Akbank Sanat ve Resim Heykel Müzeleri Derneği tarafından düzenlenen Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi 35'inci yılında Akbank Sanat'ta.
Genç sanatçıların sanat dünyasındaki rolleri ve genç sanatçılara olan destek konuşmayı en sevdiğimiz konulardan. Yapısal sorunlara rağmen çağdaş sanat alanında Türkiye'nin bu alanda çok da kötü bir karnesi olmadığını belirtmek gerek. Bu yıl 35'inci kez Akbank Sanat ve Resim ve Heykel Müzeleri Derneği tarafından düzenlenen Günümüz Sanatçıları Ödülü Sergisi de bunun kanıtlarından biri.
Günümüz Sanatçıları Sergisi, Türkiye'deki en uzun soluklu genç sanatçı sergisi. Geçen yıllardaki kataloglara baktığımızda bugünün sanat dünyasında adından söz ettiren birçok ismin yolunun buradan geçtiğini görüyoruz. Bu sene de 16 sanatçıdan 15 işin yer aldığı sergide beş iş arasında ödül eşit olarak paylaştırıldı. Ahmet Kavas, Alp Şeker, Alper Raif İpek, Ayşe Meltem Yıldız, Bedia Ekiz, Berkay Tuncay, Egu Su Kısaoğlu / Utku Taşyürek, Leman Sevda Darıcıoğlu, Mehveş Leliç, Melih Gömeç, Murat Sezer, Mustafa Sevinç, Önder Bekel, Sidar Bakı, Tarık Ceddi’nin eserleri, 12 Nisan – 27 Mayıs 2017 tarihleri arasında Akbank Sanat’ta sergilenmeye hak kazandı.
Genç sanatçı sergilerinin amacı bana göre yeni üretimlerdeki form ve düşünce çeşitliliğini dengeli bir şekilde yansıtmak. "Günümüz Sanatçıları"ndaki bazı işler bunu çok iyi şekilde yansıtıyor, ancak bazıları da "Benzer İşler"e malzeme çıkartacak durumda. Ancak bu tarz sergilerde en iyi sanat ürününü görmek, neyin "arak" olup olmadığına bakmaktansa, bu üretimlerin yeni neler söyleyebileceği üzerine düşünmek daha sağlıklı bir çözüm yolu olabilir.
Ödül alanlara alfabetik sırayla bakarsak... Alper Raif İpek, "GAMUT" yerleştirmesinde tasarım ve renk çalışmalarındaki CMK kartlarını heykele dönüştürüyor. Mekanın merdiven aralığına yerleştirilen iş iki kat arasında da bir bağ kuruyor. Ege Su Kısaoğlu ve Utku Taşyürek'in "Ayna, Ayna" işi de estetikle yazılımı bir araya getirip serginin ana teması olan güzellik kavramına dair sorular atıyor. Melih Gömeç'in "Why a porn star commits suicide?" yerleştirmesi de 70 adet VHS kasedi kullanarak nostaljiyle bağ kuruyor. Önder Bekel'in "Bilginin Tekrar Keşfi" işi bir mağara hissi yaratıyor, ancak kullanılan malzemenin bu hissi tam vermediğini de not etmek gerek. Tarık Ceddi'nin yerleştirmesi de mekanın ikinci katına konumlanmış devasa bir kuş kafesini andırıyor.
Diğerleri arasında benim en çok dikkatimi çeken işse Berkay Tuncay'ın "İsimsiz (Kanye'nin tweetleri çalışması no: 2)" oldu. ABD'li rapçi Kanye West sadece müzik alanında yaptıklarıyla değil, hem popüler kültürdeki yeri, hem de çağdaş sanat çalışmalarıyla da tanınıyor. Aynı zamanda Twitter'da popüler ve zaman zaman sanatla ilgili tweetler atıyor. Tuncay çalışmasında Kanye'nin sanatla ilgili tweetlerini toplayıp çivi yazısıyla kil tabletlere işliyor. Tuncay'ın işi sanatın ontolojisine ve günümüz popüler kültüründeki tartışma biçimlerine dair oyunbaz soruları açıyor. Leman Sevda Darıcıoğlu mekanın giriş katında büyük bir yer kaplayan ".ardından" işiyle yas sürecini açmak için izleyiciye alan veriyor.
Siemens’in “Sınırlar Yörüngeler Yarışması”, Galeri Zilberman’ın “Genç, Yeni, Farklı” sergisi, Odeobank’ın “O’Art Sanat Yarışması”, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın “Genç Güncel Sanat Proje Yarışması”, Mamut Art Project ve “Akbank Günümüz Sanatçıları Ödülü”yle birlikte Türkiye’de genç sanatçıların kendilerini gösterebileceği kurumların oturduğunu fark ediyoruz. Her ne kadar yarışmaların formalitelerinde belli sorunlar olsa da başta da değindiğim gibi sağlıklı bir başlangıç ortamı olduğu söylenebilir.
Günümüz Sanatçıları Sergisinin sorunlarından bahsetmiştik. Biraz açmak gerekirse... Öncelikle sergiye katılacak sanatçı sayısı, ödül alacak kişi sayısı ve ödül miktarı son iki yıldır devamlı değişiyor. Geçen sene üç kişiye eşit olarak dağıtılmış ve bundan sonra da böyle devam edeceği açıklanmıştı. Ancak bu seneki yarışma duyurularında Bu sene 15-10-5 Bin TL olarak dağıtılacak denilen ödüller beş kişiye eşit olarak dağıtıldı. Eşit olarak dağıtılması daha doğru bir karar ancak bunun kesinleştirilmesi o kadar zor olmamalı. Dağıtılan ödüllerin hakkaniyetli olup olmaması her zaman sorgulanır bir konudur ancak ödül jürisinin hep aynı isimlerdense, sanat dünyasının farklı katmanlarını içermesi gerektiğini belirtmek gerek.
Akbank Sanat ve Resim Heykel Müzeleri Derneği tarafından gerçekleştirilen Günümüz Sanatçıları Sergisi sorunlarına rağmen genç sanatçılar için kıymetli bir alan olarak önemini koruyor.