'Halep'te yaşam şansı az olanın desteği kesiliyor'
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Uluslararası Başkanı Dr. Joanne Liu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında zehir zemberek bir konuşma yaptı. Halep'teki olanaksızlıklar nedeniyle yaşam şansı az olanların yaşam destek ünitesinden çıkarıldığını söyleyen Liu, 'hata sözünü kabul etmiyoruz' dedi.
DUVAR - Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Uluslararası Başkanı Dr. Joanne Liu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında üye hükümetlere seslenerek savaş bölgelerinde sivilleri ve sağlık tesislerini korumaya yönelik, “Güvenlik Konseyi önergesinin büyük bir başarısızlığa uğradığını” söyledi. Liu, bölgedeki son iki hastanenin bombalanmasının ardından Halep'te oluşan durumla ilgili olarak, “Halepli doktorların yaralıları kurtarmak için, hayatta kalma şansı en az olan hastaları suni solunum cihazından çıkarmak zorunda kaldıklarını" söyledi.
Hürriyet'te yer alan habere göre, BMGK’da bu yıl ikinci kez konuşan Dr. Liu, 3 Mayıs’taki BMGK oturumunda Konsey'in beş daimi üyesinden dördünün Yemen ve Suriye’deki savaşta müdahil olduklarını hatırlatarak, “failler aynı zamanda savcı, hakim ve jüri olamaz” demişti.
28 Eylül tarihinde gerçekleştirilen son BMGK toplantısında ikinci kez davetli olarak hükümetlere seslenen MSF Uluslararası Başkanı Dr. Joanne Liu, geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler ve Suriye Kızılayı’nın insani yardım konvoylarına ve Halep’in yakınında bir hastaneye düzenlenen saldırıları hatırlatarak Suriye’deki savaşın gidişatının insanlık sınırlarını zorladığını söyledi.
'TAAHHÜTLERİNİZİ EYLEME DÖKMENİZİN ZAMANI GELDİ'
Suriye’de, Yemen’de, Kunduz’da ve daha pek çok çatışma bölgesinde sivilleri ve sağlık hizmetlerini korumaya yönelik çabaların sonuç vermemesini, savaşan tarafların veya yandaşlarının siyasi irade yoksunluğuna bağlayan Dr. Liu, salondaki hükümet yetkililerine, “Artık daha fazla bekleyemeyiz, taahhütlerinizi eyleme dökmenizin zamanı geldi” diye seslendi ve konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
“Ağustos başında Yemen’in Abs bölgesinde hizmet veren hastanemiz Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri tarafından bombalanıp yerle bir edildi. Bu saldırıda hasta ve sağlık çalışanları da dahil olmak üzere 19 kişi öldü. Bu, bir yıldan kısa bir süre içinde MSF hastanelerine yapılan dördüncü saldırıydı. Tüm bu saldırılarda 32 kişi öldü, 51 kişi yaralandı."
Suriye'deki saldırılar aralıksız devam ettiği için Halepli doktorlar yararlıları kurtarmak için hayatta kalma şansı en az olan hastaları yaşam destek ünitesinden çıkarmak zorunda kalıyor. Öte yandan solunum cihazlarının varlık sebebi yaşama şansı az olan hastaların hayatta tutulması. Liu bu yaşananların çaresizliğin resmi olduğunu vurguladı. Liu, hastanelere yönelik saldırıların hata olarak tanımlanamayacağının altını çizdi.
Liu'nun yaptığı konuşmaya göre Mayıs ayında oy birliğiyle kabul edilen, sağlık tesisleri ve personeline yönelik saldırıları kınayan 2286 no’lu önergenin başarısız olduğu alenen görülüyor. Suriye savaşında hastanelere yönelik saldırılar sürüyor ve bu saldırılar ‘hata’ olarak tanımlanarak geçiştiriliyor. Liu'ya göre çatışan taraflar düşmanlıklarını kontrol edemedikleri için bilinçli ve sistematik biçimde hastaneleri hedef alıyorlar. Bu yüzden Liu, MSF olarak 'hata' kelimesini kabul etmediklerini vurguluyor. MSF Uluslararası başkanı Liu, saldırıları gerçekleştiren tarafların hesap vermesi gerektiğini savunuyor.