Hatay'da rezerv alan tepkisi: 'Evlerimizden çıkmayacağız'

Rezerv alan istemeyen Hataylılar bugün alana çıktı. Rezervin mülkiyet gaspı olduğu ifade edilen mitingde Hataylılar, "Bunları yaşayacağıma keşke depremde ölseydim" dedi.

Abone ol

HATAY - Rezerv alan istemeyen Hataylılar bugün Defne ilçesi Uğur Mumcu Meydanı'nda bir araya geldi. Mitinge Antakya ilçesi Akevler, Ürgenpasa, Gazi, Çekmece ve Hatay'ın Kırıkhan ilçesinden katılımlar oldu.

Miting açılışında konuşan Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Hatay Sözcüsü Hasan Özgün, rezerv yasasının mülksüzleştirme yasası anlamına geldiğini belirterek, "Size apartmanınızda, kendi parselinizin orada ev vereceğiz diyorlar. Külliyen yalan çünkü 30 gün içinde tün tapular iptal ediliyor. Şehir hamura dönüştürülüyor ve yeniden şehir planı çiziliyor. Bir diğer yalan 18 yıl vade ama faiz yok deniliyor. O da yalan. Yasaya göre, memur maaş zammına göre faiz artacak. Yani her altı ayda bir memura ne kadar yapılırsa senin borcuna da o kadar zam yapılacak" dedi.

'MÜLKİYET HAKKI GASP EDİLİYOR'

Eski baro başkanı Cihat Açıkalın da mitinge katıldı. Hukuksuzlukların hep güzel ambalajla geldiğini, burada "Size yeni evler yapacağız" ambalaj olduğunu belirten Açıkalın rezerv alan yasasının dünyada benzeri olmayan, uluslararası hukukla korunan mülkiyet hakkının gaspı olduğunun altını çizdi.

Açıkalın'ın ardından kürsü rezerv alan mağdurlarına bırakıldı. Mağdurlardan biri "Çocuklarımın boğazından kestim, evlere temizliğe gittim de o evi yaptım. Devlet benim evimden ne istiyor. Geldiniz dediniz 'parsel fiyatı neyse vereceğiz' dediniz şimdi de sen çık, borçlanarak ödersin diyor. Eşim çalışmıyor, ben ödeyemem. Bunları yaşayacağıma keşke depremde ölseydim" diye konuştu.

Geçtiğimiz haftalarda rezerv alan olan Kırıkhan Gündüz mahalleliler de mitinge katıldı. Kürsüde söz alan mahalleli, evlerinin tek katlı bahçeli olduğunu, hiçbir depremde hasar almadığını söyledi. İskenderun'da depremde akrabalarını kaybettiğini belirten mahalleli, "Devlet benim hasarsız yer evimi alıp bana 6-7 katlı apartmanı yapacak. Benim akrabalarım 7 katlı evlerde öldü devlet şimdi benim güvenli yer evimi yıkıp 7 katlı ev yapmak istiyor. İzin vermeyiz" dedi.

''POLİS ZORUYLA ÇIKARTIRIZ' DİYORLAR'

Kürsüde konuşan bir başka rezerv alan mağduru ise şöyle konuştu: "Benim eşim engelli. Evi boşaltmam için kağıt yapıştırdılar. 'Çıkmam' dedim. Polis zoruyla çıkarırız diyorlar. Siz mi yaptınız evimi, kimi kimin evinden çıkarıyorsunuz?"

Öte yandan Akevler mahallesinin salı günü toplu dava açacağı belirtildi. Mitingde Akevler mahallesi için destek istendi.
Bu akşam Samandağ ilçesinde de DEM Parti Esbaşkanı Tülay Hatimoğulları'nın katılımı ile 'Rezerv Alana Hayır Mitingi' yapılacak.