Hacı Lokman Birlik anıldı

Şırnak'ta altı yıl önce cansız bedeni zırhlı aracın arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik, mezarı başında anıldı. Avukat Demir: Savcılar bir yanlışlık görmüyor olacak ki hiçbir araştırma yapılmadı.

Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Dicle Mahallesinde 3 Ekim'de yaralı halde infaz edildikten sonra cansız bedeni zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik, ölümünün 6’ncı yılında mezarı başında anıldı. Anmaya, Birlik’in ailesi ile Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü yöneticileri katıldı. 

Anmada konuşan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Kamuran Demir, Birlik'in cansız bedeninin yerlerde sürüklenmesini unutmayacaklarını belirterek, “Hacı Lokman Birlik arkadaşımızın hayalleri gerçekleştirene kadar, mücadelesini sürdüreceğiz. Arkadaşımıza yapılan bu zulmü unutmayacağız" dedi. 

Birlik’in kardeşi Hüseyin Birlik, “Hacı yoldaşa yapılan bu zulüm asla unutulmayacaktır. Biz onun mücadelesinden vazgeçmeyeceğiz, onun izinde olacağız” diye konuştu. 

ANNE BİRLİK: BİRLİK OLUN

Anma etkinliğinin ardından Birlik ailesi ziyaret edildi. Ziyarette konuşan Birlik'in annesi Nazire Birlik, oğlunun anılarının yaşatılması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Biz eğer birlik olursak ve bir olursak her şeyin üstesinden geliriz. Her şeyi bir tarafa bırakın ve birlik olun. Benim oğlum öldü ama başkasının yüreği yanmasın. Hacı sadece benim oğlum değil, hepinizin arkadaşı, kardeşi ve yoldaşıydı. Hepiniz benim için Hacı’sınız" dedi.

'SAVCIYA GÖRE BİR FAİL YOK'

Birlik'in ölümünün üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hiç kimse yargılanmadı. Açılan soruşturmanın akıbetine ilişkin konuşan ailenin avukatı Ramazan Demir de dosya kapsamında yaptıkları tüm taleplerin savcılık tarafından sonuçsuz bırakıldığını söyledi. Adli makamların failin tespiti gibi bir amaçlarının olmadığını belirten Demir, savcılara göre olayın bir failinin olmadığını ifade etti. Demir, ayrıca sadece ölüm sonrası cenazeye yapılanlara ilişkin çekilen görüntünün kim tarafından çekilip paylaşıldığına ilişkin araştırma yapıldığını, ölümün kendisi ve cenazeye yapılanlarla ilgili henüz bir soruşturma dosyasının olmadığını kaydetti. 

Etkili bir soruşturmanın yürütülmesi ve faillerin tespit edilmesi için defalarca talepte bulunduklarını hatırlatan Demir, şöyle devam etti: “Ancak gelinen aşamada hiçbir savcının ne Birlik'in ölümünün hukuka uygunluğu ne de cenazesine yapılanlarla ilgili bir derdi ve kaygısı yok. Savcılar cenazeye yapılanlarda bir yanlışlık görmüyor olacak ki hiçbir araştırma ve inceleme yapmadı. Savcılık soruşturmasının esas odak noktası cenazenin sürüklenmesine ait görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasıdır.” 

ANAYASA MAHKEMESİ'NE BAŞVURULDU

Savcılığın tam olarak hangi konuda soruşturma yürüttüğünün dosyaya yansımadığını sözlerine ekleyen avukat Demir, “Birlik’in ölüm şekli ve sonrasında bedenine yapılanlarla ilgili aradan geçen süreye rağmen savcılık tarafından herhangi bir soruşturma işlemi yapılmadı. Savcılığın yürüttüğü soruşturmanın etkili olmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yaptık” diye konuştu. (MA)