Hamsi hem tezgahtan hem denizden çekiliyor

Eskiden kasa kasa alınan hamsi, 70 liraya ulaşan fiyatıyla artık tüketilemiyor. Hamsinin doğal yaşam alanı olan kıyıların doldurulması ve aşırı avlanma Karadeniz’de hamsiyi yok ediyor.

Abone ol

TRABZON - Karadeniz'de balık sezonu geçtiğimiz yıllara göre kısır geçiyor. 1 Eylül 2022'de palamut avıyla açılan sezonda şu anda tezgahlarda hamsi, istavrit ve mezgit en çok bulunan balıklar olarak öne çıkıyor. Ortahisar ilçesine bağlı Çarşı Mahallesi'nin Moloz mevkiinde dolaştığımız balık pazarında hamsinin fiyatı bugünlerde kalınlığına göre 30 ile 70 TL arasında değişiyor. İstavritin fiyatı 60-100 TL, mezgitin 35-60 TL arasında. Çipura 120, palamut 50, sargan 90, barbun 60, somon 100, levrek 120 TL olarak fiyatlandırılıyor.

'ARTIK KİMSE KASA HAMSİ ALAMIYOR'

Balık pazarı esnaflarından Serdar Korkmaz, geçtiğimiz yıllara göre daha az balık geldiğini, bunun da fiyatlara yansıdığını söyledi. Halkın alım gücünün düştüğünü kaydeden Korkmaz, "Tezgahlarımızda çeşit olarak epey balık var. Fakat avlanma düşük olunca fiyat da ona göre oluyor. Her şey gibi balığın da fiyatı arttı. Önceden vatandaşlar kasa kasa hamsi alıp tuzlardı. Şimdi bir kasa 500-600 lira. Düşünüp düşünüp 1 kilo zor alıyorlar" sözlerini kullandı.

'SEZON İYİ FAKAT FİYATLAR VATANDAŞI ETKİLİYOR'

Balıkçı esnaflarından Mehmet Can Örseloğlu da sezonun çeşitlilik olarak iyi geçtiğini fakat avlanma az olunca halkın da fiyatlardan muzdarip olduğunu dile getirdi. Örseloğlu, "Palamut bolca tezgahlarımızda yer aldı. İstavrit 4 aydır tezgahlarda. Hamsi ince de olsa oluyor. Bunlar sezonun iyi geçtiğini gösterir. Şu an ucuz olan bir şey kalmadı ki balık ucuz olsun. Yine de diğer ürünlerin fiyatlarına baktığımızda en ucuz sağlıklı besin ürünü balıktır şu anda" diye konuştu.

BALIK FAKİRİN SOFRASINA VEDA ETTİ

Deniz kenti olan Trabzon'da tezgah önünde konuştuğumuz Trabzonlular yüksek fiyatlardan dolayı eskisi kadar balık tüketemediklerinden şikayet ediyor. Tezgahların önü kalabalık da olsa vatandaşların bir kısmı sadece fiyatları sorarak geri dönüyor.

Balık almak için tezgahları dolaşan Cemil Karabina tezgahlarda balık olmasına rağmen fiyatların yüksek olduğunu dile getirdi. Karabina, "Hamsi 70 liraya kadar çıkıyor. İstavrit, hamsi, mezgit eskiden fakirin sofrasına her zaman girebiliyordu. Millet ne yiyip içecek bilmiyorum" diye konuştu.

'UCUZ OLAN NE KALDI Kİ'

Bir başka yurttaş Kemal Yılmaz da deniz kenti Trabzon'da balığa yabancılaştıklarını söyledi. Eskiden kasa kasa aldıkları balığı artık haftada bir kez zor aldıklarını kaydeden Yılmaz, "Hamsi, istavrit eskiden bozuk para ile alınacak kadar ucuz yiyeceklerdi. Şimdi fiyatlar 70 lira, 100 lira. Dolayısıyla eskisi kadar tüketemiyoruz. Piyasaya, peynir fiyatlarına baktığınızda yine ucuz kalıyor. Ucuz olan ne kaldı ki" dedi.

ERÜZ: KARADENİZ'İN YÜZDE 14'ÜNDE AVCILIK YAPILABİLİYOR

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Erüz, Karadeniz sahillerinde ciddi bir insan baskısı olduğunu belirterek bunun da balık stoklarını azalttığını söyledi.

Karadeniz'in, etrafında yaşayan 170 milyon insanın nehirlerle kirliliğini boşalttığı bir deniz olduğunu kaydeden Doç. Dr. Erüz, "Karadeniz'in 150-200 metresinden aşağısı balıkların yaşamadığı oksijensiz anoksit bir su kitlesi. Balıkçılığın yapıldığı saha Karadeniz'in yüzde 14'ünü oluşturuyor. Kıyılarda ilk 5 metrelik bölüm hava, deniz ve karanın etkileştiği ekolojik olarak en kritik, en verimli ve en çok canlı çeşitliliği olan alandır. Bu kısmı büyük oranda doldurarak kaybettik. İkinci 20 metrelik alanı da doldurarak kapattık. Bölgenin kıyı habitatını tahrip ettik" sözlerini kullandı.

Coşkun Erüz
STOKLARDA AZALMA VAR

Ekosistemi bozmanın balık çeşitlerini yok ettiğini kaydeden Doç. Dr. Erüz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Doldurup yok ettik, kirlettik; canlı yaşama alanını azalttık, nehirlerden gelen elementleri HES'lerle engelledik, yaşamaya çalışan balıkları da aşırı avlanma ile tüketiyoruz. Yıldan yıla fazla çıkan balık türü olabiliyor ama toplamda büyük bir azalma var. Karadeniz'i ekosistemi ile birlikte koruyarak planlı sürdürülebilir avcılıkla kullanmalıyız."