Hasan Cemal'e hapis cezası

Hakkında 13 yıl hapis istenen ve beraat eden gazeteci Hasan Cemal, 'Çekilme Günlüğü' yazısı nedeniyle bugün hapis cezasına çarptırıldı. Cemal 'terör örgütü propagandası'ndan yargılanıyordu. '

Abone ol

DUVAR - PKK'nin 2013'te Türkiye dışına çekilme süreci üzerine yazdığı 'Çekilme Günlüğü' yazısı nedeniyle gazeteci Hasan Cemal'e 3 ay 22 gün hapis cezası verildi. Cezanın infazı bir yıl ertelendi.

Aynı davadan 13 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan ve beraat eden Cemal, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi’nin (istinaf mahkemesi) beraat kararını 10 Kasım 2017’de bozmasının ardından bugün ikinci kez duruşmaya çıktı.

13 YIL İSTENDİ, BERAAT ETTİ

T24'ten İnan Ketenciler'in haberine göre  9 Mart 2017 tarihli duruşmada, Terörle Mücadele Kanunu'nun 7'nci maddesinin 2'nci fıkrası uyarınca 7,5 yıla kadar hapis cezası istenen Hasan Cemal için duruşma savcısı, Türk Ceza Kanunu'nun 43'üncü maddesi uyarınca da ek ceza talep etti. TCK'nın 43'üncü maddesi 'zincirleme suçlar'da cezanın 4'te 3 oranına kadar arttırılmasını öngördüğü için, Cemal hakkında talep edilen toplam hapis cezası 13 yıla ulaştı. Cemal'in ayrıca TCK 53'üncü maddesi uyarınca, kamu haklarını kullanmaktan men edilmesi de istendi.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi 10 Kasım 2017’de Cemal hakkında verilen beraat kararını bozan mahkeme, "Fehman Hüseyin" başlıklı yazısında "silahlı terör örgütünün propagandasını yaptığı" iddiasıyla verilen 1 yıl 3 aylık hapis cezasını ise onadı. Hasan Cemal’in bu cezası iki yıl süreyle ertelenirken mahkeme, 676 sayılı kanun hükmünde kararnameyle (KHK) kapatılan Özgür Gündem ile dayanışma amacıyla nöbetçi yayın yönetmenliği yapan Hasan Cemal'e "terör örgütünün açıklamalarını yayımladığı" iddiasıyla 6 bin lira adli para cezası verilmesini uygun buldu.