Hamas üyelerine vatandaşlık iddiaları Meclis gündeminde

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, Hamas üyelerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle önerge veren Çeviköz, “AKP iktidarları döneminde toplam kaç Hamas üyesine Türk vatandaşlığı verilmiştir?” sorusuna yanıt talep etti.

Abone ol

ANKARA - CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz, 12 Hamas üyesine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verildiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 12 Ağustos’ta İstanbul'a geldiği, 22 Ağustos 2020 tarihinde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Haniye ve beraberindeki heyeti Vahdettin Köşkü’nde kabul ettiğine yönelik haberlerin gündeme geldiğini belirten Çeviköz, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

‘HAMAS BİRÇOK ÜLKEDE TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK TANINIYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Haniye’nin görüşmesinde Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın da hazır bulunduğunun ifade edildiğini söyleyen Çeviköz, “Hamas, ABD, AB ve İsrail başta olmak üzere birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanınmaktadır. Söz konusu gelişmeler, ülkemiz tarafından kabul edilen ve desteklenen Filistin-İsrail sorununun iki devlet temelli çözülmesine ciddi bir engel oluşturmaktadır. Bölgemizdeki tansiyonu daha da yükseltecek olan bu gelişmeler, Türkiye’nin Filistin sorununa ilişkin aktif rol oynamasını da engellemektedir” dedi.

Hamas üyelerine Türk vatandaşlığı verildiği iddialarının gerçek olup olmadığını soran Çeviköz’ün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği diğer sorular şöyle:

- AKP iktidarları döneminde toplam kaç Hamas üyesine Türk vatandaşlığı verilmiştir? Vatandaşlık verilen kişilere Türkiye Cumhuriyeti pasaportu da verilmiş midir?

- İsrail’in, Yunanistan ile Mısır’ın deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasına destek vermesi göz önünde bulundurulacak olursa, yaşanan bu gelişme söz konusu kişilere vatandaşlık verilmesinden mi kaynaklanmaktadır? Bu konuyla ilgili Türkiye ve İsrail arasında bir görüşme gerçekleşmiş midir?

- Doğu Akdeniz’de çıkarlarımız gereği Türkiye’yi yalnızlaştıran ve izole hale getiren dış politika anlayışı terk edilerek İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi gerekirken, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ile Türkiye Cumhurbaşkanı’nın görüşmesi ülkemizin çıkarları ve Doğu Akdeniz’in güvenliği ile örtüşmekte midir?

- Uluslararası toplumun önde gelen birçok üyesi Mahmut Abbas’ı Filistin’in meşru lideri olarak kabul etmektedir. Cumhurbaşkanı tarafından yukarıda belirtilen kabul bu durumun tam tersinin algılanmasına yol açmaktadır. İktidarınız, Filistin’in meşru lideri olarak kimi kabul etmektedir? (DUVAR)