Hakkında soruşturma başlatılan avukat ifade verecek yer arıyor
ÇHD İstanbul Şube Başkanı avukat Gökmen Yeşil hakkında 'Örgüt propagandası' iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Yeşil, ifade vermek için emniyete gittiğini emniyetten kendisine savcılıkta ifade vermesi gerektiğini söyledi: "Yarın herhalde ‘Biz ifadeye bekliyorduk gelmedi, o yüzden sabaha karşı evini bastık, kaçma şüphesi olduğu için de tutukladık’ diyecekler.”
DUVAR - KHK ile kapatılan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil'e, katılmadığı Tahir Elçi eylemi iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Diyarbakır Adliyesi önünde Tahir Elçi eylemine katıldığı iddia edilen Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatıldı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ÇHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil hakkında “örgüt propagandası” suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. 2016 yılında başlatılan soruşturma kapsamında ifadesine başvurulmak üzere 29 Kasım 2017’de İstanbul Avcılar Emniyeti Müdürlüğü’ne davet edilen Yeşil, “İfadenizi almayacağız, ifade vermeniz gerektiği yönünde tebligat yapacağız, Çağlayan’da Talimat Savcısı’na gidip ifade vereceksiniz” cevabıyla karşılaştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’na giden Yeşil’in ifadesi burada da alınmayarak ifadesini emniyette vermesi söylendi.
'EYLEME KATILMADIM'
Tahir Elçi eylemine katıldığı iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Yeşil, Diyarbakır'da Elçi ile ilgili hiçbir eyleme katılmadığının altını çizdi. Evrensel'den Cansu Pişkin'in haberine göre, Yeşil, 5 Ocak 2016'da Sur'daki yıkım devam ederken ÇHD'li 70 kişilik avukat grubuyla bölgeye gittiklerini anlattı. Diyarbakır Adliyesi önünde yaptıkları basın açıklamasının Sur'a ilişkin olduğunu kaydeden Yeşil, açıklama sırasında 27 Kasım 2015'te öldürülen Tahir Elçi'yi de andıklarını söyledi. Yeşil, "Adliye önünde Sur'a ilişkin bir basın açıklaması yaptığımız için doğallığında Elçi'yle ilgili de bir konuşmamız olmuştur. Açıklamada 'Kürt halkının hesabı sorulacak' gibi bir cümle kullandığım iddia ediliyor" dedi. Yeşil, net olmamakla birlikte söz konusu açıklamayla ilgili, ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD Genel Sekreteri Nergis Tuba Aslan ve Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Serhat Eren'e de aynı soruşturmanın açıldığı bilgisini verdi. Eren'in dosyasının sonradan ayrılarak yapılan yargılama sonucunda beraat ettiğini söyleyen Yeşil, Kozağaçlı ve Aslan ile ilgili soruşturma kapsamında bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmadığını belirtti.
'KAÇMA ŞÜPHESİ OLDUĞU İÇİN TUTUKLADIK DİYECEKLER...'
Soruşturmayı başlatan savcı ile de talimat savcısı ile de görüşemediklerini anlatan Yeşil şöyle konuştu: “Talimat savcısının kendisiyle değil katibiyle görüştük, ‘ifadenizi emniyette verin’ dediler. Emniyette ifade verebilmek için savunmamızı hazırlayalım diye dosya hakkında bilgi vermelerini istedik ancak onu da vermediler ‘Emniyette alırsınız’ dediler. Emniyette de ‘Biz evrak veremeyiz savcıdan alırsınız’ demişlerdi. Neticede savcı ifademizi almadı, dosya hakkında bilgi de vermedi. Kendisiyle zaten hiç görüşemedik. Katibiyle arada haberleşiyoruz. Yasa, soruşturma yapma yetkisini Cumhuriyet Savcısına veriyor. Savcı da suç şüphesi altında bulunan kişilerin aleyhine olan delilleri toplarken lehine delilleri de toplamak zorunda. Bugüne kadar savcılar şüphelilerin avukatlarıyla, aileleriyle görüşmek istemiyordu. Yakın zamanda Selçuk Kozağaçlı’nın gözaltında baro başkanlarıyla da görüşmedi. Şimdi ben şüpheliyim, şüpheli ile de görüşmüyorlar. Savcılar çıldırmış olmalı demekten kendimi alamıyorum. Görevi ifademi almakken bunu yapmaktan kaçınıyor. Esasen yaşadığımız çarpık tablonun özeti şu, gerçek anlamda hukuk ve adliye işleyişi tümüyle parçalanmış durumda. Hukuksuzluk işi yanlış yapmaktan hiç yapmamaya kadar ilerliyor. Yarın herhalde ‘Biz ifadeye bekliyorduk gelmedi, o yüzden sabaha karşı evini bastık, kaçma şüphesi olduğu için de tutukladık’ diyecekler.”