Hayvan hakları savunucuları bedenlerini kadavra olarak bağışladı: 'Hayvan deneyine hayır'

İzmir'de hayvan hakları savunucuları, “İrademizle kendi bedenlerimizi bilim ve eğitim amaçlı değerlendirilmek üzere kadavra olarak bağışlıyoruz. Hayvan deneylerinden vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.

Abone ol

İZMİR – Mülkiye İzmir Hayvan Hakları Grubu, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) bünyesinde açılmak istenen hayvan deney laboratuvarına karşı basın açıklaması düzenledi. Alsancak'ta bulunan DEÜ Rektörlüğü önünde bir araya gelen hayvan hakları savunucuları, “Hayvan deney laboratuvarlarına hayır” yazılı pankart açtı. Polis rektörlük binası önünde yapılmak istenen açıklamaya izin vermezken, hayvan hakları savunucuları açıklamayı rektörlüğün uzağında yapmak durumunda bırakıldı.

'ALTERNATİF YÖNTEMLER GELİŞTİ'

Her yıl dünyada 100 milyondan fazla hayvanın deneylerde kullanıldığını ve bununla beraber hayvanlarda başarılı olan deneylerin yüzde 90'dan fazlasının insanlarda başarısız olduğunu belirten hayvan hakları savunucuları, birçok aşı, ilaç ve tedavinin alternatif deneylerle geliştirildiğine dikkat çekti. Bugün biyoloji, tıp, veterinerlik alanlarında alternatif deneylerin üst seviyede gelişmiş olduğu belirtilen açıklamada, “Kök hücre ile üretilmiş dokular üzerinde deneyler, insan doku örnekleri üzerinde yapılan testler, mikrodoz uygulamaları, radyolojik cihazlardaki ilerlemlerle hastalıkların vücut içerisinde gelişmelerin takip edilmesi, yapay zekâ, beraberinde bilgisayar modelleri ve simülasyonları önemli ve etkili alternatif yöntemlerdir. Alternatif yöntemlerin gelişimi ile beraber hayvan deneylerinin azalma eğilimi içine girdiğini görüyoruz” denildi.

Bu konuya özellikle hak ve etik açısından bakılması gerektiği ifade edilen açıklamada “İnsan, doğanın ve hayvanların egemeni değil paydaşıdır. Hayvanların mal olarak görülmeleri, sömürülmeleri, iradeleri dışında deneyde kullanılmaları, işkenceye maruz kalmaları, öldürülmeleri kabul edilemez. Aynı şekilde üniversitelerde eğitimde de hayvanların kullanılmaması gerektiği gibi, öğrenciler de, etik eğitim hakkı ilkesi gereği hayvan deneyleri konusunda zorlanamaz” diye vurgulandı.

Dünyada birçok üniversitede olduğu gibi ülkemizde de Aksaray Üniversitesi'nin eğitimde hayvan deneyini kaldırdığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizde 120'den fazla Hayvan Deney Laboratuvarı bulunmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi 10 kilo üstü hayvanlara yönelik 2. laboratuvarını yapmaktadır. Bilginin, bilimin geliştiği bu dönemde çağdışı kalmış hayvan deneylerinden vazgeçilmeli, hayvan deney laboratuvarları alternatif bilimsel araştırma laboratuvarlarına dönüştürülmelidir. Biz irademizle kendi bedenlerimizi bilim ve eğitim amaçlı değerlendirilmek üzere kadavra olarak bağışlıyoruz. Bir sömürü biçimi olan hayvan deneyleri vahşetinden vaz geçilmesini talep ediyoruz. Tüm duyarlı çevrelerle birlikte konunun takipçisi olacağız, her oluşumu ve herkesi bu konuda dayanışmaya davet ediyoruz.” (DUVAR)