Havai fişek fabrikası patlamasında patronlar asli kusurlu bulundu

Sakarya’da havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlamayla ilgili ikinci bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda fabrika sahipleri asli kusurlu bulunarak patlamanın önlenebileceği belirtildi.

Abone ol

DUVAR - Sakarya’nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz 2020 tarihinde havai fişek fabrikasında gerçekleşen patlamayla ilgili ikinci bilirkişi raporu tamamlandı. Buna göre patron Yaşar Coşkun ile oğlu Ali Rıza Coşkun asli kusurlu bulundu.

7 kişinin öldüğü, 127 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin raporda, şirket ortakları ve yetkilileri olan sanıkların asli derecede kusurlu, diğer sanıkların ise tali derecede kusurlu olduğu ifade edildi. Raporda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alındığı takdirde, patlamanın önlenebileceği belirtildi.

‘PATLAMA ÖNLENEBİLİRDİ’

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturmanın ikinci bilirkişi raporu 128 sayfadan oluştu. Raporda iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin yeterli olmadığının altı çizilerek “Patlamaya ilişkin hazırlanan ikinci bilirkişi raporunda, "davaya konu olan olayın meydana gelmesinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alındığı takdirde yaşanan olayın meydana gelemeyeceği ve olayın önlenebilir olduğu, bu durumda da kaçınılmazlıktan söz edilemeyeceği" denildi. Fabrikanın tüzüğe aykırı şekilde üretim ve depolama yaptığının belirtildiği raporda fabrikanın bazı bölümlerindeki elektrik tesisatının da mevzuata aykırı olduğu, duvarların yanmaz ve sızdırmaz şekilde tasarlanmadığı şeklinde tespitler yer aldı. Depolarda aşırı yığılmaların olduğu, depolama işleminin plansız, düzensiz ve dağınık şekilde yapıldığı, her bir üretim biriminde günlük bulundurulabilecek madde miktarının ne kadar olması gerektiğine yönelik herhangi bir çalışma, plan ve etkin bir denetim, gözetimin olmadığı raporda yer aldı.

‘2020 YILINA AİT İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİM PLANI BULUNAMADI’

Raporda ayrıca evrakların içinde 2020 yılına ait iş güvenliği yıllık eğitim planı bulunmadığı, iş yerinin ‘çok tehlikeli' sınıfta faaliyet gösteren bir işyeri olmasına rağmen kayıtlarda işçilerin ‘tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitimlerine' dair yönetmeliğin gerekli maddesinde sayılan belgelerin herhangi birine sahip olmadıkları tespit edildi” dendi. İş yerindeki çalışmaların denetlenmesinin ve işçilerin güvenliğinin tehlikeye atmayacak şekilde çalışma şekillerinin oluşturulmasının işveren tarafından sağlanmasının gerektiği belirtildi. Raporda çalışanların güvenliklerini kendi inisiyatiflerine bırakılması, emniyetsiz çalışmayı önleyecek gözetimin sağlanmaması hususlarının da patlamada etkili olduğu vurgulandı. (HABER MERKEZİ)