Hakan Fidan: Nasrallah'la savaş başladıktan 10 gün sonra Lübnan'da görüşmüştük

Bakan Hakan Fidan, "Nasrallah bölgenin önemli figürüydü. Savaş başladıktan 10 gün sonra Lübnan'da görüşmüştük. O zaman aldığım izlenim, Hizbullah'ın var gücüyle bir savaş içine girmeyeceğiydi" dedi.

Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'in Filistin ve Lübnan'daki saldırıları ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

TRT Haber canlı yayınına katılan Hakan Fidan, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının sürpriz olmadığını belirtti.

"Bir sene önce ne söylediysek o vuku buluyor. Bunun böyle olmasını istemezdik. İsrail durdurulmazsa Gazze'de, Filistin'de bu savaşı başka yerlere taşıyacak demiştik" diyen Fidan, "Bu birçok aktör için sürpriz olmadı. Gelecek sene bu operasyonu nereye taşıyacak, hangi hedefleri yok etmek için bu momentumu kullanacak, onu da hep beraber göreceğiz. Ama görünen o ki şu anda savaşın bölgeye yayılımı konusunda İsrail'de, Netanyahu ve ekibi içinde ciddi bir arzu var, bunu ilerletmeye çalışıyorlar" ifadelerini kullandı. 

ABD ve uluslararası toplumun İsrail saldırıları karşısında sessizliğinin "ürkütücü bir duruma geldiğini" belirten Fidan, şunları söyledi: 

"Nasrallah bölgenin önemli figürüydü. Lübnan için önemli bir figürdü. Onun yokluğunun bıraktığı boşluğun zor doldurulacağını ben açıkçası düşünüyorum. Hem Hizbullah için hem İran için Nasrallah'ın ölümü büyük bir kayıp oldu. Kendisiyle savaş başladıktan 10 gün sonra Lübnan'da görüşmüştük. Çok zor şartlar altında, gerçekten zor şartlar altında bir görüşme imkanımız oldu. Bölgede başlayan savaşa dair görüş alışverişinde bulunuyorduk. Benim o zaman aldığım izlenim, Hizbullah'ın var gücüyle bir savaş içine girmeyeceğini öngörüyordum. Dikkat ederseniz 1 yıl boyunca da çok ciddi bir şey olmadı. Karşılıklı füze atışları oldu, birtakım zaiyatlar oldu ama çok ciddi bir cephe açılma olmadı. Ama görüyoruz ki İsrail, Gazze'deki hedeflerine ulaştıktan sonra şimdi Lübnan'a geldi. Lübnan'dan sonra nereye gider? Hangi hedefler üzerinde çalışır? Buna ilişkin birtakım öngörülerimiz var, şimdilik o öngörüler bizde kalsın."

(HABER MERKEZİ)