Hasan Karal: Çiftçinin mahsul fiyatının düşmesinin nedeni hükümetin beceriksizliği

DEVA Parti’li Hasan Karal, "Maliyetler katlanırken çiftçinin ürettiği ürünün para etmemesinin nedeni, hükümetin tarım politikasındaki beceriksizliğinden başka bir şey değil" dedi.

Abone ol

DUVAR - Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Temmuz 2024 Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini değerlendiren DEVA Partili Hasan Karal, tarımsal girdi maliyetlerinin 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 3,42, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 41,60 arttığına dikkat çekti.

Bu rakamlarla tarımsal girdi maliyetlerinde tam 58 aydır aralıksız artış yaşandığını ifade eden Karal, maliyetler karşısında çiftçinin dayanacak gücünün kalmadığını belirtti. Artan maliyetler karşısında bu yıl çiftçinin ürettiğine pişman ettirildiğini kaydeden Karal, “Tarımsal girdi maliyetleri neredeyse 5 yıldır aralıksız artıyor. Gıda enflasyonunda, OECD ülkeleri arasında zirvedeyiz. Hükümetin plansız, programsız, ithalatı önceleyen tarım politikası yüzünden yüzlerce üreticimiz zarar etti, ülkemizde tarihte görülmemiş çiftçi eylemleri yaşandı. Hükümet ise çiftçiyi desteklemek yerine ithalat ipine sarıldı. Çiftçi, üretici bu haldeyken Tarım Bakan Yardımcısı çiftçinin feryadı için ‘3 yıl sonra bu meseleyi kapatacağız’ diyor. Bırakın 3 yılı, çiftçinin 1 gün bile dayanacak gücü kalmadı” diye konuştu.

DEVA Partili Karal, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu yıl çiftçinin kara yılı oldu. Tüm maliyetler katlanırken çiftçinin ürettiği ürünün para etmemesinin, fiyatının düşmesinin nedeni, hükümetin tarım politikasındaki beceriksizliğinden başka bir şey değil. Desteklemeleri artırmak yerine, maliyetleri aşağı çekecek politikalar üretmek yerine günü geçiştirecek, ithalatı önceleyecek uygulamalar yürütülürse olacağı bu.”