Harran Üniversitesi'nde rektör krizi: AK Partili vekiller anlaşamıyor

Harran Üniversitesi’ne iki aydır rektör atanmadı. İddiaya göre rektör atanamamasının sebebi, AK Partili milletvekillerinin aday konusunda anlaşamaması.

Abone ol

Fatma Keber

URFA - Harran Üniversitesi’nde rektör adaylık başvuruları iki ay önce sona erdi. Aradan geçen zamana rağmen Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik’in yerine yeni bir rektör atanmadı.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, Urfa’daki AK Partili milletvekillerinin anlaşamamasından dolayı rektör ataması yapılmadığını iddia etti. Ajans Urfa’nın imtiyaz sahibi Mustafa Arısüt de benzer bir iddiayı dile getirerek “Bir grup vekilin desteklediği adayı, diğer vekil grubu istemiyor” dedi.

YÖK 39 ADAYLA GÖRÜŞME YAPIYOR

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, yaş haddinden dolayı emekliye ayrıldı. 7 Kasım 2022’de rektörlük için adaylık ilanı yayınlandı, başvurular 18 Kasım 2022’de sona erdi. İlana çok sayıda isim başvuru yaparken, YÖK'ün 39 aday ile görüşme yaptığı biliniyor.

Başvuru sürecinin sonlanmasına rağmen rektör atamasının yapılmaması, bazı iddiaları da beraberinde getirdi. Buna göre, rektör atanmamasının nedeni, AK Parti Urfa milletvekilleri arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklanıyor.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık

‘İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ KENDİ ARALARINDA ANLAŞAMIYOR’

CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, kentteki tek üniversiteye iki aydır rektör atanmamasını, Urfa’daki AK Partili milletvekillerinin anlaşmamasından kaynaklandığını iddia etti. Aydınlık, konuyla ilgili “Rektör ataması, siyasetin ana cilvesidir. İktidardan sekiz milletvekili var; o ‘bunu kabul ediyorum’ diyor, diğeri ‘bunu kabul etmiyorum’ diyor” diye konuştu.

Atanacak rektörün Urfalı bir rektör olmasından yana olduğunu söyleyen Aydınlık, “Urfa'da bürokrat kalmadı, birçoğu görevden alındı. İktidardaki milletvekillerinin, ellerini vicdanına koyup Urfalı bir aday seçmeleri gerekiyor. Bu anlaşmazlıklara bir son vermeleri gerekiyor” dedi.

Ajans Urfa İmtiyaz Sahibi Mustafa Arısüt

‘ADAY OLMAYAN BİRİ BİLE ATANABİLİYOR’

Ajans Urfa’nın imtiyaz sahibi gazeteci Mustafa Arısüt ise “Harran Üniversitesi’nin rektörden yana bir türlü yüzü gülmedi” dedi. Arısüt de rektör ataması yapılmamasının, milletvekili anlaşmazlığından kaynaklandığını dile getirdi. Arısüt  “Son iki dönemdir AK Partili vekiller, kendi aralarında bir isim üzerinde mutabık kalamıyor. Bir grup vekilin desteklediği adayı, diğer vekil grubu istemiyor. Durum böyle olunca, aday olmayan veya hiç adı geçmeyen birisi Külliye tarafından atanabiliyor” diye konuştu.

Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek
‘BİZ BU FİLMİ DAHA ÖNCE GÖRDÜK’

Konuya ilişkin Harran Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Berkan Aydilek, “Belli bir kesim tarafından Urfa dışından bir rektörün atanması için verilen yoğun uğraşlar şık değil” ifadelerini kullandı.

Benzer bir durumun daha önce de yaşandığını ifade eden Aydilek, şunları söyledi: “Aynı senaryo ile aynı oyuncular var ama unutulmaması gereken bu sefer izleyiciler çok farklı. Biz bu filmi daha önce gördük. Aynı koşullar altına yapılan deneylerden, farklı sonuçların beklenmesi doğru olmaz.” Aydilek, üniversiteye atanacak rektörün nereli olmasının değil, öğrencileri, akademisyenleri, üniversiteyi ve Urfa'yı tanımasının önemli olduğunu söyledi. 

‘ÜNİVERSİTEYE ZARAR VERİYOR’

Urfa Düşünce Platformu da bir açıklama yayınlayarak konuyla ilgili tartışmalara tepki gösterdi. Platform tarafından yapılan yazılı açıklamada, rektör atanmamış olmasının, üniversitenin işleyişine ve kurumsallığına zarar verdiği belirtildi.

"Herkesin sessizliğe gömüldüğü bir ortamda, güzide eğitim kurumumuzdaki başıboşluğu kabul etmediğimizi belirmek istiyoruz” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, YÖK Başkanı Erol Özvar’a ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atama için çağrıda bulunuldu.