Gürer: Yabancı çiftçiye destek vereceğimize, kendi çiftçimizi destekleyelim

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Hububat üreticisi zor durumda. Buğdayda taban alım ücreti en az tonu 15 bin lira olmalı. Yabancı çiftçiye destek vereceğimize, kendi çiftçimizi destekleyelim" dedi.

Abone ol

DUVAR - CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, maliyetinin altında açıklanan hububat alım fiyatları nedeniyle mağdur olan çiftçilerin sesini iktidar duymasını istedi.

Çiftçilerin açıklanan alım fiyatlarına tepki gösterdiğini, bu durumun ilerleyen süreçte buğday üreticilerini üretimden uzaklaştıracağını ve buğday ithalatını hızlandıracağını belirtti. Gürer, “Hububat üreticisi çok zor durumda. Sürekli çağrımızı yeniliyoruz: Buğdayda taban alım ücreti en az tonu 15 bin lira olmalı. Aksi takdirde Türkiye daha çok ithalat yapacak. Yabancı çiftçiye destek vereceğimize, kendi çiftçimizi destekleyelim” dedi.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 300 binlere kadar düştüğünü belirten Gürer, “Çiftçilerimizin hemen hemen hepsi borçlu ve tarlaları ipotekli. Şu anda çiftçilerin 700 milyar liraya aşkın bankalara ve şahıslara borcu var. Bu işin sürdürülebilirliği, ciddi anlamda destekleri çiftçiye vermekten geçer. Bir yılda çiftçi 3 milyar litre mazot tüketiyor. Bunun için çiftçiye verilen destek 16 milyar TL, oysa ÖTV ve KDV olarak çiftçiden alınan 45 milyar TL. Tarımda ÖTV ve KDV mutlaka kaldırılmalı. Alım fiyatı çiftçinin maliyetinin üzerinde bir fiyat olmalı. Çiftçinin yaşadığı mağduriyeti ortadan kaldıracak politikalara dönülmeli. Planlı ve öngörülebilir tarım, Türkiye tarımı için şiddetle ihtiyaçtır” şeklinde konuştu.

'TMO'NUN ALIMDA NE YAPACAĞINI İZLEYİP TAKİP EDECEĞİZ'

Gürer, gittiği her yerde çiftçilerin haklı tepkileriyle karşılaştığını belirterek, “AKP iktidarları döneminde ilk kez bu kadar sert biçimde üreticiler tepki göstermektedir. Hububat için açıklanan TMO fiyatına gösterilen tepki, alım fiyatının maliyetlerin altında kalmasından kaynaklanmaktadır. Çukurova’da hasat sona erdi, İç Anadolu’da ise yeni başladı. TMO alımda ne yapacak? İzleyip takip edeceğiz. Geçen yıl yaşanan olumsuzlukların bu kez olup olmayacağını ve gerekli önlemlerin alınıp alınmadığını süreçte göreceğiz.” dedi.