Günün Kapıları sergisi Gümüşlük Akademisi'nde

Karşı Sanat ve Gümüşlük Akademisi’nin desteğiyle gerçekleştirilen 'Günün Kapıları' sergisi 10 Temmuz'da açılıyor. Sergi, adını Tevfik Taş’ın 'Günün Kapıları' şiir kitabından alıyor.

Abone ol

DUVAR - İlhamını şair ve yazar Tevfik Taş’ın 30 yılı aşkın süredir özenle oluşturduğu şiir evreninden alan 'Günün Kapıları' sergisi,  10-22 Temmuz 2024 tarihleri arasında Gümüşlük Akademisi'nde ziyaretçilerle buluşacak. 

Karşı Sanat ve Gümüşlük Akademisi’nin desteğiyle gerçekleştirilen sergide; Feyzan Alasya, Cihat Aral, Zehra Aral, Hamza Arslan, Rafet Arslan, Yusuf Arslan, Doğu Çankaya, İbrahim Çiftçioğlu, Nazım Dikbaş, Çağdaş Erçelik, Evren Erol, Tolga İldun, Yalçın Karayağız, Burhan Kum, Meliha Sözeri, Emine Şenses, Yavuz Tanyeli, Özcan Yaman, İsmail Yıldırım ve Nalan Yırtmaç yer alıyor. 

Yusuf Aslan, “İsimsiz” Dijital Baskı Fotoğraf, 2022.

Sergi sürecinin destekleyicilerinden şair Mustafa Köz, bir sergi manifestosu kaleme aldı. Köz, sergiye katılan sanatçıların Tevfik Taş şiiri ile bağını ve sergi konseptini şöyle aktardı:

"'Mataradan bir yudum su içti / 'Düşlemesem' dedi, 'soluksuz kalırdın sen'/ o uzak kentteki fotoğrafını düşündü' diye yazıyor Tevfik Taş. Sanatçı için, mataradan içilen su kadar vazgeçilmezdir paylaşılan her söz, her renk her biçim, her görüntü... Soluksuz kalmaktır düşsüz bir dünyada yaşamak... Bu sergi de farklı kuşaklardan, farklı disiplinlerden sanatçıların yapıtlarıyla 'günün kapıları'nı yeni düşler için yeniden araladı. Sergiye katılan sanatçılar, Tevfik Taş’ın dizelerinin izini sürerek, düşünerek düşleyerek yaşama yeni bir 'soluk' katmayı denediler. Şiir denen uçsuz bucaksız taş ocağını kazarak kendi taşlarını çıkardılar, kendi yapılarını kurdular."

'Günün Kapıları' sergisi, Bodrum’da Gümüşlük Akademisi’nde 22 Temmuz tarihine dek görülebilir.

Meliha Sözeri, “görünenin ardı”, paslanmaz çelik delikli tel, prinç delikli tel, bronz delikli tel. 2024
İsmail Yıldırım, “Ezilenlerin ikonografisi”, Taş Baskı (14/30), 2024
Burhan Kum, “Remembrant”, Tuval üzerine yağlı boya, 25x40cm., 2023
Cihat Aral, “…Ve bayraklarıyla geldiler.” Tuval üzerine yağlıboya 45x40cm., 2011
Özcan Yaman, “Ütopyaya Doğru.”, Dijital Baskı Fotoğraf, 2013.
Zehra Aral, “İsimsiz”, Tuval üzerine yağlı boya, 1996

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)