Hayvan hakları savunucuları DEÜ Rektörlüğü önünde: 'Deney adı altında işkence merkezi açtırmayacağız'
DEÜ'de açılmak istenen "Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı" projesini protesto eden hayvan hakları savunucuları, "Bu çağdışı yöntemden derhal dönün" dediler.
İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) Deney Merkezine Hayır Platformu ve Hayvanlara Eşitlik Platformu, DEÜ'de açılması planlanan "Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı" projesine karşı basın açıklaması düzenledi.
Alsancak'ta bulunan rektörlük binası önünde bir araya gelen hayvan hakları savunucularının yapmak istediği açıklama polis tarafından engellendi. Yaşanan tartışmanın ardından grup rektörlük binası girişinden uzakta açıklama yaptı.
"Dokuz Eylül Hayvan Deney Merkezi adı altında açılacak olan işkence merkezini açtırmayacağız" yazılı pankart taşınan açıklamada, sık sık "Yaşam hakkını gasp etme", "Deney değil işkence merkezi" ve "Deneye hayır, işkenceye hayır" sloganları atıldı.
Grup adına açıklama yapan avukat Bilge Berk, "Kendinden güçsüz gördüğü herkesi ezme motivasyonunda olan iktidarın yaptığı 'Büyük Deney Hayvanı Araştırma Altyapısı' çağrısı sonucunda DEÜ'de inşaatı devam eden laboratuvarın mayıs ayında açılmasının planlandığını" söyledi.
'DENEY ADI ALTINDA İŞKENCE VE ÖLÜME MAHKUM EDİLECEKLER'
28 milyon TL bütçe ayrılan bu deney merkezinde 10-25 kilo arasındaki hayvanların "deney adı altında işkencelere ve en sonunda ölüme mahkum edileceğini" belirten Berk, "Hayvanlar da bizim gibi hissedebilen, duyarlı, bilinçli, duyguları olan, acı çeken canlılardır. Temel haklardan biri olan yaşam hakkı hiçbir bilimsel yönteme, eğitime, sertifikaya, paraya sığdırılamaz! Hayvan deneyine alternatif olarak canlı doku modelleri, 2-3 boyutlu hücre kültürü modelleri, bilgisayar modellemeleri, görüntüleme teknikleri, klinik araştırmalar, mikroorganizmalar, genomik proteomik metabolomik, ileri matematik, çok organlar, mikro doz çalışmaları gibi metotlar mümkünken savunmasız hayvanları alıp işkence yapmak ve öldürmek, sonrasında da 'bilim yaptık' demek akıl işi değildir" dedi.
'DEÜ'YE BİLİMİN YOLUNDAN GİTME ÇAĞRISI YAPIYORUZ'
Hayvanların yaşamını "kâr" olarak gören ve bunu "bilim" adı altında yapan şirketlerin her yıl dünyada 100 milyondan fazla hayvana deneylerde işkence yaptığını ve öldürdüğünü ifade eden Berk, FDA'nın (ABD Gıda ve İlaç İdaresi), "Tüm ilaçların insanlar üzerinde denenmeden önce hayvanlar üzerinde denenmesi gerekmiyor" yönündeki açıklamasını hatırlattı ve şöyle devam etti:
"Dünyada önde gelen ülkeler hayvan deneylerini kaldırmaya başlamışken, Türkiye'nin önde gelen üniversitelerinden birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar ise Türkiye'nin en büyük işkence merkezini açmakla gurur duymaktadır. Bilimsel onlarca yol varken çağdışı ve karşılığı olmayan yöntemlerde ısrar eden Dokuz Eylül Üniversitesi'nin bilimselliğinin sorgulanması gerektiğini düşünüyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bilimin yolundan gitme çağrısı yapıyoruz. Milyonlarca canlının yaşamını, deney hayvanları üzerinden para kazanan bir avuç şirketin eline ve bilimsel yöntemleri hiçe sayarak hayvan katletmeyi, işkenceyi tercih eden Dokuz Eylül Üniversitesi'nin eline bırakmayacağız. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar'a tam rektörlüğün önünden çağrı yapıyoruz. Dünyanın ileri gelen ülkelerinde hayvan hakları mücadeleleri sonucu hayvan deneyleri kaldırılıyorken, bu bilimdışı ve çağdışı yöntemden derhal dönün. Aksi halde tüm hayvan hakları savunucularını karşınızda bulmaya devam edeceksiniz."
Ayrıca açıklamaya katılan Türkiye Vegan Derneği, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi Vegan Öğrenci Toplulukları, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, Deneye Hayır Derneği ve Hayvanlara Eşitlik Platformu temsilcileri de projenin karşısında olduklarını belirterek, "mücadeleyi sürdüreceklerini" söyledi. (DUVAR)