Hakkari’deki siyasi parti il başkanları baskılardan şikayetçi

HDP, en yüksek oranda oy aldığı illerin başında gelen Hakkari’de iddiasını korurken, CHP İl Başkanı da kentte ikinci parti olduklarını söyledi. İl başkanları baskılar altında çalıştıklarını anlattı.

Abone ol

Kadir Cesur

DUVAR - Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durum, yeni kurulan siyasi partiler, siyasilerin vermiş olduğu vaatler seçmenin tavrını etkiliyor. Özellikle siyasi partilerin “kaleleri” olarak adlandırılan şehirlerde bile seçmenin kararı merak konusu oluyor.

31 Mart 2019 yılındaki yerel seçimlerde HDP, Hakkari’de yüzde 60 oy alırken AK Parti’nin oyu yüzde 33,3, CHP’nin ise yüzde 2,6 oldu. AK Parti ilde yıllar içinde oylarını artırsa da kayyım atamaları, HDP’li siyasetçilere yönelik baskılar gibi sebepler Hakkarili seçmenin tercihlerinde belirleyici rol oynuyor.

Siyasi partilerin il başkanları da çeşitli baskılar altında çalışma yapmaktan şikayet ediyor.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP Hakkari'de birinci parti oldu. 

‘İKTİDAR PARTİSİ ÇARŞIDA STANT AÇABİLİYOR AMA BİZ AÇAMIYORUZ’

Hakkari’deki tablo değişiyor mu? Partiler seçim çalışmalarında zorluk yaşıyor mu? Konu ile ilgili olarak HDP Hakkari İl Eş Başkanı Lokman Özdemir, DEVA Partisi Hakkari İl Başkanı İbrahim Piruzbeyoğlu ve CHP Hakkari İl Başkanı Nazım Demir ile konuştuk. AK Parti İl Başkanı Muttalip Özbek’e ise ulaşamadık.

DEVA Partisi Hakkari İl Başkanı İbrahim Piruzbeyoğlu, kentte yapmaya çalıştıkları seçim çalışmalarından söz etti. Halktaki ilginin güzel olduğunu belirten Piruzbeyoğlu, DEVA’nın Hakkari’de karşılık bulmaya başladığını belirterek, “Milletimizin teveccühü gün geçtikçe daha çok artıyor. İnsanlar hem AK Parti tabanından olsun hem HDP tabanından olsun bize sıcak bakıyor. Genel başkanımızın söylemleri de burada karşılığını buluyor” diye konuştu.

Hakkari’de siyasi çalışmalarının engellemelerle karşılaştığını ifade eden Piruzbeyoğlu şöyle konuştu: “15 günde bir gelen bazı yasaklamalar var burada. Broşür dağıtmak yasak, stant açmak yasak... Bunlar bizi çok etkiliyor. Organize bir parti çalışması değil de eski sistem bir çalışma yapıyoruz. Ona da artık bir şey diyemiyorlar. Çünkü köye gidiyorum, ziyarete gidiyorum, düğüne gidiyorum. Ben burada milletle oturup toplantı yapabiliyorum, konuşabiliyorum ama parti bayrağımı astığımda bir sıkıntı çıkıyor. Ama iktidar partisi çarşıda stant açabiliyor. Toplantı yapabiliyor. Geldikleri zaman burada toplu şekilde yürüyüş yapabiliyorlar. Ama geçenlerde Ankara’dan iki genel başkan yardımız gelmişti. Toplantımızı yaptıktan sonra çarşıyı görmek istediler. Turumuzu bitirip partimizin önüne geldik. Emniyet beni aradı. Ardından iki ekip partimize geldi. 'Niye bize haber vermediniz?' dedi. Yani bunda bile bir sorgulama var.”

‘GÜVENLİK SORUNU YOKSA BİZİ NEDEN TAKİP EDİYORLAR?’

HDP de seçim çalışmaları yürütememekten şikayetçi. Partinin Hakkari İl Eş Başkanı Lokman Özdemir, “2016’dan bu yana eylem ve etkinlik yasağı var. Güvenlik güçlerinin partinin önünde araçları var. İnsanların bir kısmı partimize gelip gitmekten endişe ediyor. Gittiğimiz her taziyede, her düğünde, her ziyarette polis bizi takip ediyor. Belki defalarca tartıştık. ‘Bize talimat veriliyor biz de bu talimatı yerine getirmek mecburiyetindeyiz’ deniliyor. Can güvenliğiyse, güvenlik sorunu yoksa bizi neden takip ediyorlar? Halk tarafından da kabul edilebilecek bir durum değil. Halk, taciz olarak görüyor bunları” dedi. Özdemir, önümüzdeki seçimlerde HDP’nin Hakkari’deki üç milletvekilinin tamamını alacağı görüşünde.

‘ŞU AN İKİNCİ PARTİ KONUMUNDAYIZ’

CHP, en son 2002 yılında Hakkari’den milletvekili çıkarabildi. Partinin İl Başkanı Nazım Demir, genel merkezlerinin politikalarının önemli olduğunu belirtti. Demir şöyle devam etti: “Özellikle Kürt meselesi konusunda ciddi adımlar atılacak. Daha önce Mesut Barzani ile görüşmeler, Ahmet Türk ile görüşmeler, Doğu Masası’nın kurulması, sahada ciddi anlamda elimizi güçlendirdi. Şu anda Hakkari’de CHP olarak ikinci parti konumundayız. Önümüzdeki seçimde vekil çıkarmayı düşünüyoruz.”

2018 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Selahattin Demirtaş en fazla oyu aldı. 
HDP 2019 YEREL SEÇİMLERİNDE OY KAYBI YAŞADI

2015 yılında gerçekleştirilen her iki seçime de bakıldığında Hakkari’de birinci çıkan parti HDP olmuştu. HDP, 7 Haziran seçiminde yüzde 84,9 oy oranı elde ederken 1 Kasım seçiminde bu oranı yüzde 82’ye gerilemişti. HDP’nin tersine oyunu artıran AK Parti ise 7 Haziran’da yüzde 9,7 oy oranı elde ederken bu oran 1 Kasım seçimlerinde yüzde 13,8’e yükselmişti.

HDP’nin Hakkari’de en çok oy kaybı yaşadığı seçim, 31 Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçim oldu. Bu seçimde HDP’nin oy oranı yüzde 59,97’ye gerilerken AK Parti’nin oy oranı yüzde 33,25’e yükseldi. Öyle ki, HDP belediyelerde çoğunluğu kaybetti. Hakkari’de, merkez belediyesinin yansıra dört ilçe belediyesi ve üç belde ile beraber toplam sekiz belediyenin altısını AK Parti kazanırken HDP iki tanesini kazanabildi.