Hatay'da konteynerler her yağışta su içinde: 'Altyapı düşünülmedi'

Hatay'da konteyner kentler her yağışta su altında kalıyor. İMO Hatay Şube Başkanı Büyükaşık, konteyner kentlere geçici gözüyle bakılıp, gelişigüzel yapıldığı için bu sorunların yaşandığını söyledi.

Abone ol

HATAY - 6 Şubat depremlerinde yerle bir olan Hatay’da, iki gündür süren şiddetli yağmur konteyner kentleri, sokakları ve tarihi Uzun Çarşı’yı su altında bıraktı. Birçok konteyner kente sadece yağmur suyu değil, lağım suyu da girdi.

Ancak bu yaşananlar ilk değil. Her şiddetli yağış sonrası Hatay'da benzer manzaralar yaşanıyor. Yaklaşık 200 bin kişi, bir yıldan fazla süredir bu sorunla uğraşıyor. Sorun belli olmasına rağmen henüz çözüm üretilmiş değil.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Hatay Şube Başkanı İnal Büyükaşık'a göre, konteyner kentler geçici olarak düşünüldüğü için gelişigüzel yapıldı ve ciddi bir altyapı oluşturulmadı. Büyükaşık, buna rağmen biraz masraflı da olsa altyapıyı düzeltmenin mümkün olduğunu söyledi. 

Aşırı yağışlar sonrası Hatay'da konteyner kentler su altında kaldı. 

'DEPREME DAYANIKLI DEĞİL AFETE DİRENÇLİ KENT'

Büyükaşık, Hatay’da konteynerlerin yer seçiminden altyapısına kadar düşünülmeden yapıldığını belirtti. Hatay’da, depreme dayanıklı binalar değil afete dirençli kent kurulması gerektiğini belirten Büyükaşık, “Hatay başta olmak üzere Türkiye’deki kentlerin afete dirençli olması gerekiyor. Nedir bu afete direnç? Yapıların, yağmur, sel, yangın, deprem gibi durumları göz önünde bulundurarak yapılması. Hatay’ın hiçbir yerinde altyapı yok ama buraya evler yapıldı. 'Bir yılda ev vereceğiz' dediklerinde, 'Acele edilmesin' dedik, dediğimize de geliyoruz. Yarın öbür gün o evlerde de sorun olacak. Altyapı olmayan bir yere ev, iş yeri, konteyner yapsan ne olur? Önce komple altyapı yapsan, sonra şehri planlayıp yapılarını yapsan hiçbir sorun olmaz” dedi.

'KONTEYNERLERE GEÇİCİ GÖZÜYLE BAKILDI'

Hatay’da konteynerlerin su altında kalmasının bir başka nedeni de geçici barınma olarak bakılıp, teknik olarak doğru yapılmaması. Hatay’da resmi konteyner kentlerde 200 binin üzerinden kişi yaşıyor, resmi olmayanla birlikte 300 bin kişi konteyner kentlerde hayatını sürdürüyor.

Büyükaşık, geçici barınmanın 3-6 ay arasında değişen bir zaman olduğunu, şu an Hatay’da bu sürenin çoktan geçtiğinin altını çizdi.

Büyükaşık, şunları anlattı: “Konteyner kentler, şu an geçici barınma yerleri değildir. Sorun da buradan kaynaklanıyor, geçici düşünülerek her şey plansız ve gelişigüzel yapıldı. Elektrik sorunlu, tuvalet gideri sorunlu, drenaj sorunlu... Konteyner konulmadan önce düzgün bir su basmanı yapılsa, yağmur suyu için giderler için yeteri kadar drenaj olsa hiçbir şey olmaz. Hatay’da konteynerlerin su basmanı bile düzgün değil.”

Konteyner kentlerde şu andan itibaren dahi olmak üzere sorunlar çözümsüz değil. Büyükaşık, biraz masraflı da olsa drenaj kanallarıyla, her konteyner kentin altyapısı, yağmur suyu gideri ve elektrik sorunun çözüleceğini söyledi.

Adıyaman'da su basmalarına karşı makinelerle konteynerlerin etrafı kazıldı. 

'ADIYAMAN’DA KONTEYNERLER DÜZGÜN YAPILDI'

Depremden Hatay kadar etkilenen bir diğer kent de Adıyaman. Adıyaman’da depremin ilk zamanlarında eğim ve yer yanlışlığından dolayı çadırlar su aldı fakat konteynerler kurulurken, daha planlı yapıldığı için konteynerlerde su basması pek yaşanmadı.

İnşaat Mühendisleri Odası Adıyaman Şube’den Tuncay Kaya, dün Adıyaman’da şiddetli bir yağış olmasına rağmen konteynerlerin su almasıyla ilgili ciddi bir sorun yaşanmadığını, birkaç konteyner kentte bazı olumsuzluklar olsa da sorunun Hatay gibi afet boyutuna varmadığını vurguladı.

Kaya, “Adıyaman’da ilk kurulan çadırlar su almıştı, basında da bu durum yer aldı. Sonra konteynerlere geçiş oldu. Konteynerler düzgün ve planlı yapıldığı için ciddi bir sorun yaşanmadı. Su basmanı yapıldı, yağmur suyu için drenaj gideri var. Bunlar olursa zaten çok büyük sorun olmuyor. Hatay’ı videolardan gördük, Adıyaman’da konteynerlerde bu boyutta bir olay yaşanmadı" diye konuştu. 

'MALATYA’DA ELEKTRİK SORUNU VARDI, ÇÖZÜLDÜ'

Malatya'da yaşayan gazeteci Didem Barut, Malatya'da aşırı yağışta dahi konteynerleri Hatay’daki gibi su basmadığını belirtti. Malatya’daki konteyner kentlerde ilk zamanlarda sadece elektrik sorunu olduğunu, onun da bu sene güçlendirilerek çözüldüğünü söyledi. Malatya’daki birçok konteyner kentin firma ve kişiler tarafından kurulduğunu, altyapı ve genel sorunlarıyla konteyner kentleri kuran kişilerin ilgilendiğini belirten Barut, her konteyner kentin sorumlusu olduğunu ve sorunlara müdahale edildiğini dile getirdi.