Hamas lideri Haniye: Müzakere süreci başlangıç noktasına dönebilir

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırılarının sürmesinin ateşkes ve rehine takası için yapılan müzakere sürecini başlangıç noktasına döndürebileceğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - İsrail ve Hamas arasında Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanması ve rehine takasının yapılması için Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda dolaylı müzakereleri yeniden başlatma çabaları sürerken, Hamas, İsrail ve ABD'den bu çabalara ilişkin açıklamalar yapıldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'de rehin tutulan İsraillilerin serbest bırakılması için doğan anlaşma fırsatlarının kaçırılmaması gerektiğine işaret ederken, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail ordusunun gerginliği tırmandırmasının anlaşma için gerçekleştirilen müzakere sürecini başlangıç noktasına döndüreceğini söyledi.

GALLANT: ANLAŞMAYA VARMA FIRSATI KAÇIRILMAMALI

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, dün bazı rehine yakınlarıyla bir araya geldi. Gallant, burada yaptığı açıklamada, hükümete 'Gazze Şeridi'ndeki İsrailli esirlerin geri alınması için Hamas ile anlaşmaya varılması yönündeki fırsatın kaçırılmaması' çağrısında bulundu. Gallant, İsrail'deki güvenlik sisteminin tüm birimleriyle İsrailli esirlerin geri getirilmesini ana hedefi olarak gördüğünü, şu anda sunulan fırsattan yararlanmak için her şeyi yapmaları gerektiğini söyledi.

Gazze'deki askeri baskının anlaşmaya doğru ilerlemeyi mümkün kılan koşulları yarattığını savunan Savunma Bakanı Gallant, İsrail güvenlik güçlerinin çatışmayı nasıl durduracağını ve gerektiğinde Gazze'nin herhangi bir yerinde yeniden nasıl başlatacağını bildiğini kaydetti. Yoav Gallant, anlaşmayı harekete geçirmek için bu askeri baskıdan faydalanmaları ve fırsatı kaçırmamaları gerektiğini ifade etti.

CIA DİREKTÖRÜ KAHİRE'DE: 'İLERLEYEN GÜNLERDE DE GÖRÜŞMELER OLACAK'

İsrail İç İstihbarat Teşkilatı Şin-Bet'in (Şabak) Direktörü Ronen Bar liderliğindeki İsrailli müzakere heyeti, rehine takası müzakereleri ve Refah Sınır Kapısı'nın idaresi hakkındaki görüşmelere katılmak üzere 8 Temmuz Pazartesi günü Mısır'a gitmişti. Ayrıca Gazze'de ateşkes için müzakerelerin yeni turu öncesinde ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns liderliğinde bir heyetin de Mısır'a ulaştığı bilgisi verilmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, aynı gün düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, üst düzey ABD'li yetkililerin Mısır'ın başkenti Kahire'de olduğunu teyit ederek iki taraf arasında halen fikir ayrılıklarının bulunduğunu söyledi. CIA Direktörü Burns ile ABD Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk'ün Mısır'da Mısır, İsrail ve Ürdünlü mevkidaşları ile görüşmeler yaptığını anlatan Kirby, ilerleyen günlerde de görüşmelerin olacağını kaydetti. Kirby, "Bunun üzerinde çok çok çalışıyoruz; iki tarafın pozisyonları arasında hâlâ bazı boşluklar bulunuyor. Ama şansımızı deneyemeyeceğimizi düşünsek oraya bir ekip göndermezdik. Bu boşlukları yapabileceğimiz en iyi şekilde kapatmaya çalışıyoruz" dedi. Kirby, İsrail'in sivilleri korumak için daha fazla şey yapması gerektiğini de yineledi.

HANİYE: BAŞARISIZLIĞIN SORUMLUSU NETANYAHU VE ORDU OLUR

Arabulucularla görüşmelere ilişkin Hamas'tan da açıklamalar yapıldı. Hamas'tan yapılan açıklamaya göre, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İsrail ordusu tarafından Gazze'de işlenen 'kapsamlı katliam' ve 'zorla yerinden etmeler' devam ederken arabulucularla acil temaslarda bulundu. Haniye, arabuluculara yaptığı uyarıda, İsrail ordusunun Gazze, Refah ve diğer bölgelerde gerginliği tırmandırmasının, ateşkes anlaşması için gerçekleştirilen müzakere sürecini başlangıç noktasına döndüreceğini söyledi.

Görüşmeler sırasında Gazze, Refah ve diğer kentlerde yaşananların felaket niteliğindeki yansımaları konusunda uyarıda bulunduğu ifade edilen Haniye, müzakere sürecinin başarısız olması konusundaki sorumluluğunun tamamen İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile ordusuna ait olduğunun altını çizerek Gazze, Refah ve diğer yerlerde yaşananların müzakere sürecini başlangıç noktasına döndüreceği konusunda uyardı.

HAMAS'TA ARABULUCULARA 'MÜDAHALE' ÇAĞRISI

Hamas'tan dana önce yapılan bir başka yazılı açıklamada ise anlaşmaya varılmasını kolaylaştırmak amacıyla çaba sarf edildiği kaydedilmişti. Açıklamada, Netanyahu'nun müzakerelerin önüne daha fazla engel koyduğu, Filistin halkına yönelik saldırılarını ve işlediği suçları tırmandırdığı, anlaşmaya varma çabalarını başarısızlığa uğratmak için Filistinlileri zorla yerinden etme girişimlerini sürdürdüğü vurgulanmıştı.

Hamas, arabulucuları 'Netanyahu'nun oyunlarına ve suçlarına son vermek için müdahale etmeye' çağırırken, uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletler'e (BM) de 'yasal ve insani sorumluluklarını üstlenmeleri ve soykırım suçunun durdurulması için baskı yapmaları'  çağrısında bulunmuştu. Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanılmıştı:

"İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik saldırılarını artırması ve on binlerce Filistinlinin acımasız bombardımanın gölgesinde zorla yerlerinden edilmesi, uluslararası yasalara ve anlaşmalara meydan okuyan soykırım savaşını devam ettirmektir."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)