'Havuz medyanın yüzde 95'ine erişecek'
687 sayılı KHK’yi değerlendiren RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen, "Ekranda ‘hayır’ın sesi çıkmayacak. Havuz medyası daha da büyüyecek" dedi.
ANKARA - Resmi Gazete’de yayınlanan 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'yi (KHK) değerlendiren RTÜK’ün CHP'li üyesi İsmet Demirdöğen, KHK ile ekranlardan hayır demenin imkânsız hale getirildiğini söyledi. Demirdöğen, “Ancak KHK’da turbun büyüğü, el konulan radyo ve televizyonların yandaşlara aktarılması için yapılan düzenleme. Böylece medyanın yüzde 75’ini kontrol eden havuz yüzde 95’ine erişecek.”
Demirdöğen’in açıklamasından başlıklar şöyle:
RADYOLAR SUSACAK
KHK’ya göre yayıncılar verici kuramayacak. Bu şu anlama geliyor, radyoların karasal yayınlarını, yüzde 50’si devlete yüzde 50’si başka kişilere ait tek bir şirket aktaracak. Eskiden özel radyolar kendi vericilerini kurabiliyordu ve yayınlarını iletebiliyordu. Şimdi bir şirkete mahkûm kalacaklar, o isterse muhalif yayınları antene iletmeyecek. Sadece İstanbul’da Çamlıca’daki vericide 110 radyo var ama kurulmakta olan antende en fazla 80 radyoluk yer var. Yani orada 20’yi aşkın radyo susacak.
EL KONULAR RADYO VE TELEVİZYONLAR YANDAŞA GİDECEK
687 sayılı KHK’de turbun büyüğü 11’inci madde. OHAL KHK’leriyle çok sayıda radyo ve televizyon kapatıldı, bunların lisansları iptal edildi, şirketleri kapatıldı. Şimdi bunların sahip oldukları radyo ve televizyon lisansları ile frekansları kıymetli hale geldi o yüzden kapattıkları şirketleri yeniden açıyorlar. Bunların lisans ve frekans haklarını alabilmek için şirketleri ya kayyuma devrediyorlar ya da TMSF (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) bünyesine aktarıyorlar.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, basın yayın kuruluşlarından el koyduklarıyla dünyanın en büyük makine parkına sahip şu anda. Bu malları yeni alıcılara devredecekler hem de lisanslarıyla ve radyo frekanslarıyla birlikte. Radyo ve televizyonları yandaşlara aktarabilecekler. Böylece medyanın yüzde 75’ini kontrol eden havuz yüzde 95’ine erişir.
EKRANLAR HAYIR’CILARA KAPANACAK
Biz Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) olarak yayınlar hakkında hazırladığımız raporları Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) gönderiyorduk, kararı YSK veriyordu. 1’den 12’ye kadar kademeli olarak program durdurma cezasıdır yaptırım. Bu düzenlemeyle özel televizyonların referandumda sadece ‘evet’ cephesinin yayınlarını yapacağını anlıyoruz. 'Hayır'cıları yansıtmaması önündeki engel kaldırılmış gözüküyor. YSK isterse Anayasa’nın 67’nci maddesinin son fıkrasına ('Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz' hükmü) dayanarak ‘bu KHK bu referandumda uygulanamaz’ diyebilir. Ancak YSK’nın yurt dışı seçmenlerle ilgili verdiği son kararı düşünürsek buna da geçit verecektir. Özetle özel radyo ve televizyonların referandum sürecinde muhalefete yer verememesi artık bir yaptırıma tabi değil.
KHK NE DİYOR?
687 Sayılı KHK’nin 11’inci maddesi şöyle:
MADDE 11 – 10/11/2016 tarihli ve 6758 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabul Edilmesine Dair Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Bu madde kapsamında Fon tarafından atanan veya görevlendirilenler” ibaresi “Kayyımlık yetkisi Fona devredilen veya Fonun kayyım olarak atandığı şirketleri soruşturma ve kovuşturma süresince yönetmek üzere atananlar veya görevlendirilenler” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(4) 20/7/2016 tarihli ve 2016/9064 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan özel radyo ve televizyonların; 15/7/2016 tarihi itibarıyla sahip oldukları yayın lisansları, 15/2/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun geçici 4 üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamındaki yayın hakları, frekans ve kanal kullanımı ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulu nezdindeki benzeri izinleri Maliye Bakanlığının bu yöndeki talebi üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından ihya edilir. İhya edilen bu lisans ve haklar ile frekans, kanal kullanımı ve Radyo ve Televizyon Üst Kurulu nezdindeki benzeri izinlerin Maliye Bakanlığınca veya üçüncü fıkra kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunca, kapatılan özel radyo ve televizyonlara ait diğer varlıklarla birlikte ya da ayrı ayrı satılması durumunda bunların yeni alıcıları adına devri ve tescili işlemleri Fonun bildirimi üzerine, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlanmasını müteakip başkaca bir işleme gerek kalmaksızın en fazla bir ay içinde tamamlanır.”