Hamas: İsrailli bakan Katz'ın Batı Şeria açıklaması faşist bir çağrı

Hamas, "Katz'ın bölgenin boşaltılması da dahil Gazze'de olduğu gibi Batı Şeria'ya da aynı muamelede bulunulması gerektiği çağrısı, uluslararası hukukun ihlali konusundaki ısrarını gösteriyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da en az dokuz Filistinliyi öldürdüğü baskın ve saldırılarının ardından yaptığı açıklamaya Hamas'tan tepki geldi. Katz'ın Gazze'de olduğu gibi Batı Şeria'daki Filistinlilerin de zorla yerinden edilebileceği yönündeki sözlerine tepki gösteren Hamas, bunun uluslararası hukukun ihlali olduğunu söyledi. Katz'a bir tepki de AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten geldi. Çelik, "Bu katliam şebekesinin hedefi tüm insanlıktır" ifadelerini kullandı. 

RİŞK: İŞLEDİKLERİ SUÇLARDAN MUAF OLDUKLARININ AÇIK BİR İFADESİ

AA'nın aktardığına göre, Hamas Siyasi Büro Üyesi İzzet Er-Rişk, İsrail Dışişleri Bakanı Katz'ın Batı Şeria'ya ilişkin çağrısını kınayan yazılı bir açıklama yaptı. Katz'ın sözlerini 'Filistin halkına karşı etnik temizlik, katliam ve yıkım çemberinin genişletilmesini isteyen faşist bir çağrı' olarak niteleyen Rişk, çağrının 'Siyonist terör liderlerinin' insanlığa karşı işledikleri suçlardan muaf olduklarının açık bir ifadesi olduğunu kaydetti.

Rişk, konuya ilişkin açıklamasında, "Katz'ın bölgenin boşaltılması da dahil olmak üzere Gazze'de olduğu gibi Batı Şeria'ya da aynı muamelede bulunulması gerektiği çağrısı, uluslararası hukukun ihlali konusundaki ısrarını gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Rişk açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: "Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplum, ABD yönetiminin Siyonist savaş suçlularına sağladığı korumayı kaldırması için çalışmalıdır. Silahsız Filistin halkına karşı işlenen soykırım ve terör suçlarının hesabının sorulması için Katz, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bu aşırıcı hükümetin yandaşları ve terörist ordu komutanlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi için gerekli icraatları yerine getirmelidir."

ÖMER ÇELİK: KATZ'IN NAZİ BAKANI ROL MODEL OLARAK SEÇTİĞİNE ŞÜPHE YOK

Israel Katz'ın açıklamasına ilişkin sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından paylaşım yapan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de şu ifadeleri kullandı: "Netanyahu’nun Nazi Dışişleri Bakanı Katz: 'Batı Şeria halkı, Gazze’de yapıldığı gibi topluca zorla yerinden edilmeli' demiş. Katz’ın, Hitler’in Dışişleri Bakanı Ribbentrop’u kendisine rol model olarak seçtiğine hiç şüphe yok. Bu katliam şebekesinin hedefi tüm insanlıktır. Bu şebeke durdurulmadığı sürece, insanlık tehdit altındadır. Bu şebeke insanlığa karşı suç işlemekten yargılanmadığı sürece, insanlık adına hiçbir değer hayatta kalamaz. Dünün Nazileri karşısında susmanın utancını yaşayanlar, bugünün Nazilerine boyun eğmenin utancını tekrar yaşamamalı."

KATZ NE DEMİŞTİ?

İsrail'in Batı Şeria'daki 'askeri operasyonunun' ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, bugün sabah saatlerinde sosyal medya platformu X hesabından bir paylaşım yaparak, Filistinlilerin 'geçici olarak tahliye edilebileceği' mesajı vermişti. Katz'ın İbranice yaptığı paylaşımda şöyle denildi: "IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) akşamdan bu yana orada oluşturulan İslamcı-İranlı terör altyapılarını engellemek için Cenin ve Tulkerim mülteci kamplarında yoğun çalışma yürütüyor. İran, Gazze ve Lübnan modeline göre, teröristleri fonlayıp silahlandırarak ve Ürdün'den gelişmiş silahlar kaçırarak Batı Şeria'da İsrail'e karşı bir terör cephesi oluşturmak için çalışıyor. Bu tehditle Gazze'deki terör altyapısı ile başa çıktığımız gibi başa çıkmalıyız; buna Filistinlilerin geçici tahliyesi ve ne gerekliyse o da dahil. Bu her şey için (yürütülen) bir savaş ve bizim bunu kazanmamız gerekiyor."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)