Haniye suikastına dünyadan tepkiler: 'İran'da olduğu için çok ciddi'

Daha önce Gazze'de rehineler konusunda arabuluculuk yapan Taylandlı siyasetçi Uttarasin, "Suikast, İran'da gerçekleştiği için çok ciddi, Hamas liderine suikast müzakereleri zorlaştıracak" dedi.

Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da uğradığı suikast sonucu öldürülmesinin ardından Filistin, Katar ve İran'dan açıklamalar geldi. Hamas ve İran, İsmail Haniye'ye yönelik suikasttan İsrail'i sorumlu tutarken, Tel Aviv yönetiminden saldırıyı üstlenen resmi bir açıklama yapılmış değil.

Haniye'nin oğlu Abdülselam Haniye, babasının ölümüne ilişkin açıklamasında, "Babam, vatansever yolculuğu sırasında dört suikast teşebbüsünden sağ çıktı ve bugün Allah ona hep dilediği şehadeti bahşetti. Milli birliği sağlamayı çok istiyordu ve tüm Filistinli fraksiyonların birliği için çabaladı. Suikastının bizi özgürlük sağlanana kadar mücadelesini vereceğimiz direnişten caydırmayacağını teyit ederiz" ifadelerini kullandı.

ABBAS: KORKAKÇA BİR EYLEM VE TEHLİKELİ BİR GELİŞME

Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'nın aktardığına göre, Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, Hamas lideri Haniye'ye yönelik suikastı 'korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme olarak' nitelendirerek, Filistin için birlik çağrısında bulundu. Suikastı şiddetle kınadığını ifade eden Abbas, Filistin halkını da İsrail işgaline karşı direnme ve birlik olmaya davet etti. Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa da konuya ilişkin açıklamasında, Haniye'ye yönelik suikastı kınayarak, 'Filistin halkının tüm fraksiyonlarını, güçlerini ve çocuklarını, işgal ve suçları karşısında daha fazla milli birlik ve metanete' davet etti. 

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Hüseyin Eş Şeyh de suikastı şiddetle kınayarak bunu tehlikeli gerilim olarak değerlendirdi, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırılarını topyekun artırdığı bu dönemde birlik ve direniş çağrısı yaptı.

PEZEŞKİYAN: PİŞMAN EDECEĞİZ

Suikastın yaşandığı İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da suikasta ilişkin açıklamasında, İran’ın ‘toprak bütünlüğünü, itibarını, onurunu ve gururunu savunacağını ve terörist işgalcileri korkakça eylemlerinden pişman edeceğini’ söyledi. 

Dini lider Ali Hamaney de konuya ilişkin açıklama yaparak, suikast başkent Tahran'da yapıldığı için Hamas liderinin ölümünün intikamını almanın Tahran'ın görevi olduğunu söyledi. Hamaney, 'sert bir ceza' için İsrail'in zemini kendisinin hazırladığını belirtti. 

İran devlet basınına yansıyan haberlere göre, İran Dışişleri Bakanlığı ve Devrim Muhafızları Ordusu'nun yanı sıra Devrim Muhafızları'nın eski komutanlarından da suikasta ilişkin açıklama yapıldı. Devrim Muhafızları'nın eski komutanlarından Muhsin Rezai, İsrail'in Hamas lideri İsmail Haniye'yi öldürdüğü için 'ağır bir bedel ödeyeceğini' söyledi.

KATAR: GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE KINIYORUZ

İsmail Haniye'nin ikamet ettiği Katar'dan da uğradığı suikasta ilişkin açıklama geldi. Katar Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, Haniye'nin öldürülmesini güçlü bir şekilde kınadığını belirterek durumu 'tehlikeli bir tırmanış' olarak tarif etti. 

HİZBULLAH: MÜCADELE SÜRECEK

Lübnan'daki Hizbullah da İran'ın başkenti Tahran'da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye için Hamas'a ve Filistin halkına başsağlığı dileğinde bulundu.

Hizbullah, resmi Telegram hesabı üzerinden Haniye'nin Tahran’da suikasta uğramasına ilişkin açıklama yaptı "Büyük ve samimi lider Haniye'nin ölümü nedeniyle büyük üzüntü duyulduğu" ifadesine yer verilen açıklamada, başta Hamas olmak üzere tüm Filistinlilere başsağlığı dileklerinde bulunuldu. Açıklamada, 'tüm direniş alanlarındaki mücadelenin kararlılık ve inatla sürdürüleceği' ifade edildi.

'İŞLER DAHA DA ŞİDDETLENECEK'

Daha önce Gazze'de rehineler konusunda arabulucu olarak görev yapmış olan Taylandlı siyasetçi Areepen Uttarasin de "Suikast, İran'da gerçekleştiği için çok ciddi" değerlendirmesinde bulunarak, "Bu, Hamas'ın rakiplerinin, herhangi bir yerde vurabileceğini gösteriyor. Hamas liderine suikast düzenlemek müzakereleri ve (gerilimin) düşürülmesini zorlaştıracak. İşler daha da şiddetlenecek ve durum kötüleşecek, iyiye gitmeyecek" dedi. 

MALEZYA: TÜM ŞİDDET EYLEMLERİNİ KATİ SURETTE KINIYORUZ

Malezya Dışişleri Bakanlığı da konuya ilişkin açıklamasında, "Malezya, hedef gözetilerek yapılmış suikastlar da dahil olmak üzere tüm şiddet eylemlerini kati surette kınıyor ve barışsever tüm ulusları bu tür eylemleri kınamaya çağırıyor. Bu olay, tırmanışın azaltılmasına olan acil ihtiyacın altını çiziyor ve tüm tarafların yapıcı bir diyalogda bulunma ve barışçıl çözümler peşinde olma ihtiyacını güçlendiriyor" dedi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)