Güvenlik soruşturmasına yeni kılıf: Mülakat sistemi

AYM'nin güvenlik soruşturmasını iptal ettirmesinin ardından bakanlıklar, haklarında soruşturma olanları mülakat sistemiyle eliyor. MEB, 'Soruşturması olanlar neden eleniyor' sorusuna yanıt vermedi.

Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi kamuya geçişlerde engel olan güvenlik soruşturması kararını iptal etti ancak ilgili bakanlıklar güvenlik soruşturmasının yerine mülakat sistemiyle adayları eliyor. Özellikle Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) yeterli puanı almasına rağmen mülakat aşamasında elenen birçok öğretmen adayı bulunuyor. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Milli Eğitim Bakanlığı'na, "Haklarında soruşturma olan adayların mülakatta elendiği doğru mu?" sorusunu sordu. MEB, bu soruya yanıt vermezken öğretmenlerin atama şartlarını anlattı.

‘GÜVENLİK SORUŞTURMASININ ADI DEĞİŞTİRİLDİ’

Özel eğitim öğretmeni B.O., 2020 KPSS sınavında 76 puan aldı. MEB, B.O.’nun branşından 2 bin kişinin kadroya alınacağını açıkladı. Ancak B.O.’nun sınavdaki Türkiye sıralaması 600’lerde olmasına rağmen mülakat sonrası elendi ve kadroya geçme şansı elinden alındı. B.O., güvenlik soruşturmasının yerine mülakat sisteminin geçtiğini söyleyerek, “Kendilerince bir yargı sistemi oluşturdular. Daha önce adliyenin önünden bile geçmedim. Hakkımda daha önce bir soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturma mülakatta da görülüyor. Bu nedenle beni elediler. İtiraz etme şansım yok, bir yere başvuru yapma yolu yok. Mülakat sistemi güvenlik soruşturmasının yeni adı oldu. Bu durumu sadece ben yaşamıyorum. Karakolda ifade veren, bir davada tanık olarak dinlenen arkadaşlarım da benim gibi bu durumu yaşıyor. Ne yazık ki şu an ortada çok büyük bir mağduriyet var" dedi. 

‘SORUŞTURMASI OLANLAR NEDEN ELENİYOR?’

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da B.O.’nun bu yaşadıklarını Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e soruşturması olanların mülakatlarda neden elendiğini sordu. Ayrıca Gergerlioğlu, Özer’e, “4 yılda mülakatta elenen sayı kaç, ataması yapılan öğretmen adayı sayısı kaç, bu konuda kaç şikayet aldınız?” sorularını da sordu.

Milli Eğitim Bakanlığı ise kaç kişinin mülakat sonrası elendiği gibi sayıları açıklamazken 4 yılda 128 bin 698 öğretmen adayının atamasının gerçekleştiğini söyledi. Ayrıca Özer önergeye şu yanıtı verdi: “652 Sayılı KHK’nin EK 4. Maddesi’nin ikinci fıkrasında sözleşmeli öğretmenlerin, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48. Maddesinde öngörülen genel şartlar ile öğretmen kadrosuna atanabilmek için aranan özel şartları taşıyanlardan Kamu Personeli Seçme Sınavı puan sırasına konulmak kaydıyla alım yapılacak her bir pozisyonun 3 katı kadar aday arasından bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınav başarı sırasına göre atanacağı belirtilmiştir.”

‘MÜLAKATTAN ÖNCE GÜVENLİK SORUŞTURMASI YAPIYORUZ’

Özer son olarak mülakat sistemiyle ilgili de kendilerine herhangi bir şikayetin gelmediğini belirtti. Gergerlioğlu ise önergeye verilen yanıta tepki göstererek, “Bize bu haksızlığın neden yapıldığını anlatsınlar” dedi.

Gergerlioğlu şunları söyledi: “MEB’in gençlerimize yönelik politik kıyımı devam ediyor. Öğretmen atamalarında yıllardır usulsüzlükler yapılıyor. Siyasi iktidara yakın olma kriteri aranıyor, siyasi iktidara muhalif kişiler bir bahaneyle devre dışı kalıp işsiz bırakılıyor. Nitelikli öğretmenler uzun yıllar çalışarak sınavlarda yüksek puanlar alıyor fakat siyasi iktidarın görüşünde olmadıkları için eleniyorlar. Bunların nasıl bu kadar netlikte söylüyoruz? Çünkü eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u ziyaret ettiğimde bana açıkça ‘Biz mülakat öncesi güvenlik soruşturması yapıyoruz’ demişti. Evet, yanlış duymuyorsunuz. Yani mülakata girdiğiniz anda eğer siyasi iktidara muhalifsiniz şansınız sıfır anlamına geliyor. Normalde mülakat sonrası güvenlik soruşturması yapılıyordu ama mülakat öncesi güvenlik soruşturmasıyla zaten mülakatta verecekleri puanı belirlemiş oluyorlar. Bize şikayetler de gelmeye devam ediyor. Ceza dosyası kapanan bir kişi son güvenlik soruşturması yasası biraz hafifletildiği için ve bu kişiyi bu gerekçeyle eleyemeyecekleri için bu öğretmeni mülakatta eliyorlar. Bu büyük bir veba. Böyle yaparak ah alıyorlar. Hakkı, hukuku katlediyorlar. Hakkaniyete göre değil siyasete göre atamalar yapılıyor. Biz buna karşı olmaya devam edeceğiz. Önergelerimize mevzuatı yazıp cevap veriyorlar. Bu mevzuatı zaten biliyoruz, bu haksızlık niye var diye soruyoruz. Açıkça bana ve millete bu haksızlığı niye yapıyorlar açıklamalılar. Eğer açıklamazlarsa bunları kamuoyunda ifşa etmeye devam edeceğiz. KPSS’den 83 puan almasına rağmen ataması gerçekleştirilmeyen ve elektrik trafosu boyarken vefat eden Fedai Altun öğretmen gibilerinin vebalini ödeyemezler.”

83 PUANLA ATANAMADI...

Ataması yapılmayan 23 yaşındaki beden eğitimi öğretmeni Fedai Altun'un, geçtiğimiz hafta mezarlıkta elektrik trafosu boyarken vefat etmesi öğretmen adaylarının mülakatlarda elenmesi sorununu yeniden gündeme getirdi. Öğretmen adayı Altun, Twitter hesabından inşaata çalışırken yapmış olduğu paylaşımda, “Alın size 83 puanın mükafatı (beden eğitimi)” sözleriyle öğretmen adaylarının mülakatta elenmesini eleştiri konusu yapmıştı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Altun’un ölümünden sonra, “Gençlerimizin önce hayallerini sonra hayatlarını çaldılar. Atanmadığı için inşaatta çalışan 23 yaşındaki Fedai Öğretmen, elektrik trafosunu boyarken hayatını kaybetti. Yüreğim yanıyor. Lakin, Fedai Öğretmen’in anısı önünde and olsun ki; kamuda torpili kökten bitireceğim!” ifadelerini kullanmıştı.