Hatay’da rezerv alan toplantısı: Bakanlık ‘yıkılmayacak’ demişti, Vali ‘yıkılacak’ diyor

Hatay’ın Antakya ilçesi Gazi Mahallesi'nde CHP Hatay vekillerinin katılımıyla rezerv alan toplantısı yapıldı. Vekiller, bakanlığa çağrı yaptı.

Abone ol

HATAY - Hatay’da rezerv alanı genişlemesi sürüyor. Bugün Antakya ilçesi Gazi Mahallesi'nde CHP Hatay Milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara ve Mehmet Güzelmansur, CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki’nin katılımıyla rezerv alan toplantısı yapıldı. Toplantıya hem Gazi Mahallesi'nden hem de yine rezerv alanı içinde yer alan Çekmece Mahallesi'nden katılım oldu.

Antakya ilçesine bağlı Gazi Mahallesi hem çok katlı binaların hem de tek katlı müstakil evlerin olduğu bir mahalle. Konum olarak Antakya’nın merkezi mahallelerinden olan mahalle, depremde en çok yıkımın olduğu yerlerden de biri.
Mahalle yakın zamanda rezerv alanına dahil edildi. Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in evinin de içinde olduğu sağlam müstakil evler rezerv alanı kapsamında yıkılmak isteniyor. Bugünkü toplantıda halk mahallenin yıkılan yerlerinin rezerv alan yapılmasını, tek katlı sağlam evler için başka formül düşünülmesini istedi.

'HÜKÜMET MALLARIMIZI ALIRKEN SEYRETMEMİZİ İSTİYOR'

Toplantıda konuşan CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, Hatay’ın en büyük sorununun barınma olduğunu söyleyerek, “İktidar önce canlarımızın kaybını seyretti, şimdi mallarımızı elimizden alırken bizim seyretmemizi istiyor. Biz seyirci kalmayacağız. CHP olarak her zaman sizin yanınızda olacağız” diye konuştu.
Yıkılmış yerlerde rezerv alanını desteklediklerini belirten CHP Hatay Milletvekilleri Nermin Yıldırım Kara, şehir içinde derme çatma yerler hariç sadece konteyner kentlerde 200 bin yaşadığını söyledi. Halihazırda Hatay’da en büyük sorunun barınma olduğunu vurgulayan Kara, “Evi az, orta hasarlı ve hasarsız olan yapıların durumu ne olacak” diye Bakan beye sorduğumuzda ‘Başımıza iş mi alacağız oturun kardeşim evinizde’ dedi ardından Sayın Vali ‘bütünlük bozulmasın, bütünlük olacak şekilde yıkabiliriz’ diyor. Peki buradan soruyoruz bu menkul kıymetlerin bir değerlemesi, az hasarlı hasarsız evin bedeli ne olacak? Bu bölgeye bir masa kurulup Bakanlık’tan gelen oldu mu? Hayır. Geçen hafta evlere yapıştırılan tebligatla bu iş olmaz” dedi.

'HER HALÜKARDA VATANDAŞIN EVİ YIKILACAK MI?'

Vatandaşın, basınç ve karot örneği aldığını, bu örneklerin de iyi çıkmasına rağmen Bakanlık tarafından kabul görmediğini, zemin örneği de istendiğini söyleyen Nermin Yıldırım Kara, şöyle konuştu: “Açık söylemek lazım her halükârda biz sizin evinizi yıkacağız diyeceksiniz ya da vatandaşı muhatap kabul edip ne olacağını anlatmak zorundasınız. Kolluk ile sürekli buraya gelip karot alarak hasarsız binayı hasarlı hale getirip yıkılmasına müsaade etmeyeceğiz.”
Rezerv alana komple karşı olmadıklarını ama mülkiyet hakkıyla ilgili ciddi kaygıların olduğunun altını çizen Kara, bu işin seneler sürecek dava yoluyla değil, idare ile çözülmesini istediklerini söyledi.