Hakkında soruşturma açılan Merih Demiral'dan paylaşım: 'Yüksel Türk'

Bozkurt işareti yaptığı gol sevinci nedeniyle UEFA'nın soruşturma açtığı Merih Demiral, fotoğrafını Atatürk'ün "Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur" sözüyle paylaştı. 

Abone ol

DUVAR - Türkiye A Milli Futbol Takımı'nın 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) son 16 turunda Avusturya'yı 2-1 yendiği maçta iki gol atan ve gol sevincinde bozkurt işareti yaptığı için hakkında soruşturma açılan Merih Demiral, sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.

Demiral, gol sevincinin de yer aldığı fotoğraflarını Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur" sözüyle paylaştı. 

Merih Demiral, gol sevinciyle ilgili açıklamasında, "Bir gol sevinci vardı aklımda onu yaptım, Türklükle alakalı. Türk olduğum için çok gurur duyuyorum, o yüzden golden sonra onu iliklerime kadar hissetim. Öyle bir şey yapmak istedim, yaptığımdan dolayı çok da mutluyum" demişti.

Turnuvaya ev sahipliği yapan Almanya'nın İçişleri Bakanı Nancy Faeser de Merih Demiral'a tepki göstermiş ve "Türk aşırı sağcıların sembollerinin stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonası'nı ırkçılık için bir platform olarak kullanmak tamamıyla kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz" demişti

Almanya'nın talebi üzerine UEFA, Demiral hakkında "uygunsuz davranış" iddiasıyla soruşturma açtı.

UEFA'dan yapılan açıklamada, "2 Temmuz 2024 tarihinde Almanya'nın Leipzig kentinde oynanan 2024 UEFA Avrupa Şampiyonası Son 16 Turu Avusturya-Türkiye karşılaşmasıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın iddia edilen uygunsuz davranışları nedeniyle UEFA Disiplin Yönetmeliği'nin 31(4) maddesi uyarınca soruşturma açılmıştır" denildi.

Türkiye ise Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasıyla UEFA ve Almanya'ya tepki gösterdi.

"UEFA tarafından milli futbolcumuz Merih Demiral hakkında disiplin soruşturması açılması kabul edilemez" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Diğer taraftan, Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatının Eylül 2023’te yayımladığı raporda, her bozkurt işareti yapanın aşırı sağcı olarak nitelendirilemeyeceği vurgulanmışken ve 'bozkurt' işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir. Bir spor müsabakasındaki sevinç kutlaması sırasında, tarihi ve kültürel bir sembolün, hiç kimseyi hedef almayan biçimde kullanılmasına yönelik siyasi amaçlı tepkileri kınıyoruz."

Ayrıca Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın UEFA'dan yaptırım talebiyle ilgili olarak Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz da Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. 

(SPOR SERVİSİ)