HDP Diyarbakır İl Başkanı Buluttekin: Aday iddialarının aslı yok

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin, partilerine yönelik "algı ve siyasi soykırım operasyonlarının devam ettiğini" belirterek, “Ancak biz dün kurulmuş bir parti değiliz ve geri adım atmayacağız” dedi. Yerel seçimlere hazırlandıklarını ve şimdiye kadar ortaya atılan aday isimlerinin gerçek olmadığını ifade eden Buluttekin, belediyelere atanan kayyımların Diyarbakır’a kaldırım yapmaktan başka katkılarının olmadığını söyledi.

Abone ol

DİYARBAKIR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süre önce, bölgedeki belediyeleri kastederek, “Gerekirse yeniden kayyım atarız” açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklamanın bölge illerindeki seçmeni olumsuz yönde etkileyebileceği yorumları yapıldı. İnsanlarda seçtikleri belediye başkanlarının yerine kayyım atanabileceği endişesi de var elbette. Ama bu endişe, yerel seçimler için kurulacak sandıklara yansımayabilir. Çünkü seçmen arasında, “Biz belediye başkanımızı seçelim, sonra isterlerse kayyım atasınlar ve bunu dünyaya da anlatsınlar” fikrine de sıkça rastlanıyor.

Tartışmanın ortasında yer alan HDP ise geçen hafta Diyarbakır’da toplandı ve yerel yönetimlerle ilgili bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya bileşenlerinin yanı sıra Kürt partileri ile kitle örgütlerinin temsilcileri de katıldı. Ayrıca DBP ve HDP ildeki dernekleri, meslek odalarını, inanç kurumlarını ziyaret ederek nabız yoklamaya başladı.

Çalıştaydan kısa bir süre önce HDP İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Camcı, 150 kişi ile birlikte gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. Bu gelişmelerin ardından HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Filiz Buluttekin ile görüştük. Buluttekin, “Arkadaşlarımızın tutuklanması, partimize yönelik baskıların devam etmesi ve ‘Yeniden kayyım atarız’ tehdidi çalışmalarımızı engelleyemeyecek. Biz yeni kurulmuş, böyle durumlarda ne yapacağını şaşıran ya da korkup kenara çekilen bir parti değiliz. Siyasi mücadelemiz kesintiye uğramadan devam ediyor” dedi.

'DAHA GÜÇLÜ BİR BELEDİYECİLİK'

Yerel seçimler çalıştayı sırasında yararlı tartışmaların gerçekleştiğini, ön açıcı önerilerin sunulduğunu belirten Buluttekin, şunları söyledi: “Çalıştayda yerel yönetimler konusundaki deneyimlerimizi tartıştık. Ne yaptık, bunları nasıl geliştirebiliriz, kayyım politikaları ve benzeri konularda tartışmalar yapıldı. Öncelikle kayyım politikalarını kabul etmiyoruz, bu çalıştayda bir kez daha dile getirildi. Öte yandan bir misyon ve vizyonumuz var, bunu devam ettireceğiz ve ilkelerimizden taviz vermeden çalışmalarımızı yürüteceğiz. Daha halkçı, özgürlükçü, demokratik, yerelden yönetim şeklini devam ettirmek için neler yapılabilir konusu tartışıldı. Dolayısıyla bunu gerçekleştirecek mücadele yöntemlerini ve çalışma planı hakkında konuştuk.”

Belediyelere yeniden kayyım atanabilir endişesi taşımadıklarını söyleyen Buluttekin, “Bu söylemler bize bir adım bile geri attıramaz. Bunu bir kenara koyarak söylüyorum, çalışmalarımızı devam ettireceğiz, daha güçlü bir belediyecilik nasıl yapabiliriz, biz bunu düşünüyoruz” dedi.

‘OKUL ÇOCUKLARI OTOBÜSLERLE GETİRİLDİ’

Ziraat Gençlik Festivali’ne katılan Recep Tayyip Erdoğan, yaptıkları yatırımlara rağmen Diyarbakır’da bekledikleri oy oranına ulaşamadıklarını söylemiş ve yerel yönetim seçimleri için il teşkilatlarını daha çok çalışmaları konusunda uyarmıştı. Buluttekin, bu uyarının HDP’yi daha çok baskı altında tutmak niyetiyle dile getirildiğini ileri sürdü. “Partimize yönelik algı ve siyasi soykırım operasyonları sistemin en üst seviyesinde gerçekleşiyor” diyen Buluttekin, “Erdoğan halka rağmen, halkın iradesine rağmen belediyelere müdahale etmek istiyor. Ama halk şimdiye kadar gerekli cevabı verdi, kendi iradesini ortaya koydu. Bundan sonra da öyle olacaktır” şeklinde konuştu.

Erdoğan’ın Diyarbakır'da yaptığı, “Kendimizi anlatamadık” açıklamasını da değerlendiren Buluttekin, “Bombalarla yıkılmış bir şehir var, büyük bir tahribat, açlıkla terbiye etme yöntemleri, ölümler var, kendisini daha nasıl anlatacak, bilemiyorum. Ama biz kendisini gayet iyi anlıyoruz. Söylediklerinin kardeşlik söylemiyle bir ilgisi yok ve bunlar Diyarbakır’a olan sevgisini de göstermiyor. Daha ne kadar dönüştürebilirim, değiştirebilirim, daha çok nasıl oy devşirebilirim düşüncesinin göstergesidir. Diyarbakır halkı da ona iyi bir cevap verdi hem gelişinde hem de gidişinde. Onu karşılayanların çoğu dışarıdan gelenlerdi, asker polis çocuklarıydı. Okul çocuklarını otobüslerle Diyarbakır’a getirdiler. Bunun da iyi bir cevap olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

'ADAYLARIMIZ HENÜZ BELLİ DEĞİL'

Büyükşehir Belediyesi seçimleri için yerel ve ulusal medyada bazı siyasetçilerin adları geçti. Örneğin AK Parti’nin Nihat Hatipoğlu’nu aday göstereceği, HDP’nin de milletvekili Nimetullah Erdoğmuş’u rakip olarak göstereceği iddia edilmişti. Bu iddiayı yalanlayan Filiz Buluttekin, “Bunların tümü kesinlikle uydurma” diyerek henüz konuşulmuş bir adayın mevcut olmadığını söyledi.

Şu anda hiçbir ismin zikredilmediğini belirten Buluttekin fizibilite çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Nasıl bir belediyecilik noktasında tartışmalar yürütülüyor, onun dışında HDP’de konuşulan bir isim yok” diyen Buluttekin, tabandan gelen önerilerin kendileri için önemli olduğunu ifade etti. Çalışmalar sırasında halkın bazı kriterler belirlediğine tanık olduklarını dile getiren Buluttekin, “Halkın içinden olmalı, Amedli olmalı, çalışkan olmalı ve benzeri öneriler yapılıyor ama isim noktasında halkın da henüz önerdiği kimse yok” dedi.

'KAYYIMLAR KALDIRIM YAPTI'

Diyarbakır’daki belediyeleri iki yıldır kayyımlar yönetiyor. AK Parti, kayyımların yaptığı çalışmaları referans göstererek seçimlere girecek. Bunun HDP için bir dezavantaj olması ihtimali var mı?

Filiz Buluttekin, kayyımların halkın iradesine rağmen belediyelere el koyduğunu belirterek, "Kayyımlar Diyarbakır için hiçbir şey yapmadı. Arkadaşlarımız rapor tutuyor kayyımların çalışmaları hakkında. Seçim sürecinde bu raporlar kamuoyuna deklare edilecek” dedi. Buluttekin şöyle konuştu: “Kayyımların şu anda yaptığı yollara çiçek ekmektir. Evet, kaldırım çalışması yaptı. Varolan tertemiz kaldırımları kaldırıp yenilerini getirdi. Bunun dışında yaptığı hiçbir şey yok. Parklar, bahçeler ve diğer projeler hepsi bizim belediye başkanı arkadaşlarımız döneminden kalan projeleridir. Onları tamamlıyor, kendisine ait bir projesi yok kayyımın. Sadece belediyeleri halka kapattılar, belediyeleri kalekol haline getirdiler."

Yerel seçimlerde HDP’nin ittifak kuracağı partiler hakkında da konuşan Filiz Buluttekin, “Görüşmeler yapılıyor, karşılıklı ziyaretler gerçekleşiyor ancak henüz protokol düzeyinde bir gelişmeden söz etmek için erken olduğunu söyledi. AK Parti-MHP arasındaki ittifak tartışmalarına da değinen Buluttekin, “HDP ve Kürtlerin kazanımları söz konusu olduğu zaman bunlar ittifak yapıyorlar. Öte yandan karşılıklı bir çıkar çerçevesinde bir araya geliyorlar. Dolayısıyla kendi aralarındaki çıkar çekişmesi başlayınca, beklentileri karşılanmayınca kendilerini dayatmaya başladılar. İttifakları bozuldu mu? Bana hâlâ bir 'tahammül ettirme' politikası güdüyorlar gibi geliyor. Kim kimden ne koparacak, bunun hesabını yapıyorlar” şeklinde konuştu.