Hastanenin kendisi depreme dayanıklı ama çevresi değil: 'Alternatif yollar açılmalı'

Dersim'in tek hastanesi olan Tunceli Devlet Hastanesi'nin çevresi 'Afete Maruz Bölge'de yer alıyor. Bu nedenle olası bir depremde, hastaneye giden yolun kapanmasından endişe ediliyor.

Abone ol

DERSİM - Tunceli Devlet Hastanesi, Dersim merkezde bulunan 150 yatak kapasitesi ve 34 poliklinikle hizmet veren ilin tek hastanesi. Tunceli Devlet Hastanesi’nin bulunduğu alan, Dersim Belediyesi'nden edindiğimiz bilgiye göre İller Bankası'nın jeolojik etüt çalışmaları sonucunda ‘Afete Maruz Bölge’ olmaktan çıkarıldı.

Ancak hastanenin çevresi ve hastaneye ulaşım yolu hala ‘Afete Maruz Bölge’de bulunuyor. Olası deprem ya da afet anında hastanenin yolunun kapanmasından endişe ediliyor. 

Hastanenin üzerindeki bulunduğu toprak kütlesinin olası depremde heyelana sebep olacağı kaygısı bulunuyor. 

‘ALTERNATİF YOL İÇİN TALEPLERİMİZE OLUMLU DÖNÜŞ YAPILMADI’

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şubesi Başkanı Kahraman Yörük, hastane inşaatının başlangıcı sırasında hastanenin ‘Afete Maruz Bölge’ içerisinde yapılmasına karşı çıktıklarını ve ilgili birimlere çağrıda bulunduklarını belirtti. Hastanenin konum ve ulaşım güzergahı nedeniyle kendilerini tedirgin ettiğini belirten Yörük, “Bir alan düşünün; komple 'afete maruz bölge' ama hastane binasının yapıldığı alan sağlam olarak değerlendirilip bir hastane kurulmuş" dedi. Hastanenin tek yolunda kayma riski olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi. "Dönem dönem kaldırım, dönem dönem de yolun kendisi kaymıştır. Bununla ilgili devlet hastanesi başhekimliğine ve belediyeye bir yazı yazmıştık. Olası depremde bu durumun sıkıntı yaratacağını dolayısıyla alternatif yolların açılması noktasındaki çalışmalarımızı raporlaştırıp kurumlara iletmiştik. Ama gelinen noktada bununla ilgili bir tedbirin alınmadığını görüyoruz. Ayrıca hastane bölgesi imar planında ‘Afete Maruz Bölge’ yani yapılaşmaya kapalı bir bölge ve orman bölgesi olarak geçiyor. Bölgenin 'Önlemli Alan 2.3' (kütle hareketleri) teknik analiz sonucu var. Bu heyelan olma riskine karşı yapılaşmanın önlem alınarak yapılması anlamına geliyor. Öte yandan sahra hastanesinin altyapısını oluşturmak uzun bir süre alacağından ötürü mevcut uyarıları dikkate alarak bir an önce çalışmalara başlanılması gerekmektedir. Tüm bu risklerle birlikte kaygılarımız devam ediyor.”

‘SEYYAR HASTANE KURULACAK HASTANE YOLU DA RİSKLİ’

Mevcut durumda hastaneye ulaşım iki yol üzerinden yapılıyor. Ancak iki yol da 'Afete Maruz Bölge' içinde kalıyor. Tunceli İl Afet Müdürlüğü'nden bir yetkili, "Hastaneye giden yolun bulunduğu zemin yapısında meydana gelecek olası şiddetli depremlerde veya diğer afet durumlarında risk durumu söz konusu" diye konuştu. Yetkili, TAMP Tunceli İl Planı çerçevesinde İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda seyyar hastane kurulmasının planladığını da ekleyerek şunları söyledi: “Hastane yerleşkesine mevcut iki güzergâh üzerinden ulaşım sağlanmaktadır. Hastane binasının bulunduğu alandaki 'Afete Maruz Bölge Kararı'nın kaldırılmasına rağmen bu alana bağlanan iki güzergâh da 'Afete Maruz Bölge' sınırları içerisinde kalmaktadır. Hastanenin mevcut ulaşım bağlantısı imar planlarında 'Afete Maruz Alan' sınırları kapsamında kalmaktadır. Geçmiş yıllarda kentte gerçekleşen büyük ölçekli depremlerde eğimli stabile olan zeminler, dinamik hale geçerek heyelana sebebiyet vermiştir. Bu gerekçeyle hastanenin mevcut ulaşım bağlantısının olası bir afet durumunda yeterli olmayacağı söz konusudur. Heyelan riskinin önlenmesi adına; istinat duvarları, traşlandırma ve ağaçlandırma işlemi yapılarak risk minimize edilerek gerekli önlemler alınmıştır."

Tunceli Devlet Hastanesi yerleşkesi ile ilgili hizmet binası ve ek yapıların risk tespitine yönelik analizlerin ve jeolojik etütlerin yapılarak Sağlık Bakanlığı’na sunulduğunu ve değerlendirme sonuçlarını beklediklerini belirten yetkili, hastanenin mevcut yerine ilişkin kaygılara dönük olarak ise şu bilgileri paylaştı: “Bakanlığa sunulan performans analizi ve zemin etüt çalışmaları sonucunda; Tunceli Devlet Hastanesi Binası ile ilgili yapının yürürlükte bulunan deprem yönetmeliği hükümlerine göre yeterli deprem performansına sahip olduğu kanaatine varılmıştır. Hastane binasının 2018-Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne göre performans seviyelerinin düzeyinde olduğu, yapının mevcut haliyle sağlam olduğu kanaatine varılmıştır.”