Gürbüz Doğan Ekşioğlu 'Kedinin Dünyası'nı anlattı: Kediler gerçekten özel hayvanlar

Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun 'Kedinin Dünyası' adlı kişisel sergisi, 2-22 Şubat tarihleri arasında Nurol Sanat Galerisi'nde ziyaret edilebilecek.

Abone ol

DUVAR - Nurol Sanat Galerisi, dünyaca ünlü ressam ve grafik sanatçısı Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun 'Kedinin Dünyası' adlı kişisel resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Ulusal ve uluslararası sayısız ödülün sahibi olan sanatçının en önemli kedi resimlerinden oluşan sergi, 2 Şubat’ta açıldı.

Anıl Ergin 'Kablosuz Kulaklık'ta resimleri dünyanın en önemli dergilerinden The New Yorker ve Forbes’de kapak olan, iki resmi Unicef tarafından kartpostal olarak yayımlanan ve binlercesi dünyanın her yerinde dağıtılan Ekşioğlu’nun çok özel kedi resimlerinden oluşan, "Kedinin Dünyası" adlı sergisini inceledi. 

'BİR SANATÇININ NEW YORKER'DA KAPAK OLMASI ULUSLARARASI STANDARDININ ONAYLANMASI ANLAMINA GELİYOR'

Kablosuz Kulaklık'ta konuşan Gürbüz Doğan Ekşioğlu, "New Yorker dergisinde kedi resmi yolladım ve 1992 yılında kedili bir işim yayınlandı. Dolayısıyla bu çok ses getirdi çünkü çok önemli bir dergi. O dergide bir illüstratörün, sanatçının kapak olarak yayınlanması uluslararası standardının onaylanması anlamına geliyordu. Bunun kazandırmış olduğu manevi duygu, haz ve maddi tarafı beni tekrar kedi yapmak için motive etti. New Yorker'ın şimdiye kadar yayınlanan 8 kapaktan 4 tanesi kedi kapakları. MedyaCat dergisinde de 15-16 kapağım yayınlanmıştır. FineArt Baskı tekniğinin yaygınlaşması ve dijital çizimin devreye girmesiyle çizmiş olduğum işleri baskı olarak çoğaltıp edisyonlu olarak kedi sergilerine dahil ettim. Tahmin ediyorum ki 130'dan fazla kedili resmim vardır" ifadelerini kullandı. 

'KEDİLER ÖZGÜRLÜĞÜNE ÇOK DÜŞKÜN'

Kedileri neden tercih ettiğini de anlatan Ekşioğlu, şöyle konuştu:

"New Yorker dergisine köpek niye yapmadım? Daha önceden kedili bir iş yapmıştım, köpekli bir iş yapabilirdim. O zaman köpeklerin üzerine gidecektim, köpek sevgisi olacaktı. Kedilere olan özel ilgim değil ama kediler gerçekten daha özel hayvanlar. Çünkü ben de kova burcu olarak özgürlüğüme çok düşkünüm, kediler de özgürlüğüne çok düşkün. Kedi gururludur, kişiliklidir. Kediyle yaşamak insanı eğitir. Bir de kedi uğraşmak istemez, köpek gibi gezdirilmek istemez. Kedinin iletmiş olduğu enerji, duygu beni kedi resmi yaparken mutlu ediyor. Kedinin doğurgan bir tarafı var."

Gürbüz Doğan Ekşioğlu

'EKŞİOĞLU, KEDİ RESİMLERİNİ KEDİ BAKIŞIYLA YAPIYOR'

Serginin küratörlüğünü üstlenen sanat yazarı İbrahim Karaoğlu sanatçı için, "Gürbüz Doğan Ekşioğlu, bizim resim sanatımız içerisinde çok özel bir yeri olan, çok kıymetli bir sanatçımız. Bugüne dek hiçbir sanatçımız onun kadar çok uluslararası ödül almadı. Yanılmıyorsam 24 ödülü var, yurt içinde aldığı ödüller de onlarca diyebilirim. Çok özel bir konsept sanatçısı, çok çeşitli düşünebiliyor. Kuşlardan, kedilerden, gökyüzünden, sevgi ve aşk konularından kitaplara kadar hemen hemen her konuda yapıtları var. Dünyada çok iyi tanınan birisi çünkü hem New Yorker'da hem Forbes gibi dergilerde kapak oluyor" dedi. 

Sergiye ilişkin de konuşan Karaoğlu, "Bu serginin çok önemli bir boyutu şu: Kedi izleği dünyada Francisco Goya'dan başlayıp Paul Klee'ye, Picasso'ya Marc Chagall'a çok fazla kedi resmi yapan uluslararası sanatçı var. Bizim resmimizde de Abidin Dino'dan başlayarak Bedri Rahmi Eyüboğlu'na, Turan Erol'a kadar... Gürbüz Doğan Ekşioğlu'nun kedileriyle başka sanatçıların kedileri arasında çok büyük bir fark var. Temel bir fark bu. Gürbüz Doğan Ekşioğlu, kedi resimlerini kedilerin bakışıyla yapıyor" ifadelerini kullandı. 

Bugüne kadar 24’ü uluslararası, 44’ü ulusal olmak üzere 71 bir önemli ödülün sahibi olan sanatçıya ait eserlerden oluşan sergi, 22 Şubat'a kadar ziyaret edilebilecek. 

(HABER MERKEZİ)