'Hayır kazanırsa ülke kazanacak'

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Tuzla'da çeşitli işkollarından işçilerle yaptığı toplantıda, 18 maddelik anayasa değişiklik referandumunun “Yasaları ben çıkarırım. Yürütme benim. Yargı benim. Devlet bütçesini de ben yaparım” anlamına geldiğini söyledi. Gürkan, 'Evet'in, hakların tasfiyesini beraberinde getireceğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, işçilere, referandumda 'Hayır' oyu verme çağrısı yaptı. Referandum çalışmaları kapsamında Tuzla’da çeşitli işkollarından işçiler, kadınlar ve demokratik kitle örgütleriyle bir araya gelen Gürkan, “Güçlü bir hayır tercihi var. Hükümetin provokasyonu olmazsa, şu anda hayır çıkacak gibi görünüyor. Hayır kazanırsa bu ülkenin tamamı kazanacak” dedi.

Konuşmasına referanduma giderken ‘medyanın halini’ anlatarak başlayan Gürkan, özellikle televizyonlarda tek sesli yürüyen bir tartışma olduğunu anlattı. Referandum çalışmalarının eşitsiz koşullarda yürütüldüğünü ancak buna rağmen 'Evet' cephesinin gerekçelerini anlatamadığını belirten Gürkan, "Bir işçi arkadaş 18 maddeye bakmış anlayamamış. İşçilerle alakası yok gibi görünüyor, yüksek siyaseti belirliyormuş gibi görünüyor. Ama öyle değil. Cumhurbaşkanına kararname çıkarabiliyor. İleri-sorumsuz bir yetkidir. Grev kararı mı aldınız? Kamu güvenliğini tehdit, ekonomiyi zarara uğratıp iktidara darbe yapıyorsunuz diyerek işçileri işten atma , yargılama yoluna gidebilirler. Bunlar abartı gibi geliyor olabilir ama bunlar yaşadığımız şeyler. Beğenmedikleri sendikaları terör örgütü olarak ilan edebilirler” değerlendirmesinde bulundu.

Sandıktan “Evet” çıkması halinde, bunun hızla kazanılmış hakları tasfiye edecek bir iktidarla karşı karşıya kalmak anlamına geldiğini söyleyen Gürkan, “Hayır çıkarsa işimiz daha kolay. Ancak sorunlar bitmiyor daha ileri bir mevziden mücadeleye başlamış olacağız” diye konuştu.

'KİME DANIŞTILAR?'

Toplantıda çok sayıda işçi de söz alarak düşüncelerini aktardı. “Anayasayı yaparken kime danıştılar, emekçilere, kadınlara sordular mı?” diye soran bir deri işçisi şöyle devam etti: “AKP geldiğinde sendikalaşmanın önünü açtığını söylemişti. 2 sendikaya üye olun demişti. Ama öyle olmadı. Muhalif sendikaların üzerine baskı kurdular, baraj altı bıraktılar.”

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınlarla bir araya gelen Gürkan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde kadınların iyi bir rüzgar yakaladığını söyledi. “Yasaklara rağmen kadınlar sokağa çıktı” diyen Gürkan, şöyle devam etti: “Bu kararlılığın ardından hükümet Avrupa sınırlarına dayandı ve akıllarına orada demokrasi geldi. Kadınların taleplerinin birikmişliği görülüyor. Kadınlar arasında kutuplaşma olduğunu da görüyoruz. Ama bizim bir tecrübemiz var. İstismar yasası her kesimden kadının tepkisiyle geri çekildi. Anayasa değişikliğinin 18 maddesini de yetkinin tek elde toplanması olarak tarif ediyoruz. Bunun kadınlar için sonucu tecavüzcünün affedilmesi yasası olabilir. Bu pakette kadınlar için bir şey yok.”