Hatay’da iki aydır süren su kesintileri halkı isyan ettirdi

Hatay’da 2 aydır haftanın 4 günü su kesintisi yaşanıyor. Son iki haftadır ise nerdeyse her gün su kesik. Duruma isyan eden Hataylılar sosyal medyada şikayetlerini dile getiriyor.

Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

HATAY - Hatay’ın merkez Defne, Samandağ, Dörtyol, İskenderun ilçelerinde son iki aydır haftanın 3-4 günü su kesintisi yapılırken, son iki haftadır ise hemen her gün su kesintisi yaşanıyor.

Gece saat 02.00’de su verilirken sabah erken saatte su yine kesiliyor. Hatay’ın tüm ilçelerinden insanlar, internet sitelerinde ve sosyal medya platformlarında soruna çözüm bulunmasını istiyor. İskenderun İsmet İnönü Mahallesi, 19 Temmuz’da 5 gün süren su kesintilerini yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti. Hatay Su Ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU), konuyla ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapmadı.

LÜTFÜ SAVAŞ: SABOTAJ VAR

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamalarda sabotaj olduğuna dair iddialarda bulundu. Savaş, “İl genelinde yaşanan su kesintilerinin çoğu sabotaj kaynaklı. Kablo ve boruları kesiyorlar. Sık sık yaşanan elektrik kesintileri su konusunda bizi zorluyor. 1 saatlik elektrik kesintisinde 8 saat suyun gelmesini bekliyoruz” demişti. Savaş’ın sabotaj iddialarına Hatay Valiliği’nden yapılan açıklamada “Valiliğimizce yapılan incelemeler neticesinde; bugüne kadar kolluk kuvvetlerimize ulaşan herhangi bir sabotaj ihbarının olmadığı tespit edilmiştir” denildi.

1 SAAT ELEKTRİK KESİNTİSİ 8 SAAT SU KESİNTİSİNE

Su kesintilerine dair HATSU yetkilisi şu an izinde olduğu için bilgi alamadık ama konuyu yakından takip eden ve sosyal medya hesabından Lütfü Savaş gibi ‘sabotaj’ iddiasında bulunan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 1 saatlik bir elektrik kesintisinin 8 saat su kesintisine neden olduğunu vurguladı. Samandağ, Arsuz’a su kuyuları açıldığını, diğer ilçelere de su kuyuları açılarak sorunu çözmek için çabaladıklarını söyledi. Bu yılın kuraklık yılı olmasının büyük etken olduğuna dikkat çeken Güzelmansur, “Hatay’ın her yerinde su kaynağı var. Buna rağmen içme suyu göleti olmadığı için kentin suyu artezyenlerle sağlanıyor. İçme suyu göleti yapmak belediyenin, HATSU’nun değil, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) görevi. Ama hep söylediğim gibi Hatay’a üvey evlat muamelesi yapılıyor” şeklinde konuştu. Lütfü Savaş’ın ilk dile getirdiği, kendisinin de sosyal medyadan paylaştığı ‘sabotaj’ iddialarıyla ilgili Güzelmansur, “Bir ara bize öyle bir duyum geldi ona istinaden paylaşmıştım” dedi.

ARTEZYENDEN SU ÇIKARILIYOR

Hatay’ın resmi nüfusunun 1,5 milyon, Suriyeli mültecilerle beraber 2 milyonu aştığını, merkezi hükümetten belediye ve HATSU’ya 1.5 milyon nüfus baz alınarak ödeme geldiğini belirten Güzelmansur şunları söyledi: “Hizmeti yapılan ödeneğe göre yaparsın, 1,5 milyon nüfusa gönderilen ödenekle, 2 milyon 200 bin nüfusa hizmet sunuyorsunuz. Düzgün hizmet mümkün olur mu? Hatay nüfusu da az değil, kuraklık zamanındayız, su göletimiz yok, artezyenden elektrikle su çıkarıp dağıtım yapılıyor. Ödenek nüfusa göre çok az, DSİ görevini yapmıyor. Buna rağmen sorunları çözmeye çalışıyoruz. Birçok ilçeye yeni kuyular yapıldı, çözeceğiz sorunu.”