Haziran'da yeşil tabaka kaplamıştı: Bakırçay'da balıklar ölüyor

Bakırçay Nehri’nin eski yatağında toplu balık ölümleri yaşanıyor. Balıkların azalan su seviyesi nedeniyle oksijensiz kalarak ölmüş olabileceği ifade edilirken, inceleme için bölgeden numune alındı.

Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR – Yazlık sitelerin yoğun olarak bulunduğu bölgeden geçen Bakırçay Nehri'nin eski yatağında onlarca ölü balık kıyıya vurdu. Nehir yatağının yaklaşık 2 kilometrelik sahasında her iki yakada da kefal, sazan, levrek gibi birçok balık cinsinin ölü olarak kıyıya vurduğu görülürken, konu ile ilgili inceleme başlatıldı.

Bakırçay Nehri, geçtiğimiz haziran ayında yeşil tabaka ile kaplanmış, uzmanlar dereden numune alınarak inceleme yapılması gerektiğini savunmuştu.

TARIM VE ORMAN MÜDÜRÜ: NUMUNE ALDIK, İNCELEME SONUÇLARINI BEKLİYORUZ

Cumartesi günü ölü balıklardan ve sudan numune alınırken Dikili İlçe Tarım ve Orman Müdürü Göksel Arslan, şunları söyledi: “Kendim de giderek orada incelemeye katıldım. Ölü balıkların ağzının açık olması dikkatimizi çekti. Balıkların ölüm şekillerini inceledik ve numune alma gereği duyduk. Hem sudan hem de ölü balıklardan numune aldık. Onları ilgili birimlere teslim ettik. Sonuçları bekliyoruz. Kamuoyunda farklı fikir, düşünce ve yorumlar dile getiriliyor. Ama ölümler bir atıktan kaynaklı olabileceği gibi oksijen eksikliğinden de kaynaklı olabilir veya başka bir sebep de çıkabilir. Şu an inceleme sonuçlarını bekliyoruz. Denize ulaşım noktası da ilgili birimlerce açıldı. Oraya bir oksijen sirkülasyonu sağlandı. Laboratuvar incelemelerinin akabinde resmi makamlarla bakanlığımızın uygun gördüğü şekilde sonuçları kamuoyu ile paylaşacağız.”

Öte yandan Dikili Belediyesi ise bölgeye iş makinalarını göndererek Bakırçay’ın ana gövdesinden balık ölümlerinin olduğu kola su geçişi sağlamak için çalışma başlattı.

'DAHA ÖNCE DE BALIK ÖLÜMLERİ OLMUŞTU, RUTİN OLARAK İNCELEME YAPILMALI'

İsmini vermek istemeyen bir Dikilili ise son yıllarda bölgedeki kirliliğin giderek arttığını belirterek özellikle yaz aylarında sebebi bilinmeyen bir koku oluştuğunu ifade etti: “Burada yıllardır bilinen üç site var. Bu sitelerin sakinleri sabittir. Her yıl gelen yazlıkçılar da var. Daha önce de Çandarlı Tatil Köyü'nün hemen yanında bulunan ve denize açılmayan Bakırçay'ın bir kolunda balık ölümleri gerçekleşmişti. Ne olduğunu bilmiyoruz ancak mutlaka rutin aralıklarla inceleme yapılmalı. Eğer kimyasal ve herhangi bir zehirli atık bırakılması durumu varsa, bu havzanın sonu olur. Mutlaka o incelemeden çıkacak sonuç beklenmeli.”

ÇANDARLI DAYANIŞMA DERNEĞİ: NEDENİ AZALAN SU SEVİYESİNDEKİ OKSİJEN YETERSİZLİĞİ

Çandarlı Dayanışma Derneği Başkanı Halil İbrahim Bircan ise basına yaptığı açıklamada balık ölümlerinin azalan su seviyesi ve oksijen yetersizliğinden kaynaklandığını ifade etti. Bircan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Ölümlerin nedeninin, Bakırçay'dan su gelmemesi ve denizden de su almaması sebebiyle azalan su seviyesindeki oksijen yetersizliği olduğunu düşünüyoruz. Birkaç gündür konuyla ilgili yaptığımız uyarıların ardından yetkililer geldi ve incelemelerde bulunarak numuneler aldılar. Ancak burada acil çözüm bulunması gerekiyor. Çandarlı havzasında balıkların üreme alanı olarak kalan tek bu bölge burası. Görüyorsunuz hem burada hem karşı tarafta yoğun bir balık ölümü var.”

Ayrıca Çandarlı merkez arasında bulunan bir alanın da ihale sonucu bir firmaya tuz üretimi için verildiği öğrenildi. Bölge halkı tarafından şirketin tuz çıkardığı bu alanın balıkların üreme alanlarından biri olduğu belirtildi.