Habersiz parti üyelikleri: Çoğu sosyal yardım alan kişiler

Son dönemde e-Devlet'te sorgulama yapan yüzlerce kişi siyasi parti üyesi olduğunu öğrendi. İYİ Parti’ye üyelik başvurusu yapan 74 bin kişi başka partiye üye olduklarını öğrenirken CHP’de rakam 5 bin.

Abone ol

ANKARA - Türkiye seçimlere hazırlanırken siyasi partilerin üye kampanyaları da hız kazandı. AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın '15 milyon üye' hedefi doğrultusunda çalışma yürütürken, muhalefet de ‘toplu üye katılım törenleri’ düzenliyor. Ancak yeni üyelik başvuruları değerlendirilirken birçok kişinin, haberi olmadan başka partilere üye yapıldığı ortaya çıkıyor. Bu durumu tesadüf eseri e-Devlet üzerinden tespit edenler de var.
Cem Yılmaz'ın ağabeyi senarist ve yazar Can Yılmaz’ın haberi ve izni olmadan bir siyasi partiye üye yapıldığını açıklamasının ardından e-Devlet üzerinden sorgulama yapan çok sayıda kişi farklı siyasi partilere üye olduklarını fark etti.

‘KONTROL AMACIYLA GİRDİM, AK PARTİ ÜYESİ OLDUĞUMU ÖĞRENDİM’ 

Ankara'da yaşayan Ahsen Nur Geçkin, Can Yılmaz’ın paylaşımı sonrasında herhangi bir siyasi parti üyesi olup olmadığını merak edip e-Devlet'ten kontrol edince bilgisi dışında AK Parti'ye üye yapıldığını öğrendi. Fark ettiği anda üyeliğini hemen iptal ettirip ekran görüntüsü aldığını anlatan Geçkin, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Kontrol amacıyla e-Devlet'e girdiğimde resmen şoke oldum. AK Parti Ankara Pursaklar Teşkilatı üyesi olduğumu ve üyeliğimin 2022 yılının ikinci döneminde yapıldığını gördüm. Hiçbir şekilde bilgim dâhilinde bir üyelik olmadığı için şaşkınlığım arttı. 17-18 yaşlarındayken AKP kadın kollarında görev alan bir komşum yoğun ısrarla istemediğimi söylememe rağmen AKP üyeliğimi oluşturdu. Bundan birkaç yıl önce siyasi partinin e-Devlet üzerinde gösterildiğini öğrenince girdim baktım ve üyelikten ayrıldım. Sosyal medyada yer alan paylaşımlar üzerine girip baktığımda daha önce ayrıldığım parti üyeliğimi yenilediklerini gördüm. Hiçbir siyasi parti üyeliğim ve alakam yok. Daha sonra ‘istifa etme’ butonundan üyeliğimi iptal ettim.” 

Olaya ilişkin şikâyette bulunmadığını ifade eden Geçkin, “Hiçbir siyasi parti ile ilgilenmek veya uğraşmak istemedim” ifadelerini kullandı.  

GAZETECİ GÜVENDİK: BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ’NE BİLGİM DIŞINDA ÜYE YAPILMIŞIM  

Gazeteci Eren Güvendik de bir siyasi partiye üye olduğunu yakın zamanda e-Devlet üzerinden yaptığı kontrol ile öğrendi. Yaptığı sorgulamada Büyük Birlik Partisi (BBP) Ankara Keçiören Teşkilatı’nın aktif üyesi olduğunu gördüğünü ifade eden Güvendik, “Can Yılmaz’ın bu konuya ilişkin sosyal medya paylaşımını görünce kontrol etme gereği duydum. Büyük Birlik Partisi (BBP) Ankara Keçiören Teşkilatı’na 2022 yılının birinci döneminde üye yapmışlar. Çevremizde kişilerin habersiz parti üyesi yapıldığını duyuyorduk ama başıma geleceğini düşünmemiştim. Tabii görünce çok şaşırdım ve hemen üyeliği sonlandırdım” şeklinde konuştu.  

Bilgisi olmadan bir siyasi partiye üye yapılmasıyla ilgili hukuki süreç başlatmayı düşündüğünü anlatan Güvendik, “Avukatımı bu konuyla ilgili bilgilendirdim. Hukuki olarak nasıl bir adım atılması gerektiğini konuşacağız. Sonrasında neler yapılabileceğine bakacağız” dedi.  

‘CHP’YE ÜYELİK BAŞVURUSU YAPAN 5 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ BAŞKA PARTİLERE ÜYE OLDUĞUNU ÖĞRENDİ’ 

Binlerce yurttaşın, rızası dışında ağırlıklı AK Parti olmak üzere farklı siyasi partilere üye yapıldığına dikkat çeken CHP, İYİ Parti, Gelecek Partisi ve Yeniden Refah Partisi yetkilileri ise e-Devlet üzerinden parti üyeliği sorgulama çağrısı yaptı.

Sandık güvenliği çerçevesinde üye örgütlenmesi çalışmalarına devam eden CHP’de son altı ayda üyelik başvurusunda bulunan 5 bin 45 kişi başka partilerin üyesi olduğunu öğrendi. Bu kişilerin ağırlıklı olarak AK Parti üyesi çıktığını ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, “Vatandaş CHP’ye üye olmak istiyor ve biz formu doldurarak Yargıtay’a bildiriyoruz. Yargıtay’dan yapılan geri dönüşlerde çoğu zaman üyelik başvurusu yapan kişilerin farklı partilere üye olduğunu öğreniyoruz. Tabii üyelik formu ‘çift üyelik’ nedeniyle geri geliyor. Biz vatandaşa bu durumu sorduğumuzda o da şaşırıyor, “ben hiçbir partiye üye değilim” diyor. Kişi sonra e- Devlet üzerinden baktığında başka bir siyasi partiye üye olduğunu öğreniyor. Habersiz üyeliklerin büyük bir kısmı AK Parti olarak karşımıza çıkıyor” dedi.  

‘SOSYAL YARDIM ALAN KİŞİLER OLDUĞUNU TESPİT EDİYORUZ’ 

Habersiz parti üyesi yapılan kişilerin ağırlıklı olarak son dönemde CHP’ye yoğun bir katılımın yaşandığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da olduğunu belirten Salıcı, tespitlerini şöyle açıkladı: “Bu durumu araştırdığımızda habersiz parti üyesi yapılan kişilerin çoğunun geçmişte sosyal yardım yapan herhangi bir vakıftan, kaymakamlıktan destek alan kişiler olduğunu tespit ediyoruz. O kurumlara verilen kimlik belgesi üzerinden AK Parti’nin ilçe başkanlıkları kişileri partiye üye yapıyor. Dolayısıyla kişi haberi olmadan parti üyesi oluyor. Özellikle son dönemde partimize yoğun bir katılımın olduğu Doğu ve Güneydoğu’da bu durum çok başımıza geliyor. Bu yüzden de biz son 6 aydır bunun kaydını tutmaya başladık. Neredeyse her hafta benzer örneklerle karşılaşıyoruz. Bu durum seçime giderken siyasi iktidarın üye artırma çabasından başka bir şey değil. Dolayısıyla vatandaşların aralıklarla e-Devlet üzerinden parti üyeliklerini kontrol etmesi çağrısında bulunuyoruz.” 

‘İYİ PARTİ’DE ‘ÇİFT ÜYELİK’TEN BEKLEYEN 74 BİN KİŞİ VAR’ 

İYİ Parti’de ise ‘çift üyelik’ nedeniyle başvurusu bekletilen 74 bin kişi bulunuyor. İYİ Parti Teşkilat Koordinatörü Süleyman Sırrı Özdolap, “Bu kişilerin üyelikleri incelendiğinde ağırlıklı olarak AK Parti ve Büyük Birlik Partisi üyesi gözüküyor. Biz de kişilere durum hakkında bilgi veriyoruz ve mevcut üyeliklerin iptalinin ardından üye kaydı yapıyoruz” dedi.  

Kişilerin farklı siyasi partilere habersiz üye yapılmasının suç olduğuna dikkat çeken Özdolap, “Sahte üyelik yapmak suçtur. Her suçun bir cezası vardır. Üyeliği yapan cezasını alır. Kişilerin zaman zaman e-Devlet uygulaması üzerinden sorgulama yapması gerekiyor. Böyle bir durumla karşılaştıklarında ise hukuki yollara başvurabilirler” ifadelerini kullandı.  

‘ASIL SORUN İKTİDAR PARTİSİNDEN İSTİFA ETMEK İSTEYEN KİŞİLERE UYGULANAN BASKI’  

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün de üyelik başvurusu yapan ve başka partilere üyelikleri nedeniyle bekletilen çok sayıda kişi olduğunu söyledi. Bu kişilerin ağırlıklı olarak AK Parti üyesi olduğunu sözlerine ekleyen Üstün’e göre asıl sorun istifa etmek isteyen kişilere uygulanan psikolojik baskı. E- Devlet uygulaması kullanmayan kişilerin yazılı istifa dilekçelerinin bekletildiğine, e-Devlet üzerinden istifa edenlerin de sürekli ilçe teşkilatları tarafından aranarak yeniden üyelik için taciz edildiğine dikkat çeken Üstün şunları söyledi: “Kişiler aranarak yeniden üye olmaları talep ediliyor, görüşmeye çağrılıyorlar. Hatta işe alımlarda size öncelik verilecek gibi ifadelerle de ikna edilmeye çalışılıyorlar. Haberli veya habersiz üye olsanız da bu sefer çıkmakta zorlanıyor insanlar. Bize gelen bilgiler özellikle sosyal yardım alan kişilere yeniden üyelik şartı dayatıldığı ya da istifa edenlere sosyal yardımların kesileceği tehdidinde bulunulduğu yönünde. İktidar partisi üyelerini rehin almış gibi davranıyor. Bunlar her gün bizim yaşadığımız sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Daha dün akşam bir il başkanımız ile yaptığım görüşmede 114 kişinin çift üyelik nedeniyle beklediğini öğrendim. Kişilerin bu konuda sorgulama yapması ve gerekirse hukuki yollara başvurması gerekiyor.” 

YENİDEN REFAH DA ÇİFT ÜYELİKLE KARŞI KARŞIYA

Yeniden Refah Partisi Bilgi İşlem Müdürü Tuncay Akay da partiye üyelik başvurusu yapan kişilerin çoğunda çift üyelik ile karşılaştıklarını söyledi. Hatta farklı siyasi partilere üye yapılan kişiler arasında kendi ilçe teşkilatı başkanlarının da yer aldığına vurgu yapan Akay, şöyle konuştu: “Bizim partimizden üyeliklerin düşürüldüğüne ve kişilerin farklı siyasi partilere üye yapıldığına şahit oluyoruz. Çift üyeliklere sayı verecek olursak şimdiye kadar 600’ü geçti. Bu kişiler ağırlıklı olarak AK Parti üyesi görünüyor. AK Parti son dönemde üye seferberliği başlattı ve kayıp yaşamak istemiyor. Bu yüzden de istifa eden kişileri arayarak daha çok iş üzerinden aba altından sopa gösteriyorlar.”