Hayvan üreticileri protesto edince Van canlı hayvan pazarı boş kaldı

Van Canlı Hayvan Pazarı'na getirilen her hayvan için para alınmasına tepki gösteren besiciler, satış işlerini yakınlardaki bir tarlada yapıyor. Havyan pazarı boş kalırken besiciler, uygulamadan vazgeçilmesini istedi.

Abone ol

Oktay Candemir

VAN - Kayyım tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan meydanına getirilen her hayvan başına ücret talep etmesi üzerine hayvan besicileri, meydanı terk ederek yandaki araziye geçince hayvan pazarı boş kaldı.

Van hayvan meydanındaki kriz nedeniyle besiciler gelişmelerden endişeli. Artık hayvan meydanında çevik kuvvet otobüsleri ve panzerler bekliyor. Yaklaşık 50 yıldır faaliyet yürüten Van hayvan pazarından 1999 yılına kadar ücret alınmasına rağmen o dönem Van’da seçimleri kazanan HADEP’li belediye bu uygulamaya son vermişti. 20 yıl sonra yine aynı uygulamaya geçilmesi tepkilere neden oldu. Hayvan üreticileri, herhangi bir çay ocağı, lokanta, lavabo bulunmamasına rağmen kendilerinden para talep edilmesine tepki göstermek amacıyla hayvan meydanına girmek yerine, çevrede bulunan bir tarlada hayvan satım işlerini sürdürüyor.

Geçtiğim hafta Van Büyükşehir Belediyesi tarafından hayvan meydanı için yeni bir uygulama getirdi. Büyükşehir Şehir Belediye Meclisi halk sağlığını tehdit ettiği belirtilen kaçak kesimler ve diğer olumsuzlukları gerekçe göstererek canlı hayvan pazarına girişleri ücretli, hayvan pazarı çalışma gün ve saatlerine de kısıtlama getirdi.

Kayyım tarafından yönetilen büyükşehir belediyesi canlı hayvan pazarına gelen küçükbaş hayvan başına 2 lira, büyükbaş hayvan başına 4 lira fiyat belirleyerek bu tabelayı hayvan meydanının girişine astı. Yine bu kapsamda Van İl Hayvan Zabıta Komisyonu 8 Ocak 2018 tarihinden itibaren hayvan pazarının sadece pazartesi, çarşamba ve cuma günleri sabah 08.00 ile 17.00 saatleri arasında açık tutulmasına karar verdi.

'VAN’DA HAYVANCILIK BİTİYOR'

Alınan kararlar hakkında hayvan besicileri ne düşünüyor? Bu karar kendilerini nasıl etkileyecek? Bu soruların cevabını alabilmek için hayvan besicileriyle görüştük.

Hayvan besicilerinden Mehmet Emin Ertuş, hayvancılığın içinde bulunduğu duruma dikkat çekti. Van’ın 80’li yıllarda Gaziantep'le birlikte bölgenin en büyük hayvan pazarı iken bugün hayvancılıkta bitme noktasına geldiğini söyleyen Ertuş, uygulanan yanlış politikaların buna sebep olduğunu belirtti.

Alınan son kararla "Van’da hayvancılığa son darbenin vurulduğunu" ifade eden Ertuş, belediyeyi bu uygulamadan vazgeçmeye çağırdı.

'GÜNLÜK CEBİMİZE GİREN 10 TL’Yİ ALMAK İSTİYORLAR'

60 yaşındaki hayvan üreticisi Ağcan Tamam ise her gün hayvan meydanına geldiğini ve geçimini buradan sağladığını söyledi. Son yıllarda çok para kazanamadıklarını ve alınan son karar ile ceplerine giren 10 liranın bile alınmak istendiğini dile getiren Ağcan, durumun düzeltilmemesi halinde belediyenin hayvan meydanına girmeyeceğini ve hayvan ticaretini çevrede sürdürüleceğini ifade etti.

'KAZANMADIĞIMIZ PARAYI BİZDEN İSTİYORLAR'

Hayvan üreticisi Eşref Satıcı, belediyenin hayvan meydanında kendilerine bir tek hizmet bile sunmadığını belirtti. Hayvan meydanına gelen yolların çamurlu olduğunu, araçla dahi girmekte zorlandıklarını, meydanda çay içecek bir kahve bile bulunmadığına söyleyen Satıcı, “Bizden kazanmadığımız paranın adeta vergisi isteniyor. Hayvancılığın teşvik edilmesi gerekirken, adeta hayvancılık yapmamamız için her şey yapılıyor” diye konuştu.

Fehim Ateş adlı hayvan üreticisi de bölgenin geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu vurguladı.

Tarımcılığın uygulanan yanlış politikalarla bitirildiğini ve ellerinde az da olsa hayvancılık kaldığını ifade eden Ateş, “Devlet uzun yıllardır hayvancılıktan elini çekmişti. İl Ziraat Müdürlüğünün burada tek bir çalışması yok. Küpeleme olayı zaten tarihe karıştı. Saman parası zaten çok yüksek. Biz hayvan üreticileri ağır koşullar altında çalışırken, bu şekilde para talep edilmesi hayvancılığı desteklemek değil, kösteklemektir” diyerek tepkisini dile getirdi.