Hakkari'de kayyımlı 11 günün ardından

Hakkari'de kayyım kararının ardından başlayan protestolar, 11. gününde büyük bir mitingle devam etti. Yoğun katılımlı mitingde halk "İrademe dokunma" diyerek kayyım uygulamasına tepki gösterdi.

Abone ol

HAKKARİ - Türkiye’de üçüncü kez kayyım atamasının yapıldığı ilk şehir Hakkari oldu. Kayyım kararı ve Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın tutuklanması, kentte ve Türkiye’nin birçok şehrinde büyük bir tepki ile karşılandı. 3 Haziran tarihinde alınan kayyım kararının ardından başlayan protestolar 11’inci gününde de devam etti. Protestolar kapsamında başlatılan bugünkü programda ise Hakkari’de ‘Büyük Demokrasi Mitingi’ düzenlendi. Son sekiz yılını kayyım yönetiminde geçiren Hakkari halkının bu 11 günlük süreçte tavrı netti: "İrademe dokunma!"

Hakkari Valiliği, kayyım atamasının yapıldığı gün kentte 10 günlük eylem ve etkinlik yasağı kararı almıştı. Miting yasak kararının sona erdiği gün kayyım atanan belediye ait Hakkari Otogarı’nda düzenlendi.  

Protestoların ilk günleri ile mitingin düzenlendiği gün arasındaki en büyük fark hiç şüphesiz kolluk kuvvetlerinin tavrı oldu. Bu kez jandarma birlikleri sokağa inmedi, biber gazı ya da tazyikli su sıkılmadı. Mitingin yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçmek isteyen gruplara da kısa süren bir müzakere sonucunda izin verildi. Oysa, protestoların ilk günlerinde, aralarında eş genel başkanlar ve milletvekillerinin de olduğu gruplar sürekli abluka altında tutulmuş ve üç gün boyunca oturma eylemleri gerçekleştirmişti.

Fotoğraflar: Gazete Duvar

Büyük Demokrasi Mitingi, günler öncesinden duyuruldu. Bölge illerinin yanı sıra, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Antalya ve Mersin gibi birçok şehirden mitinge katılmak isteyenler otobüs, minibüs veya kendi araçlarıyla yola koyuldu. Ancak, Hakkari’ye ulaşmak pek de kolay olmadı.

Yaklaşık 200 kilometrelik Van-Hakkari karayolunda zaten birçok jandarma ve polis kontrol noktası bulunuyor. Ancak konvoylar halinde bu yoldan Hakkari’ye ulaşmak isteyen heyetler sayısı bazen 10’u bulan kontrol noktalarına ek yapılan kontrol noktalarına da takıldı. Heyet, kendilerine özel olarak kurulan bu kontrol noktalarında defalarca durduruldu ve araçlarda bulunanlar tek tek GBT sorgulamasından geçirildi.

Uzadıkça uzayan araç kuyrukları nedeniyle, normal şartlarda 2 buçuk saatte tamamlanabilen Van ve Hakkari arasındaki yolculuk, yaklaşık 5 saat sürdü. Zaten bunu öngören DEM Partili yetkililer de saat 15.00 olarak belirlenen mitinge yetişmek için saatler öncesinden yola çıktı. Zaman zaman gerginliklerin ve tartışmalarında yaşandığı kontrol noktalarında çevik kuvvet ekipleri de hazırda bekletildi. Araçlarından inerek kontrol noktasını yaya olarak geçmek isteyenlere ise izin verilmedi.


Hakkari’ye ulaşanların bir kısmının ilk durağı DEM Parti Hakkari İl Örgütü oldu. Dar bir ara sokakta bulunan binanın etrafında toplanan kitle sık sık “Sıddık Akış onurumuzdur.” sloganları atarak, seçilmiş olan belediye eş başkanlarına sahip çıkmaya devam etti.

Miting saati yaklaşınca DEM Parti Hakkari İl Örgütü önünde toplanan binlerce kişi, yürüyüşe geçmek istediğinde önce izin verilmedi ardından yapılan kısa bir müzakerenin ardından grubun sokaktan çıkmasına izin verildi ve mitingin yapılacağı Hakkari Otogarı’na doğru yürüyüş başladı. Yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki otogara doğru yürüyen binlerce kişi sık sık sloganlar attı, şarkılar söylendi ve erbaneler çalındı.


Yürüyüşe yoğun bir katılım olunca, saat 15.00’de başlaması planlanan miting yaklaşık bir saat gecikmeli başladı. Miting alanına girmek isteyenler üst ve çanta aramasından ikişer kez geçtikten sonra içeri alındı. Hakkari Otogarı, belki de tarihinin en kalabalık gününü yaşadı. Bu yoğunluğun arasından yükselen pankart ve dövizler arasında en çok dikkat çekeni ise, “Çok kişi denedi ama kimse başaramadı” yazısı oldu.

DEM Parti'nin yaptığı çağrıya tüm Türkiye’den yanıt geldi. Öyle ki miting öncesinde, aralarında siyasi parti liderlerinin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin olduğu 36 kişilik konuşmacı listesi oluşturulmuştu. Ancak daha sonra hava sıcaklığı ve mitingin süresi göz önünde bulundurularak bu sayı 26 kişiye düşürüldü. Sahneye çıkan her konuşmacı, mücadelede kararlılık mesajı verdi.