Hatay'da Emniyet lise binasından çıkmıyor: Okullarını geri istiyorlar

Hatay'da 6 Şubat Depremleri sonrası Hatay Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilen Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi hâlâ geri verilmedi.

Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da mağduriyetlerin sonu gelmiyor. Deprem sonrası Hatay İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edilen Defne ilçesine bağlı Sümerler Mahallesi'ndeki Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi aradan geçen 15 aya rağmen öğrencilere geri verilmedi.

6 Şubat depremlerinde büyük bir yıkım yaşayan Hatay'da zarar gören kamu binaları nedeniyle bazı kurumlar okul binalarına yerleştirildi. Kentte Necmi Asfuroğlu Lisesi; Valiliğe, Selim Tevfik Eskiocak Anadolu Lisesi; Defne Kaymakamlığı'na, Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi de Hatay İl Emniyet Müdürlüğü'ne tahsis edildi. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı başında valilik ve kaymakamlık yeni binalarına geçerken Hatay İl Emniyet Müdürlüğü kullandığı Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi'ni boşaltmadı.

'DERS SAATLERİ 30 DAKİKAYA İNDİRİLİNCE KONULAR YETİŞMİYOR'

Hatay'ın en başarılı ve yüksek puanlı okulları arasında yer alan Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi'nin öğrencileri 1 yıldır yan binadaki Sevsen Nevzat Şahin Ortaokulu'nda ikili eğitim görüyor. Sabah 07.20 ile 12.30 arasında lise öğrencilerinin kullandığı binada 12.40'tan sonra da ortaokul öğrencileri ders görüyor. Okulda zaman darlığından teneffüs süreleri de 5'er dakikaya indirildi.

Geçen yılın ikinci döneminde deprem nedeniyle eğitim göremeyen öğrenciler bu yıl da ikili eğitim nedeniyle eksik ders alıyor. Zaman kısıtlılığı nedeniyle ders saatleri 30 dakikaya indirilen öğrenciler günde 80 dakika, haftada 400 dakika daha az ders görüyor. Bu da öğrencilerin yılda 45 gün az ders gördüğü anlamına geliyor. Ders saatleri nedeniyle kış aylarında karanlıkta okula gitmek zorunda kalan öğrenciler derece elde ederek girdikleri lisede, üniversite sınavını kazanmanın endişesini yaşıyorlar.

Çocuklarının yaşadıkları duruma tepki gösteren öğrenci velileri okulun ne zaman boşaltılacağı konusunda bilgi alamadıklarını söylüyor. Konuyla ilgili okul önünde 2 kez basın açıklaması gerçekleştiren veliler, çocuklarının depremle sekteye uğrayan eğitim hayatının okul binalarının geri verilmemesiyle devam ettiğini dile getiriyor. Veliler, çocuklarının diğer öğrencilerle eşit şartlarda eğitim alamadığını ve dezavantajlı duruma geldiğini ifade ediyor.

Hatay Emniyet Müdürlüğü 15 aydır lise binasını kullanıyor.

'HATAY'DA HİÇBİR ŞEY DÜZELMEDİ'

Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi 3. sınıf öğrencisinin velisi olan Selma Betül Harbalioğlu, kendilerine emniyet binası yapıldığında okulun geri verileceğinin söylendiğini fakat kurumlara tahsis edilen diğer okulların boşaltılmasına karşın Hatay Emniyeti'nin binayı boşaltmadığını dile getirdi.

Hatay Emniyet Müdürlüğü'ne konuyla ilgili giden velilere, "Biz buraya masraf yaptık. Şu an binamız yok, burayı kullanacağız" denildiğini belirten Harbalioğlu, "Biz okullar açıldığında geri verileceğini düşünüyorduk. Valilik ve kaymakamlık da yine okul binası kullanıyordu, onlar yerlerini yapıp okul binalarından çıktılar. Fakat 1 buçuk yıl geçmesine rağmen Hatay Emniyet Müdürlüğü okulumuzu boşaltmadı" dedi.

Öğrencilerin dersler 07.20'de başladığı için evden saat 06.00'da çıkmak zorunda kaldığını ifade eden Harbalioğlu, kış mevsiminde çocukların karanlık vakitlerde okula gittiğini belirtti.

Harbalioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanlar dışardan Hatay'da hayatın normale döndüğünü düşünüyor olabilir ama burada hiçbir şey düzelmedi. Biz çocuklarımızın diğer öğrenciler gibi eğitim alabilmesini istiyoruz. Bu durumu dile getirmek için basın açıklamaları yaptık, amacımız sesimizi duyurmak. Valilik ve kaymakamlık binası nasıl yapıldıysa emniyet binası da yapılabilir ve okul öğrencilere bırakılabilir.

Liseliler, Emniyet'in kullandığı sol taraftaki bina yerine orta okul öğrencileri ile birlikte sağ taraftaki binada eğitim görüyorlar.

'BİZE DAHA KÖTÜSÜNÜ ÖRNEK GÖSTERİYORLAR'

Aynı okulda eğitim gören bir başka lise öğrencisinin velisi Gönül Heybeli de çocuğunun derse gitmek için sabah 05.30'da uyanmak zorunda kaldığını söyledi. Öğrencilerin büyük başarı gösterip kazandığı okulda hak ettikleri eğitimi alamadığını ifade eden Heybeli, "Çocukların düzeni kalmadı. Sabah çok erken uyandıkları için kahvaltı yapamıyorlar, düzgün beslenemiyorlar. Okulda zaten teneffüsler 5 dakika. Ders saatleri de 30 dakikaya indiği için verimsiz geçiyor. Konular bitmiyor, yetişmiyor. Çocuğum 11. sınıfta. 30 dakikalık dersler devam ederse bu öğrenciler seneye üniversite sınavını nasıl kazanacaklar?" sözlerini kullandı.

Heybeli, kendilerine okulun geri verileceğine dair bir plan sunulmadığını da kaydederek, "Hiçbir girişim yok. Bize konteynerde ders gören öğrenciler olduğunu, onların durumunun bizden daha kötü olduğunu söylüyorlar. Bize kötüyü göstererek şükür etmemizi istiyorlar" diye konuştu.

Öğrencilerin cep telefonundan çektiği görüntülerde karanlıkta okula gittikleri görülüyor.

ŞAHİN: ÖĞRENCİLER SAAT 05.00'TE KALKIYOR, DERSE UYKULU GİDİYOR

Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi Okul Aile Birliği Başkanı Bahar Şahin lise öğrencilerinin ciddi mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Selim Nevzat Şahin Anadolu Lisesi'nin Hatay'ın en başarılı okullarından biri olduğunu söyleyen Şahin, okulun yüzde 3'lük dilime giren öğrencilerin yerleştiği bir lise olduğu bilgisini verdi.

Okulda derslerin 07.20'de başlaması ve ders sürelerinin 30 dakikaya inmesinin öğrenciler için verimsiz geçtiğini belirten Şahin, "İlçelerden gelen öğrenciler sabah 05.00'te kalkmak zorunda kalıyor. Haliyle öğrenciler ilk derste uykulu oluyor. Öğlen ders bitince de eve dönüp uyuyorlar. Dersler 30 dakikaya indiği için konuları yetiştiremiyorlar. Bir günde oluşan 80 dakikalık kayıp tüm yılda 45 günü buluyor. Yani bu haliyle 4 yıl okula giden öğrenci 1 yıl eksik ders almış oluyor" ifadelerini kullandı.

Okul Aile Birliği Başkanı Bahar Şahin geçtiğimiz günlerde lise önünde basın açıklaması okudu.
'ÇÖZÜM İSTİYORUZ, 'DUA EDİN KONTEYNERDA DEĞİLSİNİZ' DİYORLAR'

Konuyla ilgili hem okul yönetimiyle hem Hatay Emniyet Müdürü'yle hem de İl Milli Eğitim Müdürü Harun Tüysüz ile görüştüğünü belirten Şahin, "İl Milli Eğitim Müdüründen 'dua edin konteynerde değilsiniz. Konteynerde olanların durumu daha kötü. Yapacak bir şey yok' cevabı aldık. Fakat Hatay'da 60 günde devlet hastanesi yaptılar. Valilik de Defne Kaymakamlığı da başka bir okul binası kullanıyordu fakat daha sonra kendi imkanlarını yaratıp çıktılar. Bize binanın ne zaman yapılacağına dair bir bilgi vermiyorlar. 15 ay geçti, yıl sonuna kadar da bekleriz ama en azından gelecek yıl okulun geri verilmesini istiyoruz. Biz veliler olarak öğrencilerimizin diğer okullardaki öğrenciler gibi eğitim almasını istiyoruz" diye konuştu.

TIRAŞ: ÖĞRENCİLER EŞİT EĞİTİM ALAMIYOR

Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş okulun boşaltılmasıyla ilgili görüşmeler yaptıklarını fakat emniyetin binayı boşaltmak istemediğini söyledi. Deprem sonrası Defne'deki 9 lisenin 3'ünün hasar aldığını 3'ünün de kurumlar tarafından kullanıldığını belirten Tıraş, "Eylülde valilik, Ekim'de kaymakamlık binaları boşalttı fakat emniyet halen çıkmadı" dedi.

Selim Nevzat Şahin Lisesi öğrencilerinin okullarının ellerinden alınmasından dolayı diğer öğrencilerle eşit eğitim alamadığını dile getiren Tıraş, "Bu lise Hatay'da fen lisesi ayarında bir okul. Ancak ikili eğitim sebebiyle öğrenciler mağdur oluyor. Lise öğrencileri sabah karanlığında okula gidiyor, orta okul öğrencileri akşam karanlığında eve dönüyor. Öğrenciler her gün 80 dakika kaybediyor. Bu durum bir an önce düzeltilmeli" diye konuştu.

Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş okulun bir an önce öğrencilere geri verilmesi çağrısında bulundu.
'OKULLAR ÖĞRENCİLERİNDİR'

Hatay'da deprem sonrası eğitim adına bir adım atılmaması bir yana, bazı okul öğrencilerinin bu şekilde mağdur edildiğini ifade eden Tıraş, "Hatay'da halen 1 tane yeni okul yapılmadı, orta hasarlı bir okul güçlendirilerek eğitime kazandırılmadı. Eğitim burada çok önemli. Depremde travma yaşamış çocukların, okul ortamında olması sadece akademik açıdan değil hem sosyal açıdan hem psikolojik açıdan önemli. Depremin üzerinden 15 ay geçmesine rağmen kentimizde eğitimden sağlığa, ulaşımdan barınmaya kadar insanca yaşamın koşullarına ulaşılmadı. Biz dezavantajlı bir kesimiz, dezavantajlı kesimin desteklenmesi gerekir" sözlerini kullandı.

Velilerin haklı taleplerinin yanlarında durduklarını belirten Tıraş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Talebimiz net; okullar öğrencilerindir, Emniyet Müdürlüğü'nün okulu bir an önce boşaltılması gerekir. İstenirse başka bir kurum da kullanabilirler. Çocuklarımızın geleceğini olumsuz etkileyecek tarzda hareket edilmemesi gerekiyor. Okul dışında bir çok resmi kurum var. Kısa sürede prefabrik yapı da kurabilirler. Öğrencilerin ve velilerimizin yanındayız."