Hayvan bakımevi davası: Savcı sanıklara ceza istedi

AK Partili Elazığ Belediyesi’nin hayvan bakımevinde çalışan dört kamu görevlisi hakkında açılan ‘görevi kötüye kullanma’ davasının dördüncü duruşmasında savcı ceza talep etti.

Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - AK Partili Elazığ Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde dört sorumlu kamu görevlisi hakkında hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu iddiasıyla açılan davanın dördüncü duruşması Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü.

Duruşmada savcı, sanıkların "ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

DAVAYA KATILMA TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Saat 10.15'de başlayan duruşmaya pandemi gerekçesiyle gazeteciler alınmadı. Diyarbakır Barosu Hayvan Hakları Merkezi avukatı Mehmet Demirel, Antalya Barosu Hayvan Hakları Kurulu'ndan Ecenur Kovancı ile Ilgaz Ayça Yaz, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) avukatı Hacer Gizem Karataş ve İzmir Barosu avukatı Şefika Yıldırım Sert, "dosyada hayvanları temsilen kimsenin bulunmadığını" belirterek davaya katılma talebinde bulundu. Avukatların katılma taleplerinin tamamı 'suçtan doğrudan zarar görmedikleri' gerekçesiyle reddedildi. Elazığ Barosu adına ise duruşmaya katılım talebinde bulunan olmadı.

SANIK AVUKATI ‘KEDİLERİN BİRBİRLERİNİ YEMESİ DOĞAL’ DEDİ

Duruşmada dinlenen bir tanık, 2020'de işe girdiğini belirterek hayvan bakımevinin şu an, "beş yıldızlı otel gibi olduğunu" söyledi. Çöpte ölü kedi bulunmasına ilişkin soru yöneltilen bir başka tanık da, "Benim çok hayvanlarla ilgilenmemi gerektiren bir husus yok, dolayısıyla bilgim de yok" dedi. Hayvanların birbirlerinin ölülerini yemesi üzerine soru sorulduğunda ise tanık, "Gece olduysa müdahale etme imkanımız yok" ifadelerini kullandı. Duruşmada dinlenen tanıkların ardından söz alan sanık avukatı, bakımevinin ilk kurulduğu zaman ufak tefek eksikliklerin olabileceğini, küçük bazı hataların yapılmış olabileceğini, bunlara müsamaha gösterilmesi gerektiğini savundu. Bakımevinde kötü hiçbir davranış veya hatanın olmadığını ileri süren sanık avukatı da, kedilerin bazen kendi yavrularını da yediğini, kedilerin birbirlerini yemesinin doğal olduğunu, bunların sanıkların suçu olmadığını iddia etti.

SAVCI CEZA TALEP ETTİ

Yaklaşık bir saat süren duruşmanın ardından savcı, "sanıkların savunmalarının kendini suçtan kurtarmaya yönelik olduğunu" belirterek sanıkların ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçundan altı aydan iki yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti. Sanık avukatının mütaalaya karşı beyanda bulunmak için süre talebini kabul eden hakim, dosyayı karara çıkaracağını, bu sebeple yakın tarihe duruşma verdiğini söyleyerek bir sonraki duruşma tarihini 29 Mart olarak belirledi.

‘ÇELİŞKİLİ BEYAN VERDİLER’

Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapan HAKİM avukatı Hacer Gizem Karataş, tanık olarak dinlenen kişilerin çoğunun aslında suçun işlendiği tarihte bakımevinde çalışmadıklarını söyleyerek, "Kendilerine bilirkişi raporları sorulduğunda, bu konuya dair bir bilgilerinin olmadığını söyleyerek çelişkili beyanlar verdiler. Savcının mütalaası cezalandırılmaları yönünde olduğu için mutluyuz. Hayvanların tarafında bulunan kimse tanık olarak dinlenmedi. Bu da hukuki bir problem aslında. Ama yine de savcının ayrı ayrı cezalandırılmaları kararı bizi biraz umutlandırdı. Bir sonraki duruşma karar duruşması, herkesin burada olması çok önemli" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, Elazığ Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'yle ilgili bir şikâyet üzerine bakımevi çalışanlarının ifadelerine başvurdu. Çalışanların iddiaları doğrulaması üzerine sorumlu kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullandıkları" gerekçesiyle soruşturma izni istendi. Elazığ Valiliği, “tespit edilen olumsuz görüntülerin daha önceki görüntüleri kapsadığı” gerekçesiyle soruşturma izni vermedi. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazı üzerine dosya Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne götürüldü. Mahkeme, Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazını kabul ederek sorumlu kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmesine hükmetti. Kararının ardından 4 kamu görevlisi hakkında ‘görevi kötüye kullanmak’ iddiasıyla Elazığ 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce dava açıldı.

Söz konusu hayvan bakımeviyle ilgili savcılık "adeta hayvan soykırımı yapılmış" dedi, bilirkişi raporunda ise “açlıktan birbirlerini yiyen kedilerin olduğu” belirtildi. Tutanaklara göre Elazığ Belediyesi’nin hayvan bakımevinde Ekim 2020’de 206 köpek 88 kedi, Aralık 2020’de 103 köpek, 80 kedi, Ocak 2021’de 230 köpek, 85 kedi, Şubat 2021’de ise 192 köpek, 78 kedi öldü. Dört ayda toplam 1062 hayvanın öldüğünü gösteren tutanaklara göre, bir kedi ya da köpeğin ölmediği gün olmadı. Hayvanların ölüm sebepleri ise tutanaklara yazılmadı.