Halfeti’de Koku Festivali

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde bu yıl üçüncüsü düzenlenen Koku Festivali, pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. Festival ile hem Halfeti turizmine hem de ilçede yetişen Mezopotamya Sümbülü’ne dikkat çekilmesi ve tanıtımına katkı sunulması hedefleniyor.

Abone ol

ŞANLIURFA - Fırat Nehri kıyısındaki, Cittaslow kent Halfeti'de Koku Festivali düzenlendi. Halfeti Slowfood'un organize ettiği ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen festivalin, pandemi nedeniyle önemli bir bölümü online olarak gerçekleşti. Festivalin ilk gününde web sitesi üzerinden Prof. Dr. Hasan Akan, “Halfeti’nin Etnobotaniği”, Koku Uzmanı Vedat Ozan, “Gastronomi ve Koku ilişkisi”, Prof. Dr. Mehmet Önal, “Harran Kazılarında Bulunan Miskçi Dükkanı”, Bihter Türkan Ergül, “Osmanlı da Koku Kültürü”nü anlattı.

‘PEK ÇOK KOKULU BİTKİ HALFETİ’DE YETİŞİYOR’

Festivalin tek fiziksel etkinliği ise koku parkurunda yapılan doğa yürüyüşü oldu. Yerli bir şifacı olan Süleyman Yıldız ve Harran Üniversitesi Botanik Anabilim Dalı akademisyenleri rehberliğinde erken çiçek açan bölge çiçekleri hakkında bilgi verildi. Slow Food Halfeti temsilcisi ve Festival Direktörü Nihat Özdal, Halfeti'nin tüm bölgeden farklı bir mikroklima iklime sahip olduğunu ifade ederek, bu iklim ve toprak faktörlerinin etkisi ile pek çok kokulu bitkinin Halfeti’de yetiştiğini, dünyada karagülleri ile bilinen kentin, zengin koku kültürünü tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

Festival her sene endemik bir bitki türü olan Mezopotamya Sümbülü'nün açmaya başladığı, Mart ayının ilk haftalarında düzenleniyor. (DUVAR)