HDP: Darbe mekaniği güçleniyor

HDP Sözcüsü Günay Kubilay, kaotik bir süreçten geçildiğini söyleyerek, Abdullah Öcalan'ın çözüm süreci sırasında ifade ettiği "Çözüm süreci biterse darbe mekaniği devreye girer" sözlerini hatırlattı ve şöyle dedi: "Bu dönemlerde başka başka darbe mekaniğinin güçlenmekte olduğunun altını çizmek ve hükümete bölgede de ülkede de barışa dönmesi çağrısı yapıyoruz."

Abone ol

DUVAR - HDP Sözcüsü Günay Kubilay, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın “kaos ve şiddet politikalarının darbe mekaniğini devreye koyacağına” dair sözlerini hatırlatarak, darbe mekaniğinin yeniden güçlendiği iddiasında bulundu.

Parti merkezindeki haftalık olağan basın toplantısında gündemi değerlendiren Kubilay, İdlib'de yaşananlara  değinirken, "Rusya’dan NATO’ya doğru yaşanan hızlı eksen kaymasını izah etmeleri mümkün değil. Çünkü neresinden tutarsanız dökülen bir dış politika söz konusu” ifadelerini kullandı.

Kubilay, hükümetin dış politikasına dair sözlerini şöyle sürdürdü: “Astana ve Soçi süreçlerinde de sona yaklaşıldıkça, yayılmacı ve sömürgeci amaçlarla, militarist yöntemlerle Kürtlerin kazanımlarını yok etmek, bölgenin doğal varlıklarına el koymak isteyen ilkesiz, savruk ve militarist bir dış politikanın için sürüklendiği vahim tabloya tanık oluyoruz. Hatırlanacağı gibi Rusya uçağının düşürüldüğü dönemde ‘Rusya’nın Suriye’de ne işi var?’ deniliyordu. ABD, Kobani’nin IŞİD’ten kurtarılmasına destek sağladığı dönemde ise, ‘ABD’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusu tek koro halinde yüksek sesle soruluyordu. Peki, ‘Türkiye’nin Suriye topraklarında ne işi var? Türkiye askerinin İdlib’de ne işi var, Türkiye askeri İdlib’de ne uğruna ölüyor?’ sorusuna ise, fena halde bozuluyor ve öfkeleniyorlar."

'ULUSLARARASI KOMPLO BOŞA ÇIKARILDI'

Abdullah Öcalan'ın Türkiye’ye teslim edildiği 15 Şubat'ın 21. yıldönümü olduğunu hatırlatan Kubilay, "Öcalan şahsında Kürtleri Ortadoğu nezdinde tasfiye etme sürecinin ve uluslararası komplonun 21’inci yılı. Bugün başta Suriye’de olmak üzere bölgedeki gelişmeler, Kürtlerin özgürlük mücadelesini akamete uğratma, özgürleşme sürecini belirsiz bir geleceğe erteleme hamleleri ve İmralı’da kurulan mutlak tecrit sistemi dikkate alındığında Öcalan’ın neden Suriye’den çıkarılmak istendiği sorusunun yanıtı daha iyi anlaşılacaktır" diye konuştu. Kubilay şöyle devam etti:

"Öcalan’ın İmralı’da kararlı duruş, onurlu direniş ve tutarlı mücadele sayesinde, barış, diyalog ve demokratik çözüm konusunda gösterdiği ısrar sayesinde uluslararası komplo boşa çıkarılmış ve başarıya ulaşmamıştır. Bugün hala Ortadoğu’da halklar nezdinde var olan direniş, Rojava halklarına yol gösteren eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik yaşam projeksiyonu ve örgütlü halk iradesi komplonun başarıya ulaşmadığının kanıtıdır. Bu vesileyle iktidara sesleniyoruz; kendi yasalarınıza ve Türkiye’nin altında imzası bulunan uluslararası sözleşmelere uyunuz. İmralı’da tecride son veriniz, diyalog ve müzakerenin, onurlu barış ve demokratik çözümün kapısını açınız. Ülkede de bölgede de büyük barışın olmasını isteyen, bu sorunu bir haftada çözerim diyen Sayın Öcalan’a kulak veriniz. Hatırlanacağı gibi Öcalan daha önce bu tür politikalara savrulduğunda sürecin darbe mekaniğine döneceğini ifade etmişti. Bu dönemde böylesine kaotik bir süreçten geçtiğimizin altını çizmek istiyoruz. Bu dönemlerde başka başka darbe mekaniğinin güçlenmekte olduğunun altını çizmek ve hükümete bölgede de ülkede de barışa dönmesi çağrısı yapıyoruz. Barışçıl bir iç ve dış politikaya dönüş yapınız." (Kaynak: MA)