Havva Ana'dan tepki: Yaylalar mahvoldu

Rize'de yaylalar için verilen mücadelenin sembol isimlerinden Havva Ana, 'Yeşil Yol ile yükselen duvarların yaylaları mahvettiğini söyleyerek, "Yolun yeşili mi olur?" diye sordu.

Abone ol

DUVAR - Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi’ ne karşı Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavron ve Samistal yaylalarında verilen mücadelenin simgesi haline gelen ‘Havva Ana’ lakaplı Rabia Özcan,  yeşilin ranta kurban edilmemesini istedi.  Yeşil Yol çalışmasıyla yaylalarda yükselen duvarların yeşili yok ettiğini dile getiren Özcan, "Yolun yeşili olur mu?" diye sordu  ve ekledi: “Gidip baksınlar yeşil diye bir şey var mı? Yaylalar mahvoldu."

Özcan, yeniden başlayan yol çalışmalarıyla yaylaların yeşilinin her geçen gün yok olduğunu söyledi. Dedelerinden aldıkları yaylaları torunlarına bırakmak istediklerini ifade eden Özcan, “Bu yaylaları, ormanları, dağları biz korumazsak bu polis, asker, hükümet  gelip oraları koruyabilir miydi? Biz koruduğumuz için yaylalar yeşil kaldı. Şimdi Yeşil Yol adı altında  yeşili yok ediyorlar. Yaylalar bizim için, çocuklarımız için, hayvanlarımız için var. Gidecek, nefes alacak tek yerimizdi. Gidecek başka yerimiz yok. Gidip dilenemeyiz. Alnımızın teriyle yaylalarda çalışırız, kimseye el açamayız. Hayvancılık yaparak, alnımızın teriyle  çalışarak, ormanlarımızı, yaylalarımızı koruyarak ayakta tutmuşuz. Bu halk var ki bu devlette var. Devlet var, bu halk var. Biz birbirimize bağlıyız. Bizi yok etmesinler" diyerek tepkisini dile getirdi.

'YAYLALARI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ'

Yaylaları sonuna kadar savunacaklarını ifade eden Rabia Özcan, mevcut yayla yollarının yapılmasını istediklerini ancak bağlantı yollarına karşı olduklarını belirterek şunları söyledi: “Dağlarımızı vermeyiz. Her yaylanın yolu var. Her yaylanın yolu yapılsın. Bizi hain ilan ettiler. Biz yola karşı değiliz. Yolumuz olsun. Yaylaların yolunu düzgün yapsınlar, buna itirazımız yok. Ama yaylalar birbirine kavuşmayacak. Biz Hemşinliyiz. Toprağımıza, yeşilimize ve yaylamıza sahibiz. Bizi korusun, bizde onu koruyalım. İş makineleri yaylalardan çekilsin."

YÜZDE 60'I TAMAMLANDI

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi'nin yüzde 60’ı tamamlandı. Rize'de Yeşil Yol kapsamına 648 kilometrelik yol ağı bulunuyor. Bu mesafenin yüzde 13’ü olan 84 kilometresi Karayolları'nda, yüzde 87’si olan 564 kilometresi de İl Özel İdare sınırlarında yer alıyor. Rize’de  Eğrisu-Golezana, Hüser-Haczane ve Yukarı Kavron-Samistal Yaylaları arasında yeni bağlantı yolları yapılıyor. Bunun dışında kalan yollar ise küp taş ve asfalt kaplanarak iyileştiriliyor.

YEŞİLE TAŞ DUVAR

Bu arada tartışmaların yaşandığı Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavron-Samistal Yayları arasındaki 8 kilometrelik Yeşil Yol bağlantısında 1 kilometrelik bölüm tamamlandı. Kış şartları nedeniyle ara verilen yol çalışması önceki hafta yeniden başlamıştı. Çamlıhemşin İlçesi'nin 2 bin 300 rakımlı Yukarı Kavrun yaylasında yükselen taş istinat duvarları, yemyeşil yaylayı ortadan böldü.