Hangi üniversiteden kaç akademisyen ihraç edildi?

OHAL Kapsamında 686 KHK ile çoğu barış imzacısı 330 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenlerin büyük bir bölümü de Eğitim- Sen üyesi.

Abone ol

DUVAR - Olağanüstü hâl (OHAL) kapsamında 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) yayımlandı. Yayımlanan KHK ile 330 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilen akademisyenler arasında Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Prof. Dr. Necla Kurul da var. Son KHK ile Ankara Üniversitesi İLEF ve Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi kürsüleri kapanma noktasına geldi. İhraç edilen akademisyenlerin çoğu Eğitim- Sen üyesi.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ'NDE BÜYÜK KIYIM 

686 Sayılı KHK ile Ankara Üniversitesi’nden 70 akademisyen ve bir uzman ihraç edildi. Mülkiye’den toplamda 28, İletişim Fakültesi’nden 16, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden çoğunluğu Tiyatro Bölümü’nden 12 kişi ihraç edildi. İhraç edilenlerin önemli bir kısmı alanının uzmanı isimler. İstifa eden bazı hocaların da ihraç listesinde yer alması dikkat çekti.

Evrensel'de yer alan habere göre, biri uzman 71 kişinin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) 23, İletişim Fakültesi’nden (İLEF) 16, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nden (DTCF) 12, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Eğitim Fakültesi’nden 5’er akademisyen, diğer böülmlerden ise toplamda 9 akademisyen kamu görevinden ihraç edildi. Mülkiye bünyesindeki iki fakülteden ihraç edilenlerin sayısı 28’e ulaştı. İhraç edilenlerin önemli bir kısmı, Barış için Akademisyenlerin çağrısına imza atan isimlerden oluşuyor.

Son ihraçların ardından istifa ettiğini belirten Prof. Dr. Mine Gencel Bek’in de listede yer alması dikkat çekti.

İhraç edilenler akademisyenlerden bazıları şunlar:  Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse (SBF-İktisat), Prof. Dr. Aykut Namık Çoban (SBF-Kamu yönetimi), Prof. Dr.  Ayşe Gökçe Alpkaya (SBF-Uluslararası İlişkiler),  Prof. Dr. Banu Beliz Altan (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Funda Başaran Özdemir (İLEF), Prof. Dr. İlhan Uzgel (SBF-Uluslararası İlişkiler), Prof. Dr. L. Funda Şenol Cantek (İLEF), Prof. Dr. Mine Gencel Bek (İLEF), Prof. Dr. Nejla Kurul (Eğitim), Prof. Dr. Nezihe Selda Öndül  (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Tülin Sağlam, (DTCF-Tiyatro), Prof. Dr. Nur Betül Çelik (İLEF), Prof. Dr. Ülkü Doğanay (İLEF), Prof. Zeliha Etöz (SBF-Kamu yönetimi)

'Akademiyi ve öğrencilerimizi elimizden alamayacaklar'

ANADOLU VE OSMANGAZİ'DE 44 İHRAÇ

686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname ile Anadolu Üniversitesi’nde görev yapan 28 akademisyen, Osmangazi Üniversitesi’nde ise 16 akademisyen ihraç edildi. İhraç edilen isimlerin arasında ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı ‘Barış Bildirisine’ imza attığı gerekçesi ile Anadolu Üniversitesi rektörlüğü tarafından görevden alınan 20 akademisyen de  bulunuyor. İhraç edilen isimler arasında açtığı yürütmeyi durdurma davası sonrasında göreve iade edilen 3 isim de yer alıyor.

Anadolu Üniversitesi’nde ihraç edilen 28 akademisyenin isimleri şöyle: “Araştırma Görevlisi Abdullah Deveci, Doç. Dr. Bülent Aslan, Uzman Duygu Abbasoğlu, Öğretim Görevlisi Eser Öykü Dede, Araştırma Görevlisi Fidan Güneş Gürgör, Öğretim Görevlisi Gülcan Ergün, Doç. Dr. Handan Üstündağ, Yrd. Doç. Dr. Hatice Yeşildal, Yrd. Doç. Dr. İlker Gökhan Şen, Yrd. Doç. Dr. Kasım Akbaş, Yrd. Doç. Dr. Kıvılcım Turanlı Yücel, Yrd. Doç. Dr. Meral Gürbüz, Doç. Dr. Murat Emeksiz, Uzman Murat Yıkılmaz, Yrd. Doç. Dr. Nadide Karkıner, Okutman Neslihan Kadıköylü, Okutman Osman Şişman, Yrd. Doç. Dr. Ozan Devrim Yay, Araştırma Görevlisi Ozan Giray Şahin, Araştırma Görevlisi Özgür Çalışkan, Yrd. Doç. Dr. Pelin Yalçınoğlu, Araştırma Görevlisi Rabia Beyza Candan, Araştırma Görevlisi Serpil Ütebay, Yrd. Doç. Dr. Uğur Kara, Araştırma Görevlisi Vedat Toprak, Doç. Dr. Yasemin Özgün, Okutman Zafer Güzey, Doç. Dr. Zeynep Emeksiz.”

Anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu da KHK ile ihraç edildi

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde (ESOGÜ) ise ihraç edilen isimlerin arasında profesör ve ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı ‘Barış Bildirisine’ imza attan akademisyenler de bulunuyor. Osmangazi Üniversitesi’nden ihraç edilen akademisyenler ise şöyle: Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Öztürk, Araştırma Görevlisi Betül Havva Yılmaz, Prof. Dr. Bilal Yıldız, Yrd. Doç. Dr. Burcu Toğral Koca, Prof. Dr. Ahmet Aypay, Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu, Prof. Dr. İrfan Değirmenci, Prof. Dr. İrfan Uçgun, Prof. Dr. Mehmet Bahaddin Acat, Araştırma görevlisi Neşe Şen, Araştırma Görevlisi Pelin Tuştaş, Prof. Dr. Selahattin Turan, Araştırma Görevlisi Selda Şen, Prof. Dr. Sıtkı Çorbacıoğlu, Prof. Dr. Sinan Ay, Yrd. Doç. Dr. Yalçın Bay.”

MARMARA ÜNİVERSİTESİ'NDE 20 İHRAÇ

OHAL kapsamında çıkarılan 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname  (KHK) ile Marmara Üniversitesi’nde görev yapan 20 Barış Akademisyeni ihraç edildi. Prof.Dr.İbrahim Kaboğlu, Prof.Dr.Yüksel Taşkın gibi isimlerin de aralarında bulunduğu ihraç edilen Marmara Üniversitesi’nden Barış Akademisyen’leri şöyle: Prof.Dr.İbrahim Kaboğlu, Prof.Dr.Yüksel Taşkın, Doç.Dr. Leyla Şimşek Rathke, Yrd.Doç. Fehmiye Ceren Akçabay, Okutman Cansever Güner, Araştırma Görevlileri Asya Saydam, Baran Alp Uncu, Burcu Yılmaz Gündüz,  Can Yalçın Armutçuoğlu, Cihan Yapıştıran, Derya Akdemir, Egemen Cevahir, Emre Tansu Keten, Eren Paydaş, Esra Demir, Fırat Çapan, Funda Karapehlivan, Hülya Dinçer, Seçil Ercan, Uraz Aydın.

TEHDİT EDİLMİŞLERDİ

‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriye imza veren Marmara Üniversitesi’nden ‘Barış için Akademisyenler’i daha önce ırkçı bir grup tarafından tehdit edilerek hedef gösterilmişti. Üniversite’de haklarında soruşturma başlatılan 32 Barış İmzacısı akademisyen hakkında 657 sayılı Kanunun 125. maddesi uyarınca oyçokluğu ile “Devlet Memurluğundan Çıkarma” cezası önerilmiş, Rektörlük de bu kararı uygun bularak onay için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) iletmişti.