'Halk, tarikat ve cemaatlerden uzaklaştı'
MAK Danışmanlık’ın ‘Türkiye’de Dine ve Dini Değerlere Bakışı Araştırması’nda, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ’nün dini yaşantı açısından toplumda oluşturduğu algıya ilişkin dikkat çekici sonuçlar yer aldı.
DUVAR - MAK Danışmanlık'ın gerçekleştirdiği 'Dine ve Dini Değerlere Bakış Araştırması’na göre, katılımcıların yüzde 50’si 'Dini grup, cemaat ya da tarikatların denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü' ifade ederken, herhangi bir cemaat ya da tarikate mensup olmayanların oranı yüzde 60.
Sputnik'in haberine göre, katılımcıların yüzde 35’i, 15 Temmuz darbe girişiminin cemaatlere olumsuz bakmasına neden olduğunu belirtirken, yüzde 50’si ise 'Dini grup, cemaat ya da tarikatların denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü' ifade etti.
YÜZDE 60 HİÇBİR YERE MENSUP DEĞİL
Herhangi bir dini cemaate veya tarikata bağlı bulunup bulunmadıkları sorusuna maruz kalan katılımcıların yüzde 15’i ‘evet’ derken, ‘hayır’ diyenlerin oranı 60 olarak olarak gerçekleşti. Bu soru karşısında kararsız kalan ya da ‘cevap yok’ diyenlerin oranı ise yüzde 25 oldu.
15 TEMMUZ SONRASI DİNİ GRUPLARA BAKIŞ 'ŞÜPHECİ'
MAK Danışmanlık’ın bu soruya verilen cevaplara ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Araştırmamızı yürüten saha ekiplerimizin aktardığı bilgi; özellikle bu soruya cevap verirken katılımcıların çok çekingen ve tereddütlü yaklaştıkları, bir kısmının bir tarikat ya da cemaat bağlantısı olmasına karşılık bunu ifadeden çekindikleri şeklinde olmuştur. Bunun muhtemel sebebi, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası toplumun cemaat ve tarikatlara kuşkuyla baktığı yönündeki algı olmuş olabilir” denildi.
'TARİKAT VE CEMAATLER DENETLENMELİ'
Araştırmaya göre, “Dini bir cemaat görünümlü FETÖ terör örgütü tarafından yapılan 15 Temmuz darbe teşebbüsü dini grup, cemaat ya da tarikatlara bakışınızı nasıl etkiledi?” sorusuna vatandaşların yüzde 35’i, “Dini grup, cemaat ya da tarikatlara olumsuz ya da şüphe ile bakmama neden oldu” derken, yüzde 50’si “Dini grup, cemaat ya da tarikatların daha sıkı, illegal yapılanmalara zemin oluşturmayacak şekilde denetlenmesi gerektiğini düşündüğünü” ifade etti. Katılımcıların yüzde 12’si bakışının değişmediğini dile getirirken, kararsızların oranı yüzde 3’te kaldı.
'KURAN'IN MEALİNİ OKUYANLARIN ORANI YÜZDE 17'
Anket sonuçlarına göre, "Kuran-ı Kerim'i Arap harfleriyle yazımından okuyabiliyor musunuz" sorusuna yüzde 33 oranında “Evet okuyabiliyorum” yanıtı verilirken, yüzde 54 ise “Hayır, Arap alfabesiyle yazılmış Kuran-ı Kerim’i okuyamıyorum” dedi. Bu soruya yanıt vermeyenler ise yüzde 14 oranında. Kuran'ın Türkçe mealini okuduğunu söyleyenlerin oranı da yüzde 17 iken, Kuran'ın Türkçe mealini hiç okumadığını ifade edenlerin oranı yüzde 60 olarak belirtildi. Öte yandan, katılımcıların yüzde 23’ü Hz. Muhammed’in hayat öyküsünü okuduğunu söylerken, yüzde 65’i “Hayır okumadım” yanıtı verdi.
'CENNETE GİTMEK İÇİN ÖLMEYİ DÜŞÜNÜRÜM' DİYENLERİN ORANI YÜZDE 15'
Anketin çarpıcı sonuçlarından biri de, "Cennete gideceğinizden emin olsanız, cennete gitmek için şu an ölmeyi düşünür müsünüz" sorusuna verilen yanıtlar oldu. Buna göre, söz konusu soruya 'Evet' diyenlerin oranı yüzde 15 iken, katılımcıların yüzde 65'i olumsuz yanıt veriyor. Yüzde 20'lik bir oranda ise kararsızlar söz konusu.
'5 VAKİT NAMAZ KILANLARIN ORANI YÜZDE 22'
Ankete göre, 5 vakit namaz kılanların oranı yüzde 22. “Arada vakit namazı kıldığım da olur ama bayram ve cuma namazlarını kaçırmam” diyenlerin oranı yüzde 26. “Arada cuma ve bayram namazlarını, bazen de teravihleri kılıyorum” diyenlerin oranı yüzde 24, hiç namaz kılmayanların oranı ise yüzde 22. Yanıt vermeyenler ise yüzde 6.
'SEÇİMLERDEKİ ADAYLARIN DİNDARLIĞI ÖNEMSENİYOR'
"Siyasi bir seçimde adayın dinine düşkün biri olması sizin için ne kadar önemli" sorusuna ise katılımcıların yüzde 51’i, “Çok önemli” yanıtı veriyor. Bu soruya yüzde 24 “Kısmen önemli” derken, yüzde 20 “Hiç önemli değil”i tercih ediyor.
'HALİFELİK İSTEYENLERİN ORANI ÇOĞUNLUKTA'
Bir diğer çarpıcı sonuç ise 'İslam ülkelerinin papalık benzeri bir dini liderliğe ya da halifeliğe ihtiyacı olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusuna verilen cevaplar oldu. Buna göre, katılımcıların yüzde 54’ü “Evet” derken yüzde 40 katılımcı “Hayır” demeyi tercih ediyor. Yüzde 6 ise bu konuda karasız kaldı. (HABER MERKEZİ)