Hatay'da öğretmenler bakandan telefon bekliyor

928 öğretmenin açığa alındığı Hatay'da gözler Milli Eğitim Bakanlığı'nda. CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, bakanlıkla diyalog içinde olduklarını belirterek, "Mağduriyetlerin giderilmesi konusunda çok yol katettik. Sonuç almayı bekliyoruz" dedi.

Abone ol

Hülya Karabağlı hkarabagli@gazeteduvar.com.tr

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı'nın tamamına yakını Eğitim-Sen üyesi 11 bin 301 öğretmeni açığa almasının ardından başlayan tepkiler yükselerek devam ederken, göreve yeniden iadeler için olumlu gelişmeler olduğu belirtiliyor. Tunceli’de 415 öğretmenin göreve iade edilmesinden sonra 928 öğretmenle en büyük kaybın yaşandığı Hatay için de Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelecek telefon bekleniyor.

CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, Duvar’a yaptığı açıklamada, 928 öğretmenin tamamının göreve iade edilmesi ve gecikmeden ders başı yapmaları konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'yla diyalog içinde olduklarını söyledi. Dudu, OHAL kararnameleri ile Hatay’ın en fazla mağdur edilen iller arasında olduğuna da dikkat çekti.

Açığa alınan öğretmenlere Tunceli formülü

'BİZ KATEGORİYE KARŞIYIZ'

Mağduriyetlerin giderilmesi konusunda çok yol katettiklerini ve sonuç almayı beklediklerini söyleyen Dudu, bakanlığın, örgütle bağlantısı olanların haricindekilerin iade edilmesine yönelik yaklaşım içinde olduğuna dikkat çekerek, “Bu yanlış bir tutum. Madem biliyordunuz onlar açığa alınsaydı, tartışma buradan, haklılık ve haksızlık üzerinden yürüseydi. Ama bu yapılan haksızlık. Biz öğretmenlerin tümünün göreve iade edilmesinde ısrarcıyız” dedi.

'Eğitim Sen'li öğretmenler geri dönecek'

'HUKUKSUZ BİR KIYIM'

Dudu, yaptığı yazılı açıklamada ise şu değerlendirmede bulundu:

"Eğitim öğretim yılının başlamasından kısa süre önce adeta eğitim öğretim sisteminde büyük gedik açan, büyük bir hukuksuz kıyım yapılmıştır. 1 Eylül 2016 tarihinde gece yarısı operasyonuyla 672 sayılı KHK ile önce 28 bin 163 öğretmen kamudan ihraç edilmiştir. 8 Eylül 2016 tarihinde 11 bin 285 öğretmen terör örgütü ve uzantılarına destek verici nitelikte olduğu gerekçesiyle kamu görevlerinden uzaklaştırılmıştır. Başbakan Binali Yıldırım, 14 bin öğretmenin daha devlet görevinden ihraç edileceğini açıklayarak, eğitim sisteminde yaşanacak yeni kaosun habercisi olmuştur.

Meslekten atılan öğretmenlerin birçoğunun PKK ile hiçbir iltisakı, irtibatı bulunmamaktadır.

Birçoğu Eğitim Sen üyesi olan ve Ankara Garı katliamından sonra sendika kararı çerçevesinde greve katılan sol görüşlü öğretmenlere yapılan bu kıyım, hükümetin tümüyle hukuki rotadan saparak, ülkeye yeni bir ideolojik ve siyasi yön verme operasyonunu yansıtmaktadır.

Açığa alınan öğretmenlerin çoğu Eğitim Sen üyesi

'SENDİKAL FAALİYET SUÇ DEĞİLDİR'

Seçim bölgem olan Hatay’da yaklaşık 928 öğretmen açığa alınmış ya da kamudan ihraç edilmiştir. AKP’nin son KHK’sı ile kamudan ihraç edilenlerin, KESK’in 29 Aralık 2015 tarihindeki “Savaşa Hayır Barışı Savunacağız” Kararı çerçevesinde yaptığı greve katılmayan öğretmenleri bile kapsayacak şekilde geniş tutulması düşündürücüdür. Sendikal faaliyetlere katılmak, meslekten atılma gerekçesi olamaz.

'12 EYLÜL'DE 5 BİN, ŞİMDİ 50 BİN EĞİTİMCİ İHRAÇ EDİLDİ'

Esasında AKP bu uygulamaları ile 12 Eylül 1980 askeri darbesini aşan çok daha antidemokratik uygulamalara gitmiştir. O dönemde 1402 sayılı kanun ile 5 bine yakın öğretmen ve bilim insanını görevlerinden uzaklaştırılmış iken, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra görevden alınan ve açığa alınan öğretmen ve öğretim üyelerinin sayısı 50 bini aşmıştır!

'SAVUNMA BİLE ALINMIYOR'

Muhalif olan her kesimi terör örgütü ile irtibatlandırarak kamudan ihraç etme arayışına girdiği anlaşılan AKP, adeta toplumsal huzuru ve barışı bombalamaktadır.

Yıllarca kamuda hizmet eden ve büyük emekler vererek öğretmenlik yapan kesimleri, sorgulamadan ve savunma hakkı tanımadan bir gecede çıkardığı KHK’larla devlet memurluğundan atan AKP büyük bir suç işlemektedir.