HAYKURDER: Hükümet, deney hayvanı üreten derneği yargı kararına rağmen Etik Kurul'a almak için yönetmelik hazırlıyor
HAYKURDER, bakanlığın, Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu’na mahkemenin uygun bulmamasına rağmen yönetmelik değişikliği ile Laboratuar Hayvanları Bilimi Derneği’ni atadığını açıkladı.
Burcu Özkaya Günaydın
DUVAR - Hayvanları Koruma Kurtarma ve Yaşatma Derneği (HAYKURDER), Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu’nun (HADMEK) Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliği’nde skandal denilecek değişiklikler yaptığını söyledi.
HAYKURDER, bakanlığın, en üst kurul olan HADMEK'in üye sayısını 21'den 15'e düşürdüğünü ifade etti. Dernek mahkeme kararına rağmen, kurul üyelerinden hayvanları koruma alanında çalışan sivil toplum kuruluşları, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Türk Tabipler Birliği ve TÜBİTAK’ın çıkarıldığını ve yerlerine Laboratuar Hayvanları Bilimi Derneği’nin atandığı belirtildi.
'YAPISAL DEĞİŞİKLİĞE GİDİLİYOR'
HADMEK’te yapısal değişikliğe gidilmek istendiğine dikkat çeken HAYKURDER Başkanı Erman Paçalı, “Bu kurul mevcut yönetmeliğe göre 21 üyeden oluşuyor. Kurulda hayvanları koruma alanında faaliyet gösteren bir STK’nin bulunması gerekiyor. Bakanlık hayvanları koruma alanında faaliyet gösteren STK olarak bu kurula yıllardır tüm itirazlara rağmen Laboratuar Hayvanları Bilimi Derneği’ni atıyor. Bu dernek deneylere hayvan yetiştirenlerden oluşan bir dernek. Hayvan hakları ya da hayvanların korunmasına yönelik bir faaliyeti de amacı da yok” diye konuştu.
MAHKEME DERNEĞİ UYGUN BULMADI
Bakanlığın HADMEK’in kuruluşundan bu yana Laboratuar Hayvanları Bilimi Derneği’ni HADMEK’e hayvan hakları kontenjanından görevlendirdiğini, bu durumun yargıya taşındığına dikkat çeken Paçalı, verdikleri mücadele sonunda mahkemenin 2020 Haziran ayında üye seçiminin iptaline hükmettiğini; Bakanlığın bu karara itiraz ederek istinafa taşıdığını, istinafın da derneği üye seçimine uygun bulmamasıyla kararın kesinleştiğinin altını çizdi.
'BAKANLIK DURUMU HUKUKA UYDURUYOR'
Bakanlığın mahkeme kararını uygulamamak için hukuka uygun davranmak yerine, durumu hukuka uydurma yoluna gitmeye karar verdiğini ve yönetmeliği değiştirmeye kolları sıvadığını kaydeden Erman Paçalı, şöyle konuştu: “Ne yazık ki hazırlanan taslak durumu facia olarak niteleyebileceğimiz bir vahşetin eşiğine getiriyor. Bu nasıl bir bakanlık? Bu nasıl hukuk devleti? Bu nasıl hayvan korumak? Etik bunun neresinde?” dedi.
'HAYVAN DENEYLERİNİN ETİK SINIRINI KİM BELİRLEYECEK?'
HAYKURDER Başkanı Paçalı, hayvan haklarını savunan STK’lerin hayvan deneylerinin etiği üzerine söz sahibi olamayacaksa, hayvanlar üzerinde yapılan deneysel uygulamaların etik sınırını kimin belirleyeceğini sorarak, “Yarısı bakanlık bürokratı, geri kalan yarısı da bakanlığın seçeceği hayvan deneyi yapan ilgililer. Yani hayvan deneylerinin etik sınırları bunların insafına bırakılıyor. Hayvanları daha fazla nasıl sömürebileceği üzerine özel olarak çalışıyor gibiler” diye konuştu.