Gürcistan'da muhalefet 'yabancı ajan' yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürdü

Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin ardından muhalefet partileri de kamuoyunda 'yabancı ajan yasası' olarak bilinen yasal düzenlemeye karşı Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı.

Abone ol

DUVAR - Gürcistan'da Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin ardından bazı muhalefet partileri de kamuoyunda 'yabancı ajan yasası' olarak bilinen 'yabancı etkinin şeffaflığı' yasasının iptal edilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptı.

AA'nın aktardığına göre, ana muhalefet Birleşik Ulusal Hareketi ile parlamentodaki bazı muhalefet partilerinin temsilcileri, Gürcistan'da aylardır protestolara neden olan yasasının iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesine dilekçe verdi. Birleşik Ulusal Hareketi Başkanı Tinatin Bokuçava ile muhalefet kanadından vekiller, Batum'daki mahkemenin önünde gazetecilere açıklama yaptı. Milletvekilli Bokuçava ve beraberindekiler, toplam 38 vekilin imzasıyla mahkemeye dilekçe sunduklarını bildirdi.

İKTİDARDAN 'ŞEFFAFLIK' İDDİASI

Öte yandan, iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin milletvekilli Givi Mikanadze, partinin ofisinde düzenlediği basın toplantısında, yasaya karşı dilekçe sunulmasını değerlendirdi.

Mikanadze, Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve muhalefet partileri dışında da ülkede faaliyet gösteren 121 sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapıldığını belirtti. Söz konusu STK'lerin yüzde 79'unun yıllık gider raporu yayımlamadığını, bazıların resmi internet sitesinin bile olmadığını iddia eden Mikanadze, "Bu da bu sektördeki durumun ne kadar ağır olduğunu, bu sektörün şeffaf olmadığını bir kez daha gösteriyor" ifadelerini kullandı. Mikanadze, yasanın iptali için dilekçe sunan sivil toplum kuruluşlarının şeffaf faaliyet göstermediğini ileri sürdü.

CUMHURBAŞKANI DA ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURMUŞTU

'Yabancı etkinin şeffaflığı' yasa tasarısının nisanda Gürcistan Meclisi'ne sunulmasının ardından ülkede gösteriler başlamıştı. Düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından alan kuruluşların 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon' olarak kaydolmalarını, aksi halde para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.

İktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin nisanda sunduğu ve parlamentoda 14 Mayıs'ta yapılan oylamada kabul edilen yasa, 18 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilmişti. Yasanın 28 Mayıs'ta yapılan oylamada 4'e karşı 84 oyla tekrar kabul edilmesiyle Zurabişvili'nin vetosu aşılmıştı. Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, kendisinin de karşı çıktığı "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasasının askıya alınması ve iptal edilmesi talebiyle 18 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi'ne dilekçe sunmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)