Hatay’da yerel yönetim çalıştayı: Deprem 'nasıl yönetilmez' gösterdi

Hatay’da yerel yönetim çalıştayı düzenlendi. Çalıştayda, 6 Şubat depremleri sürecinin 'nasıl yönetmemeliyiz' sorusuna cevap olduğu ifade edildi.

Abone ol

Burcu özkaya Günaydın

HATAY - Hatay'da Halkevleri, TİP, TÖP, Kaldıraç, HEDEP, SMF, EMEP ve Sol Parti'nin “Defne Biziz, Biz Defne’yiz” sloganıyla düzenlediği Yerel Yönetim Çalıştayı yapıldı. Harbiye Sosyal Yardımlaşma Derneği'nde (HASYAD) iki gün sürecek çalıştay, bugün halkçı belediyecilik üzerine bir panel ile başladı.

Panele, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Dersim Belediye Başkanı Mehmet Maçoğlu, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, HEDEP Mersin Milletvekili Perihan Koca, Sol Parti MYK Üyesi Alper Taş, Halkevleri MYK Üyesi Sevinç Hocaoğlu, Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir konuşmacı olarak katıldı.

'DEFNE’NİN ÖRGÜTLÜ GÜCÜNÜ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ'

Çalıştay Hazırlık Komitesi adına açılış konuşmasını yapan Naime Turunç, 6 Şubat depreminin “Nasıl yönetmemeliyiz” sorusuna cevap bulmalarına neden olduğunu belirterek, “Açlık, işsizlik gibi genel sorunların yanı sıra Hatay’da ulaşım, barınma, eğitim, sağlık gibi en temel ihtiyaçlara dahi ulaşmada güçlük yaşıyoruz. Bu yüzden seçimler önemli. Yerel seçimlerde halkın her kesimini içine alan sosyalist bir belediyecilik anlayışla yola çıktık. Bu iki günde kentten çevreye, eğitimden sağlığa birçok başlıkta atölye çalışması da yapacağız. Devamında da yerel seçimler için kolları sıvayacağız” dedi.

Defne’de bir seçim değil, yaşam mücadelesine girdiklerini ifade eden TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Ya bu yıkıntıdan, acılardan hep beraber kurtulacağız ya da ya da hep beraber onun altında kalacağız” ifadelerini kullandı. Defne’de halkın örgütlü gücünü ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizen Baş, Defne’de hep birlikte yeni bir mücadelenin adımlarını atmak istediklerini vurgulayarak, “Hep beraber başaracağız” diye konuştu.

Genel seçimlerin ardından AK Parti iktidarının sandıktan aldığı güçle sömürü, yağma ve talan ve savaş politikalarına dayalı programlarını uyguladıklarını ifade eden EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, yerel yönetimlerin de bu programın bir parçası olduğunu söyledi. Halkın ekonomik taleplerini konuşurken aslında demokratik bir ülkenin nasıl kurulacağının tartışıldığını belirten Gürkan, yerel yönetimleri bu demokrasi tartışmasının bir parçası olarak da ele almak gerektiğinin altını çizdi.

'DEPREMDE ÖĞRENDİĞİMİZİ YAPACAĞIZ'

Yerel seçim sürecinde dokuz aydır Defne’deki pratiğin yol gösterici olduğunu dile getiren Halkevleri MYK Üyesi Sevinç Hocaoğlu, “Defne’nin her yerinde hepimizin ortak birikimleri var. Hep birlikte beraber yönetmeyi öğrendik. Yerel yönetimler bizim kamusal ihtiyacımızın, sağlık, barınma, temiz suya ulaşma, kültür sanat ihtiyacımızın yeniden kurulduğu yerler olacaksa, kendi örgütlülüklerimizi güçlendirmeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, yerel yönetimlerde üretenin yönettiği bir anlayışı örgütleme ihtiyacı olduğunu belirtti. Bu anlayışın da muhtarlıklardan, mahalle meclislerinden başlayacağını aktaran Maçoğlu, şöyle konuştu: “Yerel yönetimleri aldığımızda devrim yapmadığımızı biliyoruz. Ama devrime giden bu yolda yereldeki bir kıvılcımı harekete geçirebiliriz. Belediyede yedi saat çalışmaya geçtiğimizde 'kamuyu zarara uğratma' iddiası ile karşı karşıya kaldık. 'Yargılanacaksınız' dediler. 7 saate düşürdük, 6 saate düşüreceğiz. Emeğin üretin kendisine, ailesine, yaşamına, sanata vakit ayırabilmesi gerekir.”

Batman Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Demir, HDP belediyelerine atanan kayyumların nedeninin halkın kazanımlarını yok etmek olduğunu belirterek “Halkların, ezilenlerin, yoksulların karar ve söz sahibi olduğu, seçenin seçileni denetleyebileceği yönetim anlayışı ile olacağını biliyoruz” dedi.

İki gün sürecek çalıştayda, Yerel Yönetim Modeli, Kent ve İmar, Tarım, Ekoloji ve Çevre, Üretim ve İstihdam, Eğitim, Sağlık, Çocuk, Hukuk, Kadın ve LGBTİ+, Kültür, Sanat, Dil ve Tarih başlıklarında atölyeler ile halkçı belediyecilik tartışılacak.