Haçlı ordusunun gen haritası çıkarıldı
Lübnan'ın kıyı kenti Saida'da (Sidon) bulunan eski bir Haçlı kalesinin yakınındaki toplu mezar açıldı, dokuz Haçlı askerinin genetik kalıntıları incelendi. Bu kişilerin sadece üçünün Avrupa'dan geldiği tespit edildi. Araştırmacılar, bu sonuçların tarihçiler için sürpriz olmadığını ama Haçlı Seferleri konusunda 'Batı Doğu'ya karşı veya Hıristiyanlar Müslümanlara karşı gibi keskin çizgilerle ayrılmış bir dinamiğin bulunmadığına' kanıt oluşturduğunu söyledi.
DUVAR - Haçlı ordularının sadece Batı Avrupalılardan oluşmadığı, doğu toplumlarından da çok sayıda asker barındırdığı bilimsel olarak kanıtlandı. Cambridge'deki Wellcome Sanger Enstitüsü'nde yapılan araştırma, Haçlı Seferleri'ne katılan askerlerin son derece farklı genetik geçmişleri olduğunu ortaya koydu. Araştırmayı yorumlayan Manchester Metropolitan Üniversitesi'nden Dr. Kathryn Hurlock, bu sonuçların tarihçiler için sürpriz olmadığını ama Haçlı Seferleri konusunda 'Batı Doğu'ya karşı veya Hıristiyanlar Müslümanlara karşı gibi keskin çizgilerle ayrılmış bir dinamiğin bulunmadığına' kanıt oluşturduğunu söyledi.
İngiltere, Lübnan ve Belçika'daki araştırmacıların gen araştırması, bir zamanlar Kudüs Haçlı Krallığı'nın bir parçası olan, bugün Lübnan'ın kıyı kenti Saida'da (Sidon) bulunan eski bir kalenin yakınındaki toplu mezardan çıkarılan kalıntılar üzerinde yapıldı. Bazıları 13'üncü yüzyıldan kalmış olan bu DNA kalıntıları, modern insanların genetik verileri ve yerel Roma kalıntılarından elde edilen DNA'lar ile karşılaştırıldı. Toplu mezarda bulunan dokuz Ortaçağ insanının kalıntılarından hepsinin erkek olduğu ama sadece üçünün batı Avrupa'dan geldiği tespit edildi. Dördünün genetik kalıntıları ile modern Lübnanlıların DNA'sı arasında ciddi bir benzerlik saptandı. Diğer iki kişinin ise Avrupalı ile yakın doğulu olarak karışık bir gen haritasına sahip olduğu belirlendi.
Araştırma ekibinin başındaki Marc Haber, bu son iki kişinin gen haritasının detaylandırıldığında ilginç bir tablo ile karşılaştıklarını söyledi. Haber, bu kişilerden birinin bir ebeveyninin bugün Lübnan olan coğrafyadan, diğer ebeveynin ise Avrupa'dan geldiğini söyleyip şöyle devam etti: "Diğeri ise daha ilginç çünkü ebeveynlerden biri genetik olarak Bedevi veya Suudi'ye benziyor, diğeri ise kuzey İspanya veya Bask'tan gelmiş." Haber, söz konusu kalıntıların ilk Haçlı seferlerinden 100 yıl sonraya denk geldiğini, bu nedenle kalıntıları incelenen kişilerin bölgeye yerleşen Haçlıların ikinci veya üçüncü nesli olabileceğini de ekledi.
Araştırmacılar, söz konusu mezara savaşın iki tarafından kişilerin gömülmüş olabileceği, yani Haçlılar arasında doğulular olmadığı tezinin de muhtemel olduğu yorumuna yapıyor. Araştırmacılara göre bunun sebebi, Haçlılara karşı savaşanların Suriye, Türkiye, Irak veya Mısır gibi yerlerden gelmiş olması, yani toplu mezarda bulunan gen haritasından farklı bir DNA taşıyor olmaları... (Dış Haberler)