Harran Üniversitesi’nde yüzde yüz doluluk: Öğrenci nerede kalacak?
Harran Üniversitesi yüzde 32 kontenjan artışı yaptı. Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici ise hazırlık yapılmadan ek kontenjan açılmasının öğrencilere sorun olarak döneceğini söyledi.
Fatma Keber
URFA - Harran Üniversitesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarına göre bu yıl kontenjanını yüzde 32,67 oranında arttırdı. Üniversiteye bu yıl ilk kez kayıt olan öğrenci sayısı ise 7 bin 245 oldu. Bu öğrencilerden 4 bin 118’i kontenjanının tamamını doldurarak ön lisans programlarına, 3 bin 127’si de 3 bin 272 kontenjan bulunan lisans programlarına kaydoldu.
Toplamda 30 bin öğrenci kapasitesine ulaşan Harran Üniversitesi yeni döneme 2 Ekim’de başlayacak.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, üniversitenin yüzde yüz doluluğa ulaşmasını, “başarı ve gurur verici” bir gelişme olarak duyurdu. Güllüoğlu bu sonucu, Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) tarafından deprem nedeniyle verilen ek kontenjan ve üniversitenin son yıllardaki başarısına bağlarken şunları söyledi: “Ön başvurularda yüzde yüz kontenjanlarımız doldu ama 4 yıllıklarda yüzde 96 bu oran. Genelde ise yüzde 97,5 doluluğumuz var. Üniversitemiz şu anda 30 bin öğrenciyi geçti ama kapasitemizi aşmadı. Sadece öğrenci sayımız arttı. Geçen seneden 28 bin civarında öğrencimiz vardı.”
Öğrenci sayısının artışına karşın hazırlık yapılıp yapılmadığını sorduğumuz Rektör Güllüoğlu, “Gerekli çalışmalar için gerekli ödeneklerimizi aldık. Revizyonlarımızı yapıyoruz. Eğitim ve öğretimde herhangi bir aksama olmayacak. Yeni sınıflarımız ve eksikliklerimiz ile ilgili bize ek ödenekler de geldi. Sıkıntı yaşayamayacağımızı da düşünüyoruz daha doğrusu bir problem olacağını da sanmıyoruz” diye aktardı.
Güllüoğlu öğrencilerin barınma ihtiyacı ile ilgili, “Yurtlarla ilgili bilgiye vakıf değiliz, orası Gençlik ve Spor Müdürlüğü'ne bağlı olduğu için orası organize ediyor” dedi.
‘EK KONTENJAN AÇILIYORSA BUNA GÖRE PLANLAMA YAPILMALI’
Eğitim Sen Urfa Şube Eş Başkanı Mahmut Binici ise söz konusu artışa dair endişeli. Binici, “Öğrencilerin mağdur olacağı bir gerçektir. Şimdi senin kapasiten 100 öğrenciyken, sen üniversiteye 1000 öğrenci alırsan 900 öğrenci nerede kalacak?” diye sordu.
Ek kontenjan açıldığında planlamanın da buna göre yapılması gerektiğine dikkat çeken Binici, “Kontenjan arttığında bu öğrencilerin ihtiyaçları olacak, temel ihtiyaçlar bunlar. Barınma, beslenme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlar. Bunlar çözülmeli" dedi.
‘ÖĞRENCİYİ CEMAATLERE MÜŞTERİ GÖNDERİYORSUNUZ’
Binici, Güllüoğlu’nun barınma ile ilgili Gençlik Spor Bakanlığı’nı işaret etmesine şu eleştiriyi getirdi: “Şu yapar, bu yapar gibi ifadeler zorunluluktan kaçmadır. Eğitime ne kadar uzak olunduğunun göstergesidir. İkinci eleştirimiz ise, eğer öğrenciyi okula alıyorsanız, bu öğrencilerin barınma sorunu çözmelisiniz, öğrenciyi desteklemeniz lazım. Öğrenci kente bir şekilde geldi diyelim, yurt kapasiteniz belli, yurt kapasitenizin tam 10 kat hatta bazı yerlerde 20-30 kat öğrenci aldığınız zaman bu öğrenciler nerede kalacak? Siz öğrencilere bizim sıklıkla itiraz ettiğimiz cemaat bilmem vesaire gibi yerlerin önünü açarak oraya müşteri gönderiyorsunuz, resmen taşeronluk yapıyorsunuz."
‘ÖĞRENCİ EV KİRASINI ÖDEYEMEYECEK’
Binici üniversitenin ya da yetkili diğer kurumların sorunları çözmediği halde öğrencilerin karşı karşıya kalacağı sorunlara dair şöyle konuştu: “Öğrenci ne yapacak? Ev kirasını ödeyemeyecek. Urfa’da ortalama ev fiyatları en az 6 bin lira ki bu da artık zor. Peki bu öğrencimizin bir anne babası var. Bunların asgari ücretle çalıştığını ve kardeşlerinin olduğunu varsayalım şimdi 20 bin lira maaş alan bir aile nasıl karşılayacak bunları. Bu çocuk 6 bin lira ev kirası veriyor, kırtasiyedir, yemektir ve birçok ihtiyaç; bu çocuğun geçirme şansı kalıyor mu? Dolayısıyla mesele eğitim yapma gibi bir derdimizin olmadığını gösteriyor.”
‘EK KONTENJANLAR MERDİVEN ALTI İŞLETMELERE RÜŞVET KAZANDIRILMASI İÇİN’
İstedikleri eğitimin ulaşılabilir ve ücretsiz olması gerektiğini söyleyebn Binici, "Dolayısıyla biz burada hem rektörlüğünün hem Bakanlığın hem YÖK’ün sorumluluktan kaçtığını, merdiven altı işletmelere resmen rüşvet kazandırılması için kontenjanlarının bu kadar arttırıldığını, eğitimin ticarileştirildiğini, bu şekilde sadece maddi imkanı olanların özel alanıymış gibi sunulduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.
İsmini açıklamak istemeyen bir Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yetkilisinden aldığımız bilgiye göre ise 6 Şubat depremlerinin ardından yurtlara yerleştirilen depremzedelerin tamamı çıkarılmış durumda. Urfa genelinde 4 bin 778 öğrenci için kapasiteleri olduğunu aktaran yetkili yurt başvuru sonuçlarının önümüzdeki hafta açıklanacağını, böylece durumun daha da netleşeceğini anlattı.
ÖĞRENCİLER NE YAPACAKLARINI DÜŞÜNÜYOR
Harran Üniversitesi'nde eğitim gören Elif S. ise şunları söyledi: "Okulumuz 2 Ekim’de açılacak. Depremzedelerden dolayı temizliktir, tamirattır, bunlar yapılacakmış. Ondan sonra üniversitemiz açılacakmış. Yurt başvurularımız da yeni yapıldı daha açıklanmadı. Bizim arkadaşlar da yurt çıkmazsa ev tutacaklar. Bir arkadaşım da geçen sene ev tuttu 2 ay sonra falan onun sonucu belli oldu. Ondan sonra tekrar evden çıktı KYK’ya geçti. Sanırım bu sene de öyle olacak. Vallahi biz de düşünüyoruz ne yapacağımızı. Ev tutmaya kalkarsak ev kiraları şu anda çok pahalı.”
KYK sonuçlarını beklediklerini söyleyen Elif S., “Umarım daha fazla gecikmez. Çünkü geçen sene de depremden dolayı çok fazla eğitimden verim alınmadı, gecikmeler bizi üzüyor. Staj ertelendi. Hiçbir şey öğrenemedik açıkçası. İnşallah bu sene o eksiğimizi telafi ederiz ama en büyük sıkıntımız KYK’lar ve gecikmeler" dedi.