Haniye suikastı: 'Devrim Muhafızları misafirhanesine aylar önce bomba sokuldu'

ABD basını, Hamas lideri Haniye'nin havadan atılan bir füze ile değil, kaldığı misafirhaneye aylar önce sokulan bir bombanın uzaktan patlatılmasıyla ölmüş olabileceğini aktardı.

Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin 31 Temmuz'da İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu ölümüne ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı. ABD'nin The New York Times gazetesi, İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından idare edilen ve korunan misafirhaneye, suikasttan aylar önce bir bombanın sokulduğunu ileri sürdü.

Gazetenin aralarında iki İranlı yetkili de olmak üzere yedi Orta Doğulu ve bir ABD'li yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Hamas lideri Haniye, kaldığı misafirhaneye aylar önce gizli bir şekilde sokulmuş olan patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu öldü. Beş Orta Doğulu kaynağa göre, bomba olaydan yaklaşık iki ay önce misafirhaneye sokulmuştu. Buna göre, Devrim Muhafızları tarafından idare edilen misafirhane, aynı zamanda İran'ın kuzeyindeki bir mahallede bulunan daha büyük bir kompleksin de parçasıydı. 

'BOMBA UZAKTAN İNFİLAK ETTİRİLDİ'

Beş yetkilinin verdiği bilgiye göre, Haniye'nin ölümüne sebep olan bomba, odanın içinde olduğu teyit edildikten sonra uzaktan infilak ettirildi. Konu hakkında bilgilendirilmiş iki Devrim Muhafızı, patlamanın binayı sarstığını, bazı duvarların ve kısmen de dış duvarın  yıkılmasına sebep olduğunu anlattı. Söz konusu hasar, daha önce gazete ile paylaşılan fotoğrafta görünen hasarla da örtüşür nitelikteydi. 

Hamas lideri Haniye, 30 Temmuz'da İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere Tahran'daydı. Suikasttan bir gün önce İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ile de görüşmüştü. İran ve Hamas, Haniye'nin öldürülmesinden İsrail'i sorumlu tutsa da Tel Aviv saldırıyı üstlenen bir açıklama yapmış değil.

FÜZE SALDIRISI OLDUĞU DÜŞÜNÜLMÜŞTÜ

Haniye'nin öldüğü haberinin basına yansımasının ardından ilk birkaç saat içinde İsrail'in Haniye'yi bir insansız hava aracı ya da uçaktan ateşlenen bir füze ile vurmuş olabileceği ihtimali üzerinde durulmuştu. Fakat bu teori, İsrail'in İran2ın hava sahasının nasıl olup da bu kadar derinine girebildiği sorusunu beraberinde getirmişti. The New York Times'ın incelemesi, saldırının havadan değil, aylar önce misafirhaneye gizlice sokulmuş bir patlayıcı ile yapılmış olma ihtimalini de gündeme taşımış oldu.

Üç İranlı yetkili, bunun İran açısından büyük bir istihbarat ve güvenlik zafiyeti olduğunu, İran Devrim Muhafızları Ordusu için ise çok büyük bir utanç teşkil ettiğini anlattı. Buna göre, Haniye'nin kaldığı misafirhanenin olduğu komplekste aynı zamanda gizli toplantılar da yapılıyor ve Haniye gibi üst düzey isimler misafir ediliyordu. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)