Hayır cephesi 'referandum' süreci başlatıyor!

Hayır cephesindeki temaslarda ilk tur tamamlanmak üzere. Hedef ilkeler üzerinden birlik kurup, 'yeni bir referandum' yaklaşımıyla 2019’a hazırlanmak.

Abone ol

ANKARA - Referandumun ardından “Hayır cephesi”ni korumak ve büyütmek için başlayan temaslar sürüyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Meral Akşener’in diğer partilere yaptığı ziyaretler ve iki ismin bir araya gelişi şimdilik “nezaket buluşması” ama hedefte “ilkeler üzerinden birlik” yaratmak var.

16 Nisan referandumunda oluşan yüzde 49 bloku içinde ilk tur görüşmeler tamamlanmak üzere. CHP lideri Kılıçdaroğlu gelecek hafta da HDP’ye giderek, yeni Eş Başkan Serpil Kemalbay ile bir araya gelecek. Bu ziyaretin ardından “Hayır Cephesi”ndeki ilk tur temaslar tamamlanacak. Hayır Cephesi’nin 2. tur görüşmeleri ise iade-i ziyaretler şeklinde olacak. Bu şekilde sıcak temasın korunması amaçlanıyor.

Yaklaşık 1 aydır devam eden buluşmalarda ne 2019 seçimleri ne de ortak bir aday ismi konuşuldu. Görüşmelerin ana gündemi referandum sürecinde yaratılan ortaklığı devam ettirecek bir ilkeler bütünü oluşturmak oldu.

İLKLER ÜZERİNDEN BİRLİK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, referandum sürecinde birbirinden farklı grupların yan yana durmasının, bir anlamda kendi içinde barış yapmasının Türkiye’nin geleceği açısından büyük umut doğurduğunu söyledi. Bu ortak duruş ve mutabakatın devamının şart olduğunu belirten Aksünger bunun da ilkeler üzerinden mümkün olacağına dikkat çekti. Bu ortak ilkeler de devam eden temaslarda dayatmayla değil, ortak akılla bulunacak.

ORTAK BİR TEMAS MEKANİZMASI KURULABİLİR

Peki yapılan ilk temasları bir adım öteye taşıyacak, ortak ilkeleri belirleyecek mekanizma ne olacak? Aksünger’e göre, bunun için farklı grupların temsil edileceği bir temas grubu ya da ortak hayır grubu olarak isimlendirilecek bir yapı oluşturulabilir. Ancak nasıl bir yapının kurulması gerektiğine de devam edecek temaslarda birlikte karar verilecek.

2019 YENİ BİR REFERANDUM OLACAK

2019 yılı için planlanan seçimleri de “referandum” olarak gördüklerini söyleyen Aksünger, bu çerçevede benzer bir çalışma tarzıyla devam edileceğini, “Hayır” sürecinden öğrendikleri en önemli şey olarak ifade ettiği “kavga gürültü ve çatışmadan uzak dil” kullanmayı sürdüreceklerini kaydetti.

Önümüzdeki günlerde de sürecek istişarelerin ardından ortak ilkeler bazında bir şablon çıkacak. 2019 referandum süreci de şimdiden başlatılmış olacak.

'ÇOKLUK İÇİNDE BİRLİK'

Akşener cephesinin öne çıkan isimlerinden Isparta Milletvekili Nuri Okutan da “yüzde 49’u korumak ve diri tutmak” amacı taşıyan ziyaretlerin bir ittifak hedefi taşımadığını söyledi. Okutan’a göre ittifak değil ama demokrasinin inşası, adaletin tesisi, hukukun egemenliği, devletin temel kurumlarının yeniden işlevine kavuşturulması gibi ortak talepler üzerinden tüm farklılıklara rağmen “Çokluk içinde birlik” yaratmak mümkün. Okutan, “Biz demokrasiyi arayan, adaletin, hukukun tesisini arayan herkesle birlikte oluruz. Bir ittifak değil ama bunları arayanlarla temas içinde oluruz, olacağız. Bunu büyüteceğiz” dedi.

YSK GÜNDEMDEN DÜŞÜRÜLMEYECEK

Hayır Cephesi’nin talepleri üzerinden ortaklaşacağı birliğin sürekli üstünde duracağı bir nokta da referandum sürecinde aldığı son dakika kararıyla büyük tartışmalara yol açan Yüksek Seçim Kurulu (YSK) olacak. Hayır cephesi referandumu “şaibeli” hale getiren YSK’nın tavrını gündemden düşürmeyecek.