Halepçe Katliamı'nın 34. yıldönümünde anma mesajları

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin tarafından Halepçe kentine düzenlenen ve 5 binden fazla kişinin öldürülmesine yol açan kimyasal saldırının 34'üncü yıl dönümünde saldırıda ölenler anılıyor.

Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan bölgesindeki, İran sınırının 15 km batısında bulunan Halepçe kentine, 16 Mart 1988 günü dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin tarafından kimyasal bombalarla düzenlenen ve 5 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan saldırı, 34'üncü yıldönümünde. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde bugün katliamda ölenler için anma törenleri düzenleniyor. 

Katliamın yıl dönümünde sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Mesud Barzani, “Kürdistan halkının iradesinin, kimyasal silahlar, savaş uçakları ve füzelerden daha güçlü olduğunu bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

HDP'nin Kürtçe hesabından da katliamla ilgili yapılan açıklamada, "Halepçe Katliamı’nın 34’üncü yıldönümünde katledilenleri saygıyla anıyor, Katliamı lanetliyoruz. Halepçe, halkımızın yarasıdır. Başka Halepçeler yaşanmaması için, her zamankinden daha fazla diyalog ve birliğe ihtiyaç vardır" denildi.

ERBİL BAŞKONSOLOSLUĞU'NDAN ANMA MESAJI

Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu da Halepçe katliamının 34'üncü yılı dolayısıyla anma mesajı yayımladı. Başkonsolosluğun Twitter hesabından yapılan açıklamada, 16 Mart 1988'de Halepçe'de düzenlenen kimyasal saldırının "tarihte ve vicdanlarda kara bir leke olarak hatırlandığı" kaydedildi.

Baas rejiminin Halepçe'de binlerce sivili acımasızca katlettiğine işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye, bu canice saldırıdan kaçarak kendi topraklarına sığınan Kürt kardeşlerine kapılarını açarak yardım elini uzatmıştı. Bu büyük acıyı bugün de üzüntüyle hatırlıyoruz. 34. yıldönümünde Halepçe katliamında hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz."

IRAK YÜKSEK MAHKEMESİ 'SOYKIRIM' OLARAK TANIMIŞTI

Saddam Hüseyin'in 1986-1988'deki 'Enfal Harekâtı'nda, 182 bin Kürt sivil ölmüş, çok sayıda sivil de kaybedilmişti. Saddam Hüseyin yönetimi 16 Mart 1988'de de, peşmergenin savaşta İran'ın tarafında yer almasını gerekçe göstererek, Halepçe'ye kimyasal silah saldırısı düzenlemiş, kadın ve çocuklar dahil 5 bini aşkın kişi öldürülmüştü. Irak Yüksek Mahkemesi 2010 yılında verdiği bir kararda, Halepçe katliamını bir 'soykırım eylemi' olarak niteleyip, 'Kürt halkının hafızasında kalıcı bir yara açtığını' ifade etmişti. (HABER MERKEZİ)